Dossier

Extralegale voordelen: word je erop belast?

11 augustus 2014
Extralegale voordelen: wordt u erop belast?

Een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een gsm, een groepsverzekering ... Altijd mooi meegenomen, die extralegale voordelen van je werkgever. Maar weet dat de fiscus soms met een deel van de koek gaat lopen. Wij leggen voor elk van die voordelen uit hoe je erop wordt belast.

Uitrusting

Gsm

Wat houdt het in?

Je krijgt van je werkgever een gsm, smartphone of belwaarde ter beschikking die je ook privé mag gebruiken.

Hoe word je belast?

 • Als je niets moet betalen aan je werkgever, word je belast op het privégebruik, wat overeenkomt met de kosten van het privégebruik. Een belastbaar bedrag van € 150 per jaar wordt als aannemelijk beschouwd.
 • Als je wel een bijdrage moet betalen voor de gsm, trekt je werkgever die af van het belastbare bedrag van het voordeel.

Pc-privéplan

Wat houdt het in?

Je werkgever voorziet in een tegemoetkoming in de kosten wanneer je een nieuwe pc met of zonder randapparatuur of een internetabonnement aanschaft voor persoonlijk gebruik. Onder randapparatuur wordt verstaan: scherm, toetsenbord, muis, printer, luidsprekers, fototoestel of digitale camcorder, beamer of compatibel gps-toestel, tablet.
Je jaarlijks brutoloon mag niet meer bedragen dan € 32 520.

Hoe word je belast?

De werkgeverstussenkomst is vrijgesteld van belasting tot maximaal € 830. Het eventuele verschil wordt belast als loon. Dit voordeel kan maar één keer per drie jaar worden toegekend voor toestellen, en één keer per jaar voor internetabonnementen.

Pc ter beschikking gesteld door de werkgever

Wat houdt het in?

Je werkgever stelt bij je thuis een computer en randapparatuur ter beschikking die je ook voor privédoeleinden mag gebruiken.  Het materiaal, dat niet nieuw hoeft te zijn, blijft eigendom van de werkgever.

Hoe word je belast?

 •  Als je het materiaal gratis ter beschikking krijgt, word je belast voor een vast bedrag van:  
  – € 180 per jaar voor de computer, de randapparatuur en de software;
  – € 60 per jaar voor de internetaansluiting.
 • Krijg je ander hightechmateriaal ter beschikking (gps, iPod, digitaal fototoestel ...), dan hangt de belastbare som af van de waarde van het toestel.
 • Als je een bijdrage moet betalen aan de werkgever, trekt hij die af van het belastbare bedrag van het voordeel.

Telewerk

Wat houdt het in?

Je werkt op regelmatige basis of occasioneel van thuis uit tijdens de werkuren, en je werkgever betaalt een vergoeding voor het gebruik van je computeruitrusting en je internetaansluiting.

Hoe word je belast?

 • Deze vergoeding is belastingvrij – ze wordt beschouwd als een terugbetaling van eigen kosten van de werkgever – op voorwaarde dat ze beperkt blijft tot € 20 per maand voor de computer en €  20 per maand voor het internet. 
 • Het eventuele bedrag boven € 20 per maand wordt belast als loon, tenzij je kunt bewijzen dat het effectief wordt besteed om je thuiswerkkosten te dekken.