Nieuws

Renteverlaging voor e-DEPO-spaarrekening: Testaankoop hekelt regeringsbesluit

26 april 2023
taux compte d'épargne e DEPO

De regering heeft plots besloten om de rente op de e-DEPO, een risicovrije rekening die aantrekkelijker is dan een traditionele spaarrekening, te plafonneren. Testaankoop vindt de motivering voor dit besluit op zijn minst verrassend.

Wat is een e-DEPO-rekening?

De e-DEPO-rekening is een spaarrekening van de Deposito- en Consignatiekas die sinds enkele maanden een veel aantrekkelijkere risicovrije rente biedt dan de traditionele spaarrekeningen. In mei zou de rente op de e-DEPO-rekening normaal gezien stijgen van 3,10% naar 3,20% bruto. Dit zal uiteindelijk niet gebeuren.

Het besluit van de regering over de rente op de e-DEPO-spaarrekening

Hoewel de rente op de e-DEPO spaarrekening in mei zou stijgen van 3,10% naar 3,20% bruto, heeft de regering op het laatste moment besloten de rente te plafonneren op 2,50% bruto (of 1,75% netto). Dit is veel lager dan wat normaal voorzien was. Om haar beslissing te rechtvaardigen, stelt de regering dat een te hoge rente nadelig zou kunnen zijn voor het goede beheer van de overheidsschuld.

Testaankoop hekelt een betreurenswaardige beslissing voor de spaarders

Testaankoop betreurt deze beslissing van de regering die geen rekening houdt met de hoge inflatie op vandaag. "Op deze manier wordt er geen rekening gehouden met de spaarder, terwijl de inflatie hoog blijft" betreurt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

Bovendien vindt Testaankoop het verrassend dat de regering haar beslissing rechtvaardigt met het argument van een goed beheer van de overheidsschuld: "Natuurlijk is schuldbeheer een delicate oefening, maar tegelijk biedt de e-DEPO-rekening de Staat een zeer voordelige financiering omdat ze de roerende voorheffing op de betaalde rente recupereert. In zekere zin is de financiering 30% goedkoper.

Ondanks het plafond van 1,75% blijft de e-DEPO-rekening toch iets aantrekkelijker dan andere spaarrekeningen. 

Is de e-DEPO-rekening goed voor jouw spaargeld?

Als je meer wilt weten over de e-DEPO-spaarrekening, lees dan ons artikel over dit onderwerp "Is sparen met een e-DEPO-rekening verstandig?".

Ontdek de voordelen van een e-DEPO-rekening