Antwoord van expert

Tips voor het onderhandelen over hypothecaire leningen

30 maart 2023
lagere rentevoet onderhandelen

"Samen met mijn lief probeer ik te onderhandelen met onze huisbankier over de goedkoopste woonlening. Maar loont het wel de moeite om te blijven negotiëren voor 0,2 % minder rente?"

Moet ik onderhandelen voor mijn hypothecaire lening?

Terug naar boven
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Yves Evenepoel
Financieel expert
Ja! Het loont zeker de moeite om te onderhandelen met je bankier over je hypothecair krediet, hoe miniem dat verschil ook mag lijken. Elke kleine verandering in de rente zal vaak leiden tot een besparing van meer dan € 5 000.

Wat is voordeliger: lagere maandlasten of kortere looptijd?

In principe is dit de regel: hoe korter de looptijd van je lening, hoe groter jouw besparing. (Let wel, als de inflatie continu hoger zou zijn dan de rentevoet, is dit niet het geval. Maar dat de inflatie altijd hoger zal liggen, is weinig waarschijnlijk.)

Bij een krediet krijgt de financiële instelling interesten van jou. De bank heeft er voordeel bij als jij kiest voor een lange looptijd want dan krijgt ze dus meer interesten én verzekeringspremies. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om te kiezen voor een kortere looptijd. Vooral jongeren kiezen bewust voor langer afbetalen door de hogere rente. Het blijft dan ook belangrijk om goed te onderhandelen over een lagere rente! Verderop in dit artikel geven we tips over hoe je dat precies doet.

Graag een simulatie van hoeveel je bespaart op jouw hypothecaire lening door een lagere rentevoet of een kortere looptijd te kiezen? Gebruik dan onze module Hypotheekleningen. Geef het bedrag in, de duur en de jaarlijkse interestvoet voor je lening. Vervolgens krijg je een overzicht van hoeveel je maandelijks moet afbetalen voor je woonlening

 • voor diverse looptijden;
 • voor diverse interestvoeten.

BEREKEN DE MAANDELIJKSE AFBETALING VOOR JE LENING

Effect van een kortere looptijd voor mijn lening

Door de duur van je lening met enkele jaren of zelfs maar één jaar te verkorten, kun je duizenden euro’s besparen!

 

Als je de terugbetaling van een lening van € 200 000 spreidt over 23 in plaats van 25 jaar, betaal je in bovenstaand voorbeeld ongeveer € 33 meer per maand. Maar als dit je lukt (het gaat maar om ongeveer € 1 per dag), bespaar je op het einde van de rit bijna € 16 000.

Terug naar boven

Hypothecaire leningen vergelijken

Sta je op het punt om een huis te kopen en wil je hiervoor een hypothecaire lening afsluiten, vertrek dan vanuit onze vergelijkingstool.

Vergelijk hypotheekleningen

Terug naar boven

Hoe kan ik onderhandelen voor een lagere rente?

 • Trek twee dagen uit om aan hypotheekshopping te doen.
 • Ga eerst naar de kredietgever die volgens onze vergelijkingstool "de beste deal" heeft voor jou en ga daarna langs bij enkele grootbanken.

5 tips om minder te betalen voor je hypothecaire lening

Volg ons stappenplan:

 1. Probeer te ontsnappen aan de eventuele dossierkosten. Bij Keytrade moeten er sowieso geen dossierkosten worden betaald.
 2. Vermijd schattingskosten van je woning. Die schatting is vaak gebaseerd op statistische modellen, maar soms is er een expertise ter plaatse nodig.
 3. Vraag of je een deel van de hypothecaire inschrijving kunt vervangen door een goedkoper alternatief, om zo op de aktekosten te besparen. Normaal gezien is dat het geval bij een hypothecair mandaat. Voor een vergelijking van de diverse mogelijkheden voor het toestaan van een hypotheek verwijzen we naar ons dossier over hoe je een hypotheeklening afsluit.
 4. Speel het slim voor de schuldsaldoverzekering: De kans is groot dat de kredietgever wil dat je ook een schuldsaldoverzekering afsluit. Volgens de onderzoeken die wij regelmatig publiceren, bieden DefA Finance en VDV Conseil daar over het algemeen de beste deal voor, soms tot de helft goedkoper dan elders. Dat zijn twee makelaars met wie wij een akkoord hebben gesloten om aan onze leden extra gunstige voorwaarden te bieden.
  - Vraag een van die makelaars naar de beste voorwaarden.
  - Leg die offerte voor aan de kredietgever met wie je onderhandelt.
  Opgelet, als dat betekent dat je de schuldsaldoverzekering niet neemt bij de tussenpersoon van je kredietgever, is de kans groot dat die laatste voor je hypotheeklening alleen bereid is om de minst voordelige rentevoet toe te passen die hij aanvankelijk had aangeboden. Leg dan uit dat je het andere aanbod niet kunt afslaan, maar bereid bent om een schuldsaldoverzekering te nemen voor een van beide kredietnemers. Dan zal hij vaak toch de meest voordelige rentevoet voorstellen.
 5. Vraag een schriftelijke simulatie aan elke kredietgever die je benadert, zodat je de verschillende voorstellen kunt vergelijken. Die simulatie moet deze elementen bevatten: de som van de maandelijkse afbetalingen, de notariskosten, de schattingskosten, de dossierkosten en de kosten van de eventuele bijbehorende producten zoals een zichtrekening en bepaalde verzekeringen.

Ga dan met de beste offerte naar je vertrouwde financiële instelling en onderhandel over een beter aanbod. Mocht je zo aan een nog lager tarief geraken, gebruik dat dan als onderhandelingsbasis bij de concurrentie waar je tot dusver de beste offerte had verkregen. Als dat je vooruithelpt, kun je dat daarna nog eens opnieuw uitspelen bij je eigen vertrouwde financiële instelling.

Terug naar boven

Advies voor mijn hypothecaire lening

Je kunt onze kredietexperts telefonisch bereiken op het nummer 02 542 33 44 (elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur).

Bel ons op 02 542 33 44

Terug naar boven
Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!