Artikel

Trackers: waar, wanneer, hoe en waarom?

1 jaar geleden - dinsdag 7 november 2017
Aan de hand van een tracker kunt u op een gediversifieerde manier en voor een paar tientallen euro’s op de beurs beleggen.

De term ETF komt uit het Engels en staat voor exchange traded fund, oftewel beursgenoteerd fonds. Met een ETF haalt u dus een belegging in huis die karaktertrekken van een individueel aandeel (de beursnotering) combineert met eigenschappen van een beleggingsfonds (de gespreide portefeuille). Doel van een ETF is het zo goed mogelijk schaduwen van de prestaties van de onderliggende index. Daarom wordt de belegging in de volksmond ook wel tracker genoemd, naar het Engelse ‘to track’ (= volgen).
Die onderliggende index kan om het even wat zijn. Zo volgt u met de tracker Lyxor Bel 20 TR UCITS ETF de prestatie van de Bel-20-index, de index met de 20 grootste Belgische marktkapitalisaties op de beurs, op de voet. Met Gold Bullion Securities schaduwt u dan weer de evolutie van de goudprijs.

Vijf redenen waarom ETF’s ook in uw portefeuille kunnen passen

Diversificatie
Elke ETF volgt een index die bestaat uit tientallen tot honderden activa. Zo koopt u met iShares Core S&P 500 UCITS ETF een mandje met maar liefst 500 Amerikaanse aandelen. Het kan zelfs nog straffer. Het wereldwijde aandelenfonds Vanguard Total World Stock Index ETF belegt in meer dan 7 600 bedrijven. Begin daar maar eens zelf aan. Elke ETF garandeert u een ruime diversificatie binnen de categorie waarin het belegt. Opgelet, dat betekent niet dat u door die spreiding geen risico meer loopt. Zo ging de Vanguard tracker 11 % lager in 2011.

Makkelijke toegang
Het goede nieuws is dat u zo’n sterk gespreide belegging voor een prikje in huis haalt. Een voorbeeld. Eind september telde u 28,73 euro neer om 1 aandeel van de tracker iShares MSCI Australia UCITS ETF te kopen. Daarmee haalt u de 70 grootste Australische aandelen in huis. De meeste trackers noteren aan koersen van enkele tientallen tot honderden euro’s of dollars.

Lage kosten
Wanneer u een tracker koopt, dient u rekening te houden met het feit dat u bovenop de beurskoers die u betaalt, ook nog jaarlijkse kosten moet betalen. Een ETF is immers een beleggingsfonds dat beheerd wordt. Wel liggen deze kosten vrij laag, wat meteen één van de sterkste punten is van een tracker.
Nemen we als voorbeeld de tracker in Amerikaanse aandelen Vanguard S&P 500 ETF die een jaarlijks beheerloon aanrekent van 0,07 %. Dat is 20 keer lager dan het gemiddelde van de traditionele fondsen in Amerikaanse aandelen die in ons land worden verdeeld. Dat beheerloon wordt automatisch afgetrokken van de netto-inventariswaarde van de tracker.

Vlot verhandelbaar
ETF’s noteren op de beurs en zijn dan ook op elk moment verhandelbaar tijdens de openingsuren van die beurs. De liquiditeit van het ETF wordt gegarandeerd door een of meerdere professionele tegenpartijen. Zij zorgen ervoor dat de prijs die u betaalt voor uw ETF een correcte weergave is van de netto-inventariswaarde van de onderliggende portefeuille. Dat proces zorgt ervoor dat het ETF even vlot verhandelbaar is als de effecten waarin het belegt.

Ruime keuze
Vandaag bestaan er zowat 6 000 ETF’s. U kunt beleggen in aandelen (per land, per regio, per sector), in obligaties (keuze uit diverse munten, restlooptijden en emittentkwaliteit), in grondstoffen….

Waar een tracker kopen ?

De meeste banken bieden de mogelijkheid om te beleggen in trackers. Maar niet allemaal tegen dezelfde prijs … De onderstaande afbeelding laat zien waar de verschillen liggen. We vergeleken de kosten die in elke bank aangerekend worden wanneer u belegt in de tracker iShares Core MSCI World.

We gingen uit van een startbelegging van 5 000 euro, die u laat renderen gedurende tien jaar. Na tien jaar gaan we ervan uit dat de waarde van de tracker is verdubbeld tot 10.000 euro, waarop u beslist om te verkopen.

Zowel bij de aankoop als bij de verkoop zal uw bank transactiekosten aanrekenen (blauwe lijn). U ziet al een groot verschil tussen de goedkopere spelers (minder dan 30 euro voor beide transacties) en de duurdere, waar de kosten variëren tussen 60 en 90 euro.

Sommige banken rekenen ook een bewaarloon aan om uw effecten op een effectenrekening te bewaren. Die kosten dient u elk jaar te betalen. Het lijkt ongelofelijk, maar in de grootbanken (Belfius, BNPP Fortis en ING) is het bewaarloon (180 euro na tien jaar in ons voorbeeld) hoger dan de beheerkosten voor de tracker zelf (150 euro op tien jaar, die rechtstreeks van de waarde van de tracker worden afgetrokken).

 

Ons advies
Hoewel de makelaars Lynx en DeGiro tarieven aanbieden die alle concurrentie tarten en daarnaast ook over bijzonder goede onlineplatformen beschikken waarop u uw verrichtingen kunt doen, richten ze zich ook tot de iets meer ervaren belegger die overigens ook niet ontmoedigd geraken door de vele administratieve formaliteiten die vervuld moeten worden. Aangezien het in het buitenland gevestigde makelaars zijn, moet u het bestaan van uw rekening melden bij de Nationale Bank van België (NBB) en in uw belastingaangifte.

MeDirect, BinckBank, Bolero en Keytrade Bank bieden eveneens concurrentiële tarieven aan. BinckBank en Bolero bieden meer functies aan op het platform waarop u uw beursverrichtingen uitvoert. MeDirect biedt dan weer een ruimere keuze aan producten (uitgebreider fondsengamma, modelportefeuilles, voordelige spaarrekeningen …). Hoewel Keytrade Bank iets duurder is dan de andere, vindt u er ook alles wat een volledige bank kan bieden.

Merk op dat alle verrichtingen in de banken die we hierboven vermelden online gebeuren en dat u geen persoonlijk advies krijgt. Vindt u het belangrijk om regelmatig beleggingsadvies te krijgen, kies dan eerder voor een bank met fysieke kantoren en adviseurs die u kunnen helpen. Verwacht echter niet te veel van de grootbanken (Belfius, BNPP Fortis en ING). Niet alleen zijn ze duurder, maar u krijgt er wellicht ook geen advies over trackers aangezien ze kun klanten liever op het spoor van de beleggingsfondsen brengen waarvan de commissies voor hen uiteraard veel hoger liggen. Wilt u persoonlijk advies krijgen, wendt u dan eerder tot Deutsche Bank. De bank heeft zopas laten weten dat ze haar advies met betrekking tot trackers gaat versterken.

Hoe een tracker kopen?

Eerst dient u een effectenrekening te openen. Op die rekening zullen de beleggingen worden bewaard die u hebt aangekocht. Daarnaast zult u aan de hand van die rekening ook de evolutie van uw beleggingen kunnen opvolgen.

Vervolgens moet u naar het transactieplatform van uw bank gaan en de tracker identificeren die u wilt kopen. Elke bank beschikt over een zoekmachine. Ga niet zoeken op de naam van de tracker, de resultaten zijn te random. Gebruik liever de ISIN-code.

Om de kosten zo veel mogelijk te beperken, geeft u het beste de voorkeur aan de beurzen Euronext (Brussel, Parijs of Amsterdam) en noteringen in euro (om wisselkoerskosten te vermijden).

Eenmaal u de tracker geselecteerd hebt, geeft u de hoeveelheid op die u wilt kopen en bij voorkeur ook een limietkoers, d.w.z. de maximumkoers waaraan u wilt kopen. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Kies tot slot de geldigheidsduur van uw order en plaats uw (elektronische) handtekening. Eenmaal de transactie is uitgevoerd, zal de tracker in uw effectenrekening verschijnen.

 

Deel dit artikel