Nieuws

Bundelverkoop hypothecaire lening: van verzekeraar of bank veranderen mogelijk

07 maart 2023
hypothecaire lening afsluiten met bundelverkoop

Veranderen van woningverzekering of zichtrekening nadat je een hypothecaire lening hebt afgesloten, is nu veelal onmogelijk zonder een verhoogde intrestvoet. Daarom steunen wij het wetsvoorstel dat consumenten beter beschermt bij een bundelverkoop.

Wetsvoorstel bundelverkoop hypothecaire lening

Een hypothecaire lening afsluiten aan een gunstigere intrestvoet? Dat kan, op voorwaarde dat je nog een ander product zoals een woningverzekering of een schuldsaldoverzekering via dezelfde instantie neemt. Veranderen van woningverzekering of zichtrekening is nu veelal onmogelijk zonder een verhoogde intrestvoet. Daarom steunen wij het wetsvoorstel dat consumenten beter beschermt bij een bundelverkoop.

Het voorontwerp van wet dat eerder was opgesteld voorzag dat “consumenten die akkoord zijn gegaan met een bundelverkoop na twee jaar van verzekeraar of van zichtrekening konden veranderen zonder dat de intrestvoet werd opgetrokken”.

Het huidige ontwerp stelt dat dit zo is “wanneer één derde van de looptijd van het krediet verstreken is”. In veel gevallen zal dat pas na 7 of 8 jaar zijn. “Na 2 jaar” had dus wel veel voordeliger geweest. 

Daarnaast zou je na de afsluiting van het krediet je bankrekening naar een andere bank kunnen verplaatsen.

Voordelen wetsvoorstel rond bundelverkoop hypotheeklening

Testaankoop steunt het wetsvoorstel omdat het consumenten beter zou beschermen bij een bundelverkoop. Het is dus zeker al een stap in de goede richting. 

  • Overschakelen naar een andere verzekeraar kan vooral interessant zijn voor woningverzekeringen maar zal minder of zelfs niet interessant zijn voor veel schuldsaldoverzekeringen (tenzij men de wetgeving van toepassing op de schuldsaldoverzekering consumentvriendelijker zou maken).
  • Uiteraard vinden wij het positief dat de consument onmiddellijk zijn bankrekening ergens anders kan plaatsen.

Zullen lage intrestvoeten blijven bestaan?

Wij zijn ervan overtuigd dat lage intrestvoeten niet zullen verdwijnen omdat we vandaag bij sommige banken zien dat de intrestvoet niet wordt opgetrokken als je uiteindelijk beslist om voor een nevenproduct over te stappen naar een concurrent.

Op zoek naar een hypothecaire lening?

Ben je nog op zoek naar een goed hypothecair krediet? Vergelijk verschillende hypotheekleningen met onze vergelijkingstool en vind de lening op jouw maat. 

VIND DE MEEST VOORDELIGE HYPOTHECAIRE LENING