Nieuws

Dit mag je niet vergeten voordat je op een autovakantie vertrekt

Ben je van plan om met de auto te reizen deze zomer? Kijk dan even deze checklist na om te zien of je niets vergeten bent.

29 juni 2022
auto, vakantie, payage

Autoverzekering

De autoverzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is geldig in heel Europa en het Middellandse Zeegebied. Op het verzekeringsbewijs (groene kaart) kun je alle landen zien waar je verzekerd bent. Staat je bestemming daar niet op? Dan moet je een bijkomende verzekering aanvragen bij je verzekeraar. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt de kosten van de tegenpartij bij een ongeval.

De groene kaart mag je ook digitaal bijhouden. Maar neem voor de zekerheid een papieren versie mee, want in sommige landen is die verplicht. Bovendien zou de batterij van je smartphone op het cruciale moment leeg kunnen zijn.

De omniumverzekering geldt zowel in België als in het buitenland en betaalt de schade aan je eigen voertuig.

Meer informatie vind je in ons dossier over autoverzekeringen.

naar de autoverzekeringen

Reisbijstandsverzekering

Veel reisbijstandsverzekeringen komen niet enkel tussen als je medische verzorging of een repatriëring nodig hebt, maar ook als je problemen met je auto hebt. De meeste formules zijn geldig in Europa (met enkele uitzonderingen). Overweeg voor vertrek om een verzekering af te sluiten en kijk goed na wat die verzekering precies dekt.

Meer informatie over reisbijstandsverzekering voor voertuigen vind je in dit dossier.

naar reisbijstandsverzekering voertuig

Meer informatie over reisbijstandsverzekering voor personenbijstand vind je in dit dossier.

naar reisbijstandsverzekering personen

Milieuvignet

In sommige landen moet je een milieuvignet (of ecosticker) hebben om in steden te mogen rijden. Dat is onder meer het geval voor Duitsland, Italië en Frankrijk. Op deze website vind je een overzicht van de steden met milieuzones en de regels die op dit ogenblik gelden.

Let op als je het vignet aanvraagt: er zijn websites die vignetten aanbieden tegen veel te hoge prijzen. Zo kost een Crit’Air-vignet voor Frankrijk eigenlijk maar € 3,70 + verzendingskosten, terwijl sommige websites het vignet aanbieden voor een veelvoud van die prijs. Probeer het vignet via de officiële overheidswebsite te verkrijgen.

Autowegenvignet en tolbadge

In bepaalde landen, waaronder Frankrijk, moet je tol betalen om de autosnelweg te mogen gebruiken. In sommige landen zoals Zwitserland en Slovenië moet je eenmalig betalen voor een autowegenvignet, dat dan voor een bepaalde tijd toegang tot de snelwegen verschaft. In andere landen kun je kiezen om te betalen telkens wanneer je de snelweg op rijdt. Dan moet je wel aanschuiven. Daarom is het soms handiger om een alternatief te overwegen. Zo kun je een tolbadge kopen voor bepaalde landen (Frankrijk, Spanje …) waarmee je automatisch betaalt bij de tolpoorten, zonder wachtrij. Bedenk op voorhand hoe je de tol kunt en wilt betalen.

Boorddocumenten

De volgende boorddocumenten zijn verplicht:

  • Groene kaart. Dat is het bewijs dat je van je verzekeraar hebt gekregen. Het is tegenwoordig wit van kleur en ook digitaal beschikbaar (maar neem toch ook een papieren versie mee).
  • Inschrijvingsbewijs. Dit document toont dat je auto is ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
  • Keuringsbewijs. Als je auto ouder dan vier jaar is, moet je naar de technische controle en heb je een keuringsattest nodig.
  • Gelijkvormigheidsattest. Deze identiteitskaart van de wagen krijg je bij de aankoop van je auto.
  • Rijbewijs. Een Belgisch rijbewijs is geldig binnen Europa.
  • Schriftelijke toestemming. Rijd je met iemand anders auto, zonder dat de eigenaar meerijdt? Dan heb je een document nodig dat bewijst dat je toestemming hebt van de eigenaar om met diens auto te rijden.

Veiligheidsaccessoires

Controleer of je alle veiligheidsaccessoires bij je hebt: brandblusser, veiligheidshesje, gevarendriehoek, EHBO-kit. De verplichte veiligheidsaccessoires kunnen variëren van land tot land, dus kijk na wat je allemaal nodig hebt. Zo moet je in Spanje bijvoorbeeld een reservewiel of een bandenreparatiekit paraat hebben.

Auto vertrekkensklaar?

Het is een goed idee om je auto even binnen te brengen voor een onderhoud voordat je aan een lange reis begint. Zo kun je heel wat problemen voorkomen.

Check vooraf je voor- en achterlichten, oliepeil, koelsysteem, remmen en ruitenwissers. Kijk ook na of het bandenprofiel nog voldoende diep is en of de bandenspanning overeenstemt met de voorschriften van de constructeur.

Verkeersregels

Kijk de verkeersregels op je bestemming (en alle doorreislanden) na. Sommige verkeersregels gelden in alle lidstaten van de Europese Unie (bv. verplichte autogordel, verbod op smartphonegebruik achter het stuur), maar andere regels variëren van land tot land.

Water

Nog een laatste gouden tip: neem voldoende water mee. Op een hete zomerdag kun je in een file terechtkomen op weg naar je bestemming. Dat is al vervelend genoeg, maar het kan bijzonder onaangenaam worden als je niet voldoende drinkwater hebt meegenomen.

Meer info?

Heb je nog vragen over de voorbereiding van je reis, raadpleeg dan ons dossier Goed voorbereid op reis.

goed voorbereid op reis 

Je kunt ook onze hulplijn bellen op 0800 29 510, maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

bel onze hulplijn