Dossier

Solden: geniet ik een garantie op mijn aankoop?

29 juni 2022
sales garantie

De wettelijke garantie is net zo goed geldig in de soldenperiode. Of een artikel nu wordt verkocht aan de gewone prijs of aan een soldenprijs maakt voor de wet geen enkel verschil.

Alleen tweedehandsproducten vormen een uitzondering. Waar voor nieuwe producten sowieso twee jaar garantie geldt, mag een verkoper van tweedehandsproducten de garantie beperken tot slechts één jaar. Solden gelden vooral op nieuwe artikelen waarvan de voorraad bijna is uitgeput of die uit de mode zijn. Een probleem met een artikel dat u in de solden kocht? Stuur een klacht naar de winkel met onze tool! 80% van de klachten worden opgelost.

Stuur een klacht

 

In principe geldt de garantie

U mag van een jas die enkele weken tevoren nog tegen €400 werd verkocht maar tijdens de koopjesperiode tegen €250 van de hand gaat, hetzelfde verwachten. Als blijkt dat de jas een gebrek heeft (bv. de rits werkt na twee weken al niet meer), mag de verkoper u geen garantie weigeren op grond van de wettelijke waarborg omdat u de jas tijdens de koopjesperiode tegen een verminderde prijs hebt gekocht.

De wettelijke waarborg houdt in dat de verkoper verplicht is om goederen te leveren die overeenstemmen met wat u had besteld. Anders kunt u bij hem terecht om het euvel gratis te laten oplossen. Gebreken die het gevolg zijn van normale sleet, komen evenwel sowieso niet in aanmerking voor deze waarborg.

Uitzonderlijke beperking op de garantie

Wanneer een verkoper de wettelijke garantie van 2 jaar niet verschaft, moet hij de klant hier duidelijk over inlichten. Bijvoorbeeld wanneer een korting wordt toegekend omwille van een gebrek aan het artikel. Als koper weet je dan wat je kan verwachten en kan je dat gebrek niet inroepen om achteraf je geld terug te eisen. Als je niet werd ingelicht over een gebrek aan het artikel, mag je wel je geld terugeisen. Een soldenartikel wordt niet per definitie verondersteld van mindere kwaliteit te zijn.

Om meer te weten, lees ons volledig dossier over wettelijke garantie. Wordt jouw garantie geweigerd? Stuur jouw klacht via onze tool. Heb je een juridische advies nodig? Bel onze advocaten.

Bel ons op 02 542 34 34