Nieuws

Ben ik bij een overstroming verzekerd tegen de schade aan mijn auto?

Meestal zal dat alleen het geval zijn als je over een omniumverzekering beschikt.

13 augustus 2020
verzekerd voor auto bij overstroming

 

Je auto stond thuis in je garage of op je oprit toen je huis werd getroffen door een overstroming. Of hij stond ergens geparkeerd waar een overstroming heeft gewoed. Of je bent een straat in gereden waar het water erg hoog stond door een overstroming en dat heeft je motor niet zo goed verteerd.

Voor de schade aan je auto zul je in die gevallen niet kunnen terugvallen op je gewone autoverzekering (“burgerlijke aansprakelijkheid”). Of soms hooguit voor de sleepkosten voor je beschadigde auto. 

Meestal zul je alleen op een vergoeding kunnen rekenen als je je auto omnium hebt laten verzekeren, met een kleine of met een grote omnium.

Heb je een omniumverzekering?

  • Als je auto schade opliep terwijl hij ergens geparkeerd stond, is de dekking van de omnium doorgaans zeer ruim. 
  • Voor schade onderweg moet je er rekening mee houden dat vele kleine omniumcontracten alleen de rechtstreekse schade veroorzaakt door het stijgende water zullen dekken. Als je met je auto bv. bent doorgereden in een straat waar het water te hoog stond, bestaat de kans dat je motorschade niet wordt vergoed. 
  • Het takelen van je beschadigde auto is doorgaans gedekt.
  • In sommige polissen wordt voor een bepaalde tijd een vervangwagen aangeboden als die van jou onbruikbaar is geworden door de overstroming. Vaak heb je daar wel alleen recht op als je je auto laat herstellen in een door de verzekeraar erkende garage.
  • Het maakt geen enkel verschil uit of de overstroming al dan niet officieel als een ramp wordt erkend.

Heb je geen omniumverzekering?

Dan zal de schade aan je auto door de overstroming wellicht niet worden vergoed, behalve in de volgende gevallen:

  • Als je aan je woningverzekeraar een extra premie hebt betaald voor de dekking “gestalde voertuigen”. Dat zijn auto’s, bromfietsen, caravans of boten die zich in je woning bevinden of in de onmiddellijke omgeving ervan, dus bv. onder een carport of in de straat.
  • Als de overstroming officieel als een ramp wordt erkend. Dan kun je bij het gewest aankloppen. Maar lang niet alle schade zal worden vergoed. Het gewest zal bijvoorbeeld tussenkomen als je auto onderweg of op straat beschadigd is geraakt, maar niet als hij in een garage of onder een carport stond. In Brussel en Wallonië wordt evenmin een vergoeding toegekend als de auto nog geen vijf jaar oud is.

Raakte je ook zelf gewond?

Wanneer jij als bestuurder gewond bent geraakt bij een auto-ongeval dat door de overstroming werd veroorzaakt, kun je een beroep doen op de wettelijke ziekteverzekering via je ziekenfonds en eventueel ook op de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever, of op de hospitalisatieverzekering of de bestuurdersverzekering als je die hebt. 

Zit je met vragen?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt hen online contacteren.

BEL 02 542 34 34

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren