Dossier

Extralegale voordelen: word je erop belast?

11 augustus 2014
Extralegale voordelen: wordt u erop belast?

Een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een gsm, een groepsverzekering ... Altijd mooi meegenomen, die extralegale voordelen van je werkgever. Maar weet dat de fiscus soms met een deel van de koek gaat lopen. Wij leggen voor elk van die voordelen uit hoe je erop wordt belast.

Inleiding

De meeste bedienden steken boven op hun loon diverse extra voordelen op zak: maaltijdcheques, een tegemoetkoming in de kosten van het woon-werkverkeer enz. We overlopen hier de belangrijkste voordelen en gaan na welk lot ze bij de fiscus beschoren zijn.

Op de korte termijn lijken extralegale voordelen interessanter dan een bijkomend loon of een loonsverhoging, maar belangrijk om te weten is wel dat ze niet meetellen voor de berekening van de dertiende maand, het vakantiegeld, het pensioen enz., om de eenvoudige reden dat ze geen deel uitmaken van het loon. En in tegenstelling tot dat loon worden ze ook niet automatisch geïndexeerd. Dus financieel toch niet zo voordelig als op het eerste gezicht lijkt.

Let wel: de bedragen die in de voordelen zijn vermeld, zijn die van toepassing voor het inkomstenjaar 2014. Sommige bedragen worden elk jaar herzien.