Nieuws

Daling Bancontact-kosten voor handelaars... dus ook voor u!

03 augustus 2016
Bancontact lagere kosten

De kosten voor kleine betalingen met Bancontact zijn voor de handelaars gedaald... Ook voor u zouden ze dus moeten dalen!

Worldline, het bedrijf dat de betalingen met Bancontact beheert in België, heeft de kosten verlaagd die het de handelaars aanrekent voor transacties van minder dan € 10 sinds juni: 5 cent voor een betaling tussen € 5 en € 10 en 2 cent voor lagere bedragen.

Het doel is om betalingen per kaart aan te moedigen en te evolueren naar een wereld zonder contant geld. Om dit proces te versnellen, zullen handelaars tot en met eind september zelfs helemaal geen kosten aangerekend krijgen!

Toeslag en reële kosten

Momenteel is het een verkoper toegestaan om een "toeslag" te vragen aan de klant die ervoor kiest om zijn kaart te gebruiken voor een klein bedrag. Dus is het niet ongebruikelijk dat de handelaar een toeslag van 10 cent vraagt voor elke betaling van minder dan € 10.

De wet bepaalt echter dat dergelijke toeslag rekening moet houden met de werkelijke kosten die door de handelaar gedragen moeten worden. Wij zijn dan ook van mening dat degenen die nu een toeslag eisen, deze laatste moeten verlagen of zelfs afschaffen.

Ook voor kleine bedragen

Een ander middel om kleine bedragen te betalen: je smartphone. Zie ons dossier Betalen met je smartphone dat u informatie geeft over het onderwerp.

Naar het dossier