Dossier

Extralegale voordelen: word je erop belast?

11 augustus 2014
Extralegale voordelen: wordt u erop belast?

Een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een gsm, een groepsverzekering ... Altijd mooi meegenomen, die extralegale voordelen van je werkgever. Maar weet dat de fiscus soms met een deel van de koek gaat lopen. Wij leggen voor elk van die voordelen uit hoe je erop wordt belast.

Verzekeringen

Ziekteverzekering

Wat houdt het in?

Je werkgever betaalt de premie van een collectieve verzekering waarmee je (en vaak ook je partner en kinderen) recht hebt op een vergoeding van je medische kosten (hospitalisatie, tandarts, bril ...) die door het ziekenfonds niet volledig worden terugbetaald.

Hoe word je belast?

Je wordt niet belast op de premies en evenmin op de eventuele uitkeringen van de verzekering.

Groepsverzekering

Wat houdt het in?

Je werkgever betaalt de premie – en vraagt je mogelijk ook om bij te dragen – voor een collectieve levensverzekering die door de band een dubbele dekking biedt: "bij leven" (je krijgt een bedrag uitgekeerd wanneer je op de wettelijke pensioenleeftijd nog in leven bent) en "bij overlijden" (als je eerder zou overlijden, wordt een kapitaal uitgekeerd aan de begunstigde – partner, kinderen).

Hoe word je belast?

  • Je wordt niet belast op de premies betaald door de werkgever noch op de winstdeelneming uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij; die wordt echter wel indirect belast (taksen, RIZIV-bijdrage ...). 
  • De fiscus komt echter wel zijn deel van de koek opeisen op het ogenblik dat de verzekeraar de verzekerde bedragen uitkeert (vaak een eenmalige uitkering van een kapitaal).