Geldt je autoverzekering op reis?

In welke landen ben je gedekt met je autoverzekering?
Je autoverzekering is geldig in alle landen die niet doorstreept zijn op je verzekeringsbewijs (groene kaart). Dat is in principe in alle landen van de EER:
België (B), Bulgarije (BG), Cyprus (CY), Denemarken (D), Duitsland (D), Estland (EST), Finland (FIN), Frankrijk (F), Griekenland (GR), Hongarije (H), Ierland (IRL), IJsland (ISL), Italië (I), Letland (LV), Liechtenstein (FL), Litouwen (LT), Luxemburg (L), Malta (M), Nederland (NL), Noorwegen (N), Oostenrijk (A), Polen (PL), Portugal (P), Roemenië (RO), Slovakije (SK), Slovenië (SLO), Spanje (E), Tsjechië (CZ), Verenigd Koninkrijk (GB) en Zweden (S).
Met je verplichte autoverzekering ben je ook in de volgende landen verzekerd:
Kroatië (HR), Marokko (MA), Servië (SRB), Turkije (TR), Tunesië (TN) en Zwitserland (CH).
Voor je op vakantie vertrekt, controleer je het best eerst of je bestemming op je verzekeringsbewijs staat. Is dat niet het geval? Dan kun je een uitbreiding of een extra verzekering vragen aan je verzekeraar of makelaar.
Wat dekt je autoverzekering in het buitenland?
Je autoverzekering biedt in Europa in principe dezelfde dekking als in België. Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt dus alle materiële en lichamelijke schade aan derden. Let op: er zijn wel verschillen:
- Indien je als Belgische verzekerde een aanrijding hebt met een buitenlands voertuig buiten ons land, dan is het de plaatselijke wetgeving van dat land die van toepassing zal zijn om de aansprakelijkheid en vooral de schadeloosstelling te bepalen… Weet dat in de meeste Europese landen lichamelijke schade minder goed gedekt is dan in België. Als je een bestuurdersverzekering hebt, kun je in principe ook je eigen verzekeraar aanspreken.
- In België (en meestal tot 30 km over de grens) krijg je vaak pechverhelping of een vervangwagen na een ongeval. Sommige polissen dekken ook in het buitenland takelkosten (en bieden eventueel een vervangwagen). Bij andere heb je daarvoor een reisbijstandsverzekering nodig.
- In België zijn passagiers zeker van een ruime bescherming. In het buitenland is dat niet het geval. De plafonds voor vergoeding zijn vaak een stuk lager en het kan lang duren voor het dossier is afgehandeld. Sommige verzekeraars bieden een uitbreiding om je passagiers in het buitenland beter te beschermen. Ook een verkeersongevallenverzekering kan je in dat geval helpen.
Heb je een full omnium of een mini-omnium afgesloten in België? Dan zal die ook in een ander Europees land de schade aan je eigen auto vergoeden.
Wat als je een huurauto neemt op vakantie?
Een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is gekoppeld aan een specifieke auto. Je kunt dus geen gebruik maken van jouw autoverzekering voor je huurauto. De verhuurder heeft daarvoor een aparte verzekering die in de prijs van je huurauto zit. Voor je met je auto wegrijdt, bekijk je beter de kleine letters van je contract:
- Hoe zit het met de schade aan de huurauto als je een ongeval hebt?
- Wat bij diefstal of vandalisme?
- Zijn er uitsluitingen? Denk bijvoorbeeld aan ruiten, banden of sleutels.
- Geldt er een maximaal bedrag voor de tussenkomst?
- Ben je als bestuurder ook gedekt?
- Geldt er een franchise?
Om op veilig te spelen kun je bij veel verhuurmaatschappijen een extra verzekering nemen. Ontdek meer over verzekeringen voor autohuur bij het ECC.