Dossier

Alcohol en je autoverzekering

19 juli 2018
Alcohol en je autoverzekering

19 juli 2018
Dronken rijden is nooit een goed idee. Omwille van het leed dat je zo kunt berokkenen, maar ook omwille van de financiële gevolgen. Bij een schadegeval zal je autoverzekering de vergoeding van je terugeisen of je gewoon niet vergoeden. 

Komt je verplichte autoverzekering tussen bij dronken rijden?

Als je onder invloed van alcohol een verkeersongeval veroorzaakt, zal je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid de materiële en lichamelijke schade aan slachtoffers vergoeden. Nadien kan de verzekeraar wel verhaalrecht (of regres) uitoefenen. Dat betekent dat jij het volledige bedrag zult moeten terugbetalen. Weet dat dit bedrag kan oplopen tot € 31 000... De verzekeraar moet wel aantonen dat het ongeval te wijten was aan jouw staat van dronkenschap.

Wat bij schade door rijden onder invloed bij je omniumverzekering?

Als je een full omnium of een mini-omnium hebt om de schade aan jouw auto te vergoeden, zal je verzekeraar wellicht niet tussenkomen voor eigen materiële schade die een gevolg is van jouw dronkenschap. Ook in dit geval moet je verzekering kunnen aantonen dat er een verband is tussen het schadegeval en de dronkenschap.

Vind je autoverzekering 

Komt je bestuurdersverzekering tussen als je gedronken hebt?

Je bestuurdersverzekering zal je eigen lichamelijke letsels niet vergoeden als je gewond bent bij een ongeval door dronken rijden.

Wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering?

  • Je verzekeraar zal wellicht je premie verhogen na een schadegeval onder invloed van alcohol.
  • Je autoverzekering kan worden opgezegd. In dat geval zal het niet zo makkelijk zijn om nog een nieuwe autoverzekering te vinden. Als je overal geweigerd wordt, zul je bij het Tariferingsbureau moeten aankloppen.