Nieuws

Slachtoffer van online fraude met je bankkaart? Bel je bank!

30 januari 2023
man kijkt bezorgd naar zijn gsm omdat hij denkt opgelicht te zijn - phishing

Ben je het slachtoffer van internetfraude of phishing, dan kun je voortaan 24/7 je bank bereiken zodat deze snel ingrijpt en de schade zoveel mogelijk kan proberen beperken.

Waar kan ik terecht als ik online ben opgelicht?

Ben je opgelicht via internet tijdens of buiten de werkuren, dan kun je de meeste banken telefonisch bereiken. 

Wij ontvingen geregeld klachten van consumenten die zijn opgelicht op vrijdagavond. Ze stonden met de rug tegen de muur omdat ze hun bank pas konden bereiken vanaf maandagmorgen, nadat hun rekening dus was geplunderd. Om deze situatie tegen te gaan en op onze vraag, heeft de bankensector beslist om een noodnummer te activeren. Bijna elke bank is voortaan op ieder moment bereikbaar, ook tijdens weekavonden en in het weekend.

Laat je bankapplicatie blokkeren

Het telefoonnummer vind je terug op de website van je bank, maar kun je ook raadplegen op de website van Card Stop. Als je het noodnummer belt, gaat de bank jouw bankapplicatie(s) blokkeren om te vermijden dat er (nog meer) geld verdwijnt. 

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik online ben opgelicht?

Soms wel. Als je het slachtoffer werd van phishing, dan is je bankkaart waarschijnlijk nog in je bezit en zal het moeilijker worden om je geld terug te krijgen. De fraudeurs verzinnen altijd nieuwe scenario’s en hebben soms een zeer geloofwaardig verhaal klaar om je te overhalen bepaalde verrichtingen zelf uit te voeren. In dat geval riskeer je dat je bank dit beschouwt als een grove nalatigheid waarvoor je zelf moet opdraaien. Laat je niet doen, maar je zal wel goed moeten kunnen argumenteren om gelijk te krijgen.

Heb je vragen over je rechten, phishing of internetfraude? Bel dan onze adviesdienst, bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u30 en van 13u tot 17u (vrijdag tot 16 u).

Bel ons op 02 542 34 34

In ons online dossier over phishing vind je allerlei tips om jezelf te beschermen tegen deze vorm van online fraude.

Wat als mijn bankkaart is gestolen?

Is je bankkaart gestolen, ben je ze verloren, of blijkt dat er plots met je kaart verrichtingen werden gedaan waar je niets van afweet: contacteer dan Card Stop op 078 170 170.  Meer informatie over je verantwoordelijkheden vind je in ons online dossier over betaalkaarten en hoe je je geld terugkrijgt.

Zo krijg je je geld terug bij fraude met je bankkaart

Hoe gaan internet fraudeurs te werk?

Oplichters doen zich voor als je vriend, familielid, douane, pakjesverdeler, telecomoperator, bank, of een vertrouwde applicatie zoals Itsme om in contact met jou te komen. Ze vragen je soms om een zeer kleine betaling uit te voeren, ze willen je iets terugbetalen, of ze vragen om een applicatie te updaten - alles is mogelijk - om je op een link te laten klikken. Let dus altijd goed op met e-mails, sms’en, berichtjes via Whatsapp, Facebook Messenger of andere sociale media die een link bevatten naar een website! Het kan immers gaan om fraude.

Vaak komt het erop neer dat je denkt op de website van je bank te zijn maar eigenlijk is het een valse website. Als je daar dan je kaartnummer, code, digipass, enz gebruikt, geef je de internetfraudeur vrije toegang tot jouw bankrekening.

Hoe weet ik of een webshop veilig is?

Fraudeurs gaan je niet alleen proberen benaderen vanuit zogezegde “vertrouwde” bronnen, maar ze gaan ook proberen om jou je geld te ontfutselen via valse webwinkels. Wees dus aandachtig bij online aankopen en raadpleeg ons dossier.

Naar onze tips voordat je iets online bestelt