Dossier

Marters en je autoverzekering: hoe zit het?

27 april 2020
Hoe zit het met marters en je autoverzekering?

Marters kunnen heel wat schade veroorzaken aan je auto. Of je vergoed wordt, hangt af van je autoverzekering. We zetten de mogelijkheden op een rij en geven tips om schade door marters te voorkomen.

Wat doen steenmarters in je auto?

Steenmarters bijten soms kabels, rubbers of isolatie stuk in geparkeerde auto’s. Resultaat: je auto start niet meer en je hebt voor enkele honderden euro's aan kosten. De oorzaak zou liggen bij de geur van de kabels. Die lijkt op de geurstoffen die ze gebruiken om met elkaar te communiceren en roept bij de marters een agressieve reactie op. 

Helpt je autoverzekering bij marterschade?

Je gewone autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt alleen schade aan de tegenpartij. Voor schade aan je eigen auto heb je een omniumverzekering nodig:

  • De mini-omnium vergoedt schade aan je auto in een beperkt aantal gevallen. Om de marterschade vergoed te krijgen, moet de verzekeraar die schade zien als het resultaat van een contact met dieren. Dat is het geval bij AG Insurance, Athora (vroegere Generali), Belfius, Corona Direct, DVV, ING, KBC, P&V, Partners, Yuzzu (vroegere Touring Verzekeringen) en Vivium. Heel wat andere verzekeraars vergoeden marterschade niet. Zij komen enkel tussen als het gaat om wilde dieren (hert, everzwijn enz.). Soms is ook een direct contact met het dier (aanrijding) nodig om recht te hebben op een vergoeding.
  • De full omnium dekt net als de mini-omnium contact met dieren. Marterschade is evenwel ook enkel gedekt bij AG Insurance, Athora (ex Generali), Belfius, Corona Direct, DVV, ING, KBC, P&V, Partners, Yuzzu (ex Touring Verzekeringen) en Vivium.

3 tips om je auto te beschermen tegen marters

  1. Zet je auto in een goed afgesloten garage. Zorg dat er geen gaten zijn waar de steenmarter doorheen kan glippen.
  2. Installeer een mechanische afscherming. Speciale kabelgoten kunnen bijvoorbeeld zorgen dat ze de kabels niet meer kunnen doorbijten. Kippengaas helpt dan weer om de onderkant van de motor helemaal dicht te maken. 
  3. Laat een stroomstootsysteem plaatsen. Je schakelt het best een professional in om zeker te zijn dat je later geen problemen krijgt met je verzekering. 

Op www.steenmarter.be vind je nog andere maatregelen zoals geurblokjes of een ultrasoon apparaatje. 

Hulp nodig om autoverzekeringen te vergelijken?

Bij Test Aankoop Verzekeringen beantwoord je enkele eenvoudige vragen en krijg je een idee van de prijs en de plus- en minpunten van elke autoverzekering. Als je de mini-omniumverzekeringen vergelijkt, zie je ook hoe uitgebreid de dekking is voor contact met dieren.

Doe een simulatie van je autoverzekering