Nieuws

Hypotheeklening: bij wie kreeg je de interessantste gemiddelde rente?

31 maart 2023
hypotheeklening, jong koppel koopt huis

Met de stijgende rentetarieven wordt lenen steeds duurder. Wij hebben voor jou berekend welke kredietgever gemiddeld de interessantste hypothecaire lening aanbood.

Huiseigenaar worden, een steeds moeilijker te bereiken droom

Lenen om een huis te kopen of te bouwen wordt steeds duurder en de droom om huiseigenaar te worden is dus voor velen moeilijker te realiseren. Maar laten we niet pessimistisch zijn, er bestaan nog steeds manieren om een eigendom te bezitten. Een van die mogelijkheden is kiezen voor de voordeligste hypothecaire lening.

Kredietgevers met de laagste gemiddelde rentevoet vergelijken

Om je zo goed mogelijk te informeren, berekenden we welke kredietverstrekker gemiddeld de goedkoopste lening aanbood. We vergeleken de rentevoeten van de verschillende kredietverstrekkers gedurende één jaar (van 1 maart 2022 tot 1 maart 2023). Onze berekening berust op:

  • De vermelde rentevoet (op de 1e van elke maand)
  • De dossierkosten
  • De premie voor de schuldsaldoverzekering

Elke instelling biedt verschillende rentevoeten aan, afhankelijk van de looptijd van je lening en de quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de waarde van je woning). Wij hebben rekening gehouden met 4 evenredige scenario's:

  • Een looptijd van 15 jaar met een quotiteit van 80% en 90%.
  • Een looptijd van 25 jaar met een quotiteit van 80% en 90%.

De criteria voor deze vergelijking

De premie voor de schuldsaldoverzekering hangt ook af van het profiel van de kredietnemer. Daarom hebben we dezelfde scenario's in aanmerking genomen, met een bepaalde leeftijd in functie van de looptijd van het krediet, voor een niet-roker profiel, in goede gezondheid, met 100% partnerdekking.

De goedkoopste formule van elke kredietgever

Ten slotte hebben we voor elke instelling alleen de goedkoopste formule geselecteerd. Het gaat telkens om een voorstel met vaste rentevoet.

De voordelen van vaste rente tegenover variabele rente

Dit kan verrassend klinken want formules met een variabele rente hebben over het algemeen een lagere rentevoet. Maar als het gaat om voorstellen met een variabele rente, is het belangrijk om de evolutie ervan over de hele looptijd van je lening te bekijken. Aangezien wij rekening hielden met het slechtst mogelijke scenario, won in deze hypothese altijd de vaste rente.

De voorwaarden voor het verkrijgen van deze rentevoeten

Volledigheidshalve moeten we benadrukken dat om deze rentes te verkrijgen, de kredietnemer soms aan bepaalde, bindende voorwaarden moet voldoen.

Ontdek hier welke hypotheeklening op jaarbasis gemiddeld het goedkoopst was en onder welke voorwaarden.

Tips om het goedkoopste hypothecair krediet te krijgen

Heb je nog vragen over jouw hypothecair krediet? Onze financieel expert Yves Evenepoel legt je alles uit over je hypotheeklening, hoe je kunt onderhandelen en of je moet kiezen voor lagere maandlasten of een kortere looptijd.

Alles over je hypotheeklening

Vergelijkingstool om de goedkoopste hypotheeklening te vinden

De bovenstaande analyse toont de gemiddelde rente voor het afgelopen jaar. Om de actuele rente op basis van je persoonlijke situatie (geleend bedrag, waarde van het onroerend goed en duur van je lening) te kennen, nodigen wij je uit om onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze toont je de verschillende hypothecaire leningen met de laatst gepubliceerde rentes.

Maak met onze vergelijker een simulatie die rekening houdt met je persoonlijke situatie en ontdek wie de goedkoopste formule aanbiedt.

Hoe gebruik je onze vergelijker om de goedkoopste rente te vinden?

Gebruik onze tool als basis voor de onderhandelingen met je huisbank en andere banken om te proberen de beste rente te verkrijgen. Want ja, bij hypotheekleningen loont onderhandelen. Zie ook onze tips.

VIND DE GOEDKOOPSTE HYPOTHEEKLENING