Nieuws

Vier jaar class-action wet in België, een (positieve) stand van zaken!

31 augustus 2018
Groepsaankoop

Op 1 september vieren we het 4-jarig bestaan van de groepsvordering als juridisch instrument. Als consumentenorganisatie zijn wij gemachtigd om een dergelijke rechtszaak op te starten, en we hebben niet geaarzeld om dat te doen. We stelden liefst zeven groepsvorderingen in. De stand van zaken is na vier jaar positief, al is er ruimte voor verbetering.

Sinds 1 september 2014 is het mogelijk om efficiënt een rechtszaak op te starten namens een grote groep consumenten. Ondertussen maakten wij maar liefst zeven keer gebruik van deze wetgeving rond de "rechtsvordering tot collectief herstel" - ook bekend onder de naam class action of groepsvordering.

Thomas Cook, NMBS, Proximus, Events Belgium, Groupon, Facebook en Volkswagen: al deze ondernemingen kwamen de afgelopen vier jaar in ons vizier.

Deze dossiers waren waarschijnlijk nooit tot ontwikkeling gekomen zonder de procedure van de groepsvordering. 

4 overwinningen, 2 grote rechtszaken in belangrijke fase...

Vier dossiers zijn momenteel afgerond aan de hand van een akkoord. Ondertussen voeren wij de druk op in twee rechtszaken met hoge zichtbaarheid, waarbij reusachtige ondernemingen worden gedwongen om zich te verantwoorden in de rechtbank tegenover tienduizenden consumenten:

  • Eind oktober zal het dossier tegen internetgigant Facebook worden voorgelegd aan de rechtbank, de start van een Belgische juridische primeur.
  • Volkswagen is ondertussen aan de onderhandelingstafel komen zitten dankzij de verplichte onderhandelingsfase die deel uitmaakt van elke groepsvordering.

Wij zullen niet stoppen met druk te zetten om ervoor te zorgen dat elke consument wordt gecompenseerd voor geleden schade.

Verbeteringen mogelijk aan de wet

In de tussentijd vragen wij dat de wetgeving zich inclusiever opstelt. Nu vallen nog teveel gedupeerde consumenten uit de boot omdat zij bij problemen niet automatisch worden verdedigd voor de rechtbank. Deze zogenaamde "opt-in" zet een rem op het success van de class-action wet.

Bovendien moeten groepsvertegenwoordigers, zoals Test Aankoop, zwaar investeren door alle logistieke en gerechtskosten te dragen die ze niet of, in het beste geval, op het einde van de procedure pas kunnen recupereren.