Dossier

Wat je over de schuldsaldoverzekering moet weten

27 januari 2021
Illustratie van wit huis met rood dak dat in een rood-witte zwemband op het water drijft

Een schuldsaldoverzekering is interessant voor de kredietgever bij wie je een hypotheeklening hebt lopen, maar kan ook voor jou heel nuttig zijn. De zoektocht naar een goed contract is echter verre van gemakkelijk.

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

De meeste kredietgevers die een hypotheeklening toestaan, eisen dat je ook een schuldsaldoverzekering sluit. Het is niet wettelijk verplicht, dus denk goed na alvorens je ingaat op het voorstel om de verzekering te sluiten bij de maatschappij die zij aanbevelen. Hap ook niet blindelings toe als zij je een korting toekennen op de intrestvoet van je lening.

Waarom zou je een schuldsaldoverzekering nemen?

Een schuldsaldoverzekering is dus niet verplicht, maar kan wel handig zijn.

Voor de kredietgever van de hypotheeklening vormt deze verzekering een cruciale waarborg: als je zou overlijden vóór de lening is afbetaald, krijgt hij het geleende kapitaal meteen deels of helemaal terugbetaald van de verzekeraar. Ook voor je partner of je erfgenamen is die dekking belangrijk. Bij je vroegtijdig overlijden zullen zij van een zware financiële zorg verlost zijn. Bovendien kun je met de premies vaak belastingvoordeel genieten.

We beantwoorden daarnaast de volgende vragen voor je in dit dossier: