Dieselgate: samen naar de rechter tegen de Volkswagen-groep!

Groepsvordering
De Volkswagen-groep heeft jarenlang consumenten bedrogen door wagens van de merken VW, Audi, Skoda, Seat en Porsche te verkopen die veel meer NOx uitstoten dan beloofd. Wij vinden dat tegenover dit bedrog ook een schadevergoeding moet staan voor de gedupeerden. Maar de Volkswagen-groep geeft niet thuis.
We zijn naar de rechter gestapt!
Sinds 2016 zijn wij overgegaan tot juridische acties tegen de Volkswagen-groep.
- Voor consumenten die rijden met een sjoemelwagen aangekocht (nieuw of tweedehands) op of ná 1 september 2014 gebeurt dit in de vorm van een groepsvordering. Nadat de groepsvordering in december 2017 ontvankelijk werd verklaard, begon de onderhandelingsfase. Deze fase eindigde in juli 2019. We probeerden met Volkswagen een akkoord te bereiken over een schadevergoeding voor de gedupeerde consumenten. Er zal binnenkort een datum worden vastgelegd waarop de zaak door de rechter kan worden beslist. Wij vertegenwoordigen de betrokken eigenaars kosteloos, ook zij die zich niet hebben geregistreerd bij ons.
- De wet laat helaas geen groepsvordering toe voor sjoemelwagens aangekocht (nieuw of tweedehands) vóór 1 september 2014. Deze gedupeerden werden dan ook individueel begeleid.
Meer over de stand van zaken van de groepsvordering en individuele procedure
Conformiteitscontrole
Als je auto betrokken is bij het dieselgate-schandaal heb je allicht een brief ontvangen van D'Ieteren, de Belgische VW-invoerder. Daarin staat dat je zult worden uitgenodigd voor een “conformiteitscontrole” en een “technische aanpassing” van de wagen waarbij de zogenaamde sjoemelsoftware zal worden “verwijderd”. Of misschien is dit al gebeurd. Voor de motoren van 1,2 l en 2 l zou een “software-update” volstaan. Voor de 1,6 l-motoren is daarnaast nog een “technische interventie” nodig.
Na update: resultaten nog steeds hoger dan uitstootnormen
De VW-groep beweert dat de wagens na het verwijderen van de sjoemelsoftware de uitstootnormen volledig zullen respecteren. Maar klopt dit wel? Wij lieten samen met onze Italiaanse zusterorganisatie een teruggeroepen Audi Q5 2.0 TDI testen vóór en ná de software-aanpassing.
Wat blijkt: ondanks alle beloftes van VW, voldoet de wagen ook na de aanpassingen niet aan de Euro 5-norm. De NOx-uitstoot ligt maar liefst 25 % hoger dan wettelijk is toegelaten. Consumenten krijgen met andere woorden opnieuw niet de auto die hen werd beloofd. Het is dus duidelijk: VW heeft zijn klanten misleid en blijft ze ook nu nog misleiden!
Meer informatie over de test en de resultaten vind je in de volgende video.
Terugroepactie is voor consumenten niet verplicht
Is de terugroepactie nu verplicht of niet? Hierover bestond lange tijd onduidelijkheid. Eerst communiceerde D’Ieteren van wel, maar dat bleek niet te kloppen. We vroegen een duidelijk standpunt over het al dan niet verplicht karakter aan de verschillende ministers voor Mobiliteit, de minister voor Consumenten en zelfs de premier. Uiteindelijk zorgde minister voor Mobiliteit Bellot voor enige klaarheid: de Belgische wet bepaalt nergens dat de Belgische gedupeerden verplicht zijn hun auto te laten aanpassen.
Inhoud van de update: een goed bewaard geheim
Vandaag weten consumenten nog altijd niet wat er precies tijdens de software-update gebeurt, noch wat de mogelijke gevolgen zijn.
Wat er precies tijdens die update met de wagen gebeurt, blijft een goed bewaard geheim. Wij vroegen de Volkswagen-groep en de Duitse homologatie-instantie KBA om alle informatie en testresultaten die toelaten objectief te verifiëren dat de software update geen negatieve impact zou hebben op de wagen. Beiden laten weten hier niet op te kunnen ingaan.
Problemen na software-update
We hebben heel wat klachten ontvangen van eigenaars van een Volkswagen die problemen ondervonden na de software-update.
D‘Ieteren, de invoerder van Volkswagen beweert “slechts voor 1% van de updates negatieve feedback te hebben ontvangen”. Slechts één procent?
Samen met onze zusterorganisaties in Spanje, Italië en Portugal hebben we ongeveer 10 600 eigenaars van sjoemelwagens van alle modellen ondervraagd.
De resultaten tonen dat meer dan vier van de tien eigenaars (45%!) gemerkt hebben dat er iets aan hun wagen veranderd was na de tussenkomst van de Volkswagen-groep.
De meest voorkomende klacht is een toename van het verbruik, aangehaald door 55% van de bestuurders die na de herstelling een verandering hebben opgemerkt. Er zijn bovendien opmerkelijke verschillen naargelang de modellen. Vooral de Audi A4 wordt getroffen.
Het tweede meest voorkomende probleem: het verlies van vermogen, met de Seat Ibiza als belangrijkste slachtoffer.
Verder zijn er ook klachten over mechanische problemen en problemen met de boordcomputer.
Defect aan de uitlaatgasrecirculatie
Niet minder dan 45% van de bestuurders melden een of meerdere problemen na de software-update. Slechts 13% van de wagens met een geüpdatete software keren terug naar de garage voor een herstelling. In ruim een derde van de gevallen moet er een herstelling uitgevoerd worden aan de EGR die de uitstoot van stikstofoxiden controleert. In andere gevallen gaat het om aanpassingen aan de brandstofinspuiting of de roetfilter. 10% van de bestuurders zijn nog niet teruggekeerd naar de garage, hoewel ze wel denken dat het nodig is.
Gebruik onze klachtenbox
Bezitters van een (sjoemel)diesel die mankementen ervaren door de software-update, moeten hun wagen kosteloos terug in orde laten brengen. We raden consumenten aan hiervoor contact op te nemen met D’Ieteren, de verantwoordelijke voor de recall actie-van de Volkswagen-groep in België. Dit kan heel gemakkelijk via de klachtenbox die wij hiervoor ter beschikking stellen. Indien D’Ieteren na 14 dagen nog steeds géén (ontvangst)bevestiging of reactie heeft gestuurd, dien je je klacht ook nog eens per aangetekende brief naar D’Ieteren te sturen. Blijft een positief resultaat uit, dan kunnen wij tussenkomen voor onze leden.
Bescherm je rechten
Gezien het gebrek aan duidelijkheid, de vele onzekerheden en vertragingen, raden wij alle gedupeerden aan hun rechten te vrijwaren. Wij stellen hiervoor een modelbrief ter beschikking.
We moedigen alle gedupeerden aan om deze brief aangetekend op te sturen naar hun garagist, D'Ieteren en Volkswagen zelf (telkens met ontvangstbevestiging), met als bijlagen de brief van D'Ieteren en de aankoopfactuur of de verkoopsovereenkomst van hun wagen.
Wij raden consumenten die ingaan op de recall-actie aan om ook op het document dat bij de uitvoering van de update of van de technische interventie ter ondertekening wordt aangeboden de vermelding “onder alle voorbehoud en zonder enige nadelige erkenning of bekentenis” aan te brengen.
Tot op heden heeft Volkswagen nog geen officiële lijst gepubliceerd met de betrokken modellen. Wat we wel weten is dat er sjoemelsoftware werd geïnstalleerd op één bepaald type motor: EA 189. Die is aanwezig in dieselwagens met een 2.0 en 1.6 en 1.2 TDI motor (verkocht vanaf 2009). Volgens de Belgische invoerder D’Ieteren gaat het in België om 197 328 Volkswagens (ook commerciële voertuigen), 121 712 Audi’s, 23 539 Seats en 51 069 Skoda’s.
Ondertussen zouden de eigenaars van eventueel betrokken voertuigen door D’Ieteren op de hoogte zijn gebracht.
De aanwezigheid van de sjoemelsoftware heeft geen enkele impact op het rijgedrag of op de veiligheid. De software wordt immers alleen geactiveerd in testomstandigheden. In België wordt het niveau van NOx tijdens de technische controle niet gemeten. Je auto zal hiervoor dus nooit een rode kaart krijgen.
De VW-groep beweert dat de wagens na het verwijderen van de sjoemelsoftware weer volledig conform zullen zijn. Dat blijkt volgens onze test evenwel niet te kloppen. Wij lieten een teruggeroepen Audi Q5 2.0 TDI testen vóór en ná de software-aanpassing. Daaruit blijkt dat de wagen ook na de interventie niet voldoet aan de Euro 5-norm. De NOx-uitstoot ligt maar liefst 25 % hoger dan wettelijk is toegelaten.
Voor de motoren van 1,2 l en 2 l voorziet VW een software-update. Die ingreep zou minder dan een uur duren per voertuig. Op de 1,6 l-motoren moet, naast de software-update, ook een "luchtstroomstabilisator" gemonteerd worden net voor de luchtmassameter.
Hoewel de VW-groep beweert dat de wagens nadien weer volledig conform zullen zijn, tonen onze tests op een teruggeroepen Audi Q5 2.0 TDI aan dat ook na de interventie de wagen niet voldoet aan de Euro 5-norm. De NOx-uitstoot ligt maar liefst 25 % hoger dan wettelijk is toegelaten.
Wij raden consumenten dan ook aan om zeker hun rechten te beschermen. Wij stellen hiervoor een modelbrief ter beschikking. Daarnaast adviseren we iedereen die ingaat op de recall-actie om ook op het document dat bij de uitvoering van de update of van de technische interventie ter ondertekening wordt aangeboden de vermelding “onder alle voorbehoud en zonder enige nadelige erkenning of bekentenis” aan te brengen.Neen. De nieuwe federale minister voor Mobiliteit Bellot gaf aan dat deze zaak in feite een materie is voor de gewesten, maar stelt meteen ook dat de Belgische wet nergens bepaalt dat de Belgische gedupeerden verplicht zijn hun auto te laten aanpassen.
Alle eventuele kosten vallen voor de rekening van Volkswagen. Je hoeft dus zelf niets te betalen.
D’Ieteren, de Belgische invoerder van de wagens van de Volkswagen-groep, zegt indien nodig tijdens de recall ook voor een "mobiliteitsoplossing" te zullen zorgen.
Indien je wagen mankementen vertoont door de software-update, vinden wij dat de Volkswagen-groep die kosteloos terug in orde moet brengen. Heb je hiervoor reeds kosten betaald, dan moet je dat geld terugkrijgen. We raden aan hiervoor eerst contact op te nemen met D’Ieteren, de verantwoordelijke voor de recall actie-van de Volkswagen-groep in België. Dit kan heel gemakkelijk via onze klachtenbox. Indien D’Ieteren na 14 dagen nog steeds géén (ontvangst)bevestiging of reactie heeft gestuurd, dien je ook nog eens per aangetekende brief jouw klacht naar D’Ieteren te sturen. Houd ons via de klachtenmodule zeker op de hoogte van het resultaat. Blijft een positief antwoord van D’Ieteren uit, dan kunnen wij tussenkomen voor onze leden.
De eigenaars van wagens met sjoemelsoftware om de uitstoot van NOx te manipuleren moeten zich geen zorgen maken. In Vlaanderen gebeurt de berekening van de Belasting op Inverkeerstelling op basis van de Euro-norm, die onder meer de NOx-uitstoot omvat. De Vlaamse regering heeft echter verklaard dat consumenten zich niet ongerust hoeven te maken. In Wallonië worden de NOx-emissies niet in overweging genomen bij het bepalen van de eco-bonus, deze wordt uitsluitend berekend op basis van de CO²-uitstoot.
Voorlopig verbindt D’Ieteren zich ertoe om alle eventuele kosten en fiscale gevolgen verbonden aan het niet halen van de emissieniveaus op zich te nemen.
Dit valt niet uit te sluiten. VW beweert uiteraard van niet. Andere bronnen hebben het wel over een waardeverlies.
Ja. Volkswagen heeft immers jarenlang consumenten bedrogen door hen wagens te verkopen die veel meer NOx uitstoten dan beloofd. Tegenover dit bedrog moet een schadevergoeding staan voor de gedupeerden.
Wij hebben hiervoor bij VW gepleit. De autobouwer belooft dat de wagens die betrokken zijn bij het autoschandaal zullen worden “gecontroleerd” en “aangepast”, op hun kosten en met zo weinig mogelijk overlast voor de klanten. Met andere woorden: compensatie zit er(momenteel) niet in.
En dat terwijl Amerikaanse consumenten wel kunnen rekenen op een schadevergoeding die kan oplopen tot 10 000 dollar. Voor ons is dit onaanvaardbaar. Daarom hebben we juridische stappen tegen de VW-groep gezet.
Wat voorafging...
Op 21 september 2015 bevestigde Volkswagen de geruchten dat er op grote schaal gesjoemeld werd met de software van 11 miljoen dieselwagens. Die software kan systemen activeren die de uitstoot van NOx significant vermindert. Maar ze zorgen echter voor verminderde prestaties, meteen ook de reden om ze alleen te activeren in testomstandigheden. Zo kon VW de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) manipuleren tot onder de grenswaarden toegestaan door de Amerikaanse overheden (0,04 g/km). Buiten de testomstandigheden bleek de uitstoot van NOx tot 40 keer hoger te liggen!
NOx of stikstofoxiden zijn slechts één van de gassen en stoffen die vrijkomen bij het verbrandingsproces van brandstof. Ze dragen bij tot de vorming van zure regen en ozon en in beperkte mate tot het broeikaseffect. Te hoge concentraties van NOx kunnen leiden tot luchtwegaandoeningen.
Om de uitstoot van NOx en andere schadelijke stoffen (koolstofmonoxide, koolwaterstoffen en fijn stof) door transport te beperken leggen de overheden aan autoconstructeurs bepaalde normen op, die verschillen in Europa en de Verenigde Staten. In Europa gaat het over wagens die vallen onder de Euro 5 norm (geldig van 2009-2011) die een NOx-grenswaarde oplegt van 0,180 g/km km en de Euro 6 norm (geldig vanaf 2014-2015) die de NOx-limiet op 0,80 g/km legt. In de Verenigde Staten legt men een veel strengere norm op van 0,04 g/km.
Niet alleen de wagens van Volkswagen zijn betrokken, maar ook andere merken die gebruik maken van hetzelfde type motor: Skoda, Audi,Seat en Porsche. Ondertussen kwamen nog andere merken in opspraak. Opel zou sjoemelen met de Zafira, Renault en Mitsubishi riepen op hun beurt duizenden wagens terug, en ook Nissan zou problemen hebben. In Frankrijk loopt ondertussen een gerechtelijk onderzoek tegen Renault en Fiat-Chrysler na rapporten van de Franse antifraudedienst die spreken van gesjoemel met de uitstootwaarden.
Het is in ieder geval niet de eerste keer dat er onregelmatigheden worden ontdekt met de cijfers die door de autoconstructeurs naar buiten worden gebracht, en dit niet alleen voor NOx maar ook voor CO2 (en dus verbruik). Wij hebben dit reeds meermaals aangeklaagd. En daarom blijven wij ook pleiten voor onafhankelijke en realistische tests in Europa, respect voor de bestaande uitstootnormen en meer en betere controles.
Bovendien hebben wij in januari 2016 op onze website een module ter beschikking gesteld waarmee je gemakkelijk de werkelijke verbruikswaarde van je wagen op de weg kunt vergelijken met de waarde die is aangegeven door de autofabrikant:
Dieselgate heeft één ding pijnlijk duidelijk gemaakt: de huidige tests en het huidig controlesysteem hebben pijnlijk gefaald. Fundamentele hervormingen zijn dan ook broodnodig. Want een schandaal zoals Dieselgate, dat mag nooit meer gebeuren!
Om te beginnen is er dus dringend nood aan een Europese test die de uitstoot op een zo realistisch mogelijke manier meet. Met het Volkswagen-schandaal leek een kantelpunt bereikt. Helaas… groot was de teleurstelling toen er in 2016 in Europa wel voor een betere test werd gestemd, maar de constructeurs de toelating kregen om de maximale uitstootnormen voor NOx na 2017 nog steeds met 110% te overschrijden, en vanaf 2020 nog met 50%.
Daarnaast is er ook absoluut meer controle en toezicht nodig. Zowel op nationaal als Europees niveau, en zowel voor- als nadat een voertuig op de markt komt. Met een Europese controle-autoriteit die dit alles coördineert en toezicht houdt op de testprocedures en laboratoria. Om de absolute onafhankelijkheid van deze laatste te kunnen garanderen moeten ook de financiële banden tussen de autoconstructeurs en de laboratoria worden doorgeknipt. De voorstellen van de Europese Commissie en het Europees Parlement terzake vormen een stevige basis, maar er zijn ernstige signalen dat de lidstaten opnieuw op de rem willen gaan staan.
Onze juridische acties om compensatie te bekomen voor de bedrogen consumenten
Wij vinden dat tegenover het bedrog van Volkswagen ook een compensatie moet staan voor de Belgische consument. Om die reden zijn wij overgegaan tot juridische actie.
- Voor consumenten die hun wagen aangekocht hebben op of ná 1 september 2014 gebeurt dit in de vorm van een groepsvordering.
- Consumenten die hun wagen hebben aangekocht vóór 1 september 2014, zullen we individueel verdedigen omdat de wet op de groepsvordering nog niet in voege was op het moment van hun aankoop.
Benieuwd naar de stand van zaken in onze twee rechtszaken tegen VW? Klik op onderstaande links om er meer over te weten!
- 15/6/2016: Wij lanceren een groepsvordering (ook wel “class action” genoemd) tegen de VW-groep en D'Ieteren voor sjoemelwagens aangekocht op of na 1 september 2014. Wij baseren ons hiervoor onder meer op het verbod op misleiding uit de wet Marktpraktijken.
- 30/6/2016: Ons verzoekschrift voor de class action tegen VW en D'Ieteren wordt neergelegd op de rechtbank van eerste aanleg van Brussel.
- 9/9/2016: Eerste inleidende zitting: de zaak wordt verwezen van de 2de naar de 22ste kamer van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel, die zich specialiseert in groepsvorderingen.
- 10/10/2016: Tweede inleidingszitting. Op de agenda staat de ontvankelijkheid van de groepsvordering. De rechter beslist die dag echter nog geen uitspraak te doen over de ontvankelijkheid van de groepsvordering, maar zal een procedurekalender bepalen zodat alle partijen hun standpunt hierover kunnen duidelijk maken.
- 25/10/2016: De rechtbank van eerste aanleg van Brussel legt in een vonnis de conclusiekalender voor de ontvankelijkheid vast en de datum waarop hierover zal worden gepleit: 31 januari 2017.
- 31/1/2017: Derde zitting. Na het uitwisselen van de conclusies, kan in principe worden gepleit over de ontvankelijkheid van de groepsvordering.
De VW-groep en D’Ieteren hebben een formeel verzoek ingediend bij de voorzitter waarin ze vragen om ons te verplichten de identiteit van iedereen die zich bij ons heeft ingeschreven voor de actie tegen de VW-groep en D’Ieteren bekend te maken. Volgens de VW-groep en D’Ieteren zijn deze gegevens immers nodig om te kunnen bepalen of de procedure van de collectieve rechtsvordering wel de meest geschikte is en of wij wel een adequate groepsvertegenwoordiger zijn voor de groep consumenten. Dit is vreemd, want het is immers VW zelf die als producent over deze informatie beschikt, informatie die ze bovendien zelf weigert te delen.
Hierdoor kan dezelfde dag niet worden gepleit over de ontvankelijkheid, maar wordt er eerst gedebatteerd over het verzoek van de VW-groep en D’Ieteren.
- 27/2/2017: De rechter verwerpt in een vonnis het verzoek van de VW-groep en D’Ieteren. Zij was van oordeel dat wij wel degelijk rechtsgeldig als groepsvertegenwoordiger optreden namens een onbepaalde groep van consumenten. Daarenboven stelde de voorzitter dat het aantal VW-bestuurders die zich bij de ons heeft aangemeld irrelevant is om de representativiteit van de groepsvertegenwoordiger te bepalen.
- 24/4/2017: Deze vierde zitting was voorzien om te pleiten over de ontvankelijkheid van de groepsvordering, maar wegens agendaproblemen diende naar een nieuwe datum te worden gezocht.
- 30 en 31/10/2017: Dit is de nieuwe datum die werd vastgelegd om te pleiten over de ontvankelijkheid van de groepsvordering.
- 18/12/2017: De rechtbank oordeelt dat groepsvordering tegen de Volkswagen-groep en D’Ieteren ontvankelijk is en kiest voor een opt-out. Een belangrijke stap! Dit betekent dat Test-Aankoop voortaan ALLE Belgische consumenten met een sjoemelwagen mag vertegenwoordigen en de juridische strijd voor compensatie kan voortzetten.
- 8/7/2018 (tot ten laatste juli 2019): Aanvang van de onderhandelingsfase waarin we proberen om met Volkswagen tot een akkoord te komen over een schadevergoeding voor de gedupeerde consumenten.
- Augustus 2019: De fase van de verplichte onderhandeling is voorbij; er zal binnenkort een datum worden vastgelegd waarop de zaak door de rechter kan worden beslist.
- 16/9/2019: Wij schrijven de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, aan en dringen erop aan dat zij het dossier naar zich toe zou trekken en druk zou uitoefenen op de Volkswagengroep om een schadevergoeding uit te keren aan alle Europese consumenten.
- November 2019: Wij vragen de rechter om een datum vast te leggen voor onze groepsvordering.
- 29/07/2022: Wij dienen een verzoek in tot bemiddeling. De hoorzitting vindt eind september 2022 plaats.
- 15/05/2023: Hoorzitting over de grond van de zaak.
- 15/6/2016: We kondigen aan dat we consumenten met een sjoemelwagen aangekocht vóór 1 september 2014 (en waarvoor dus geen groepsvordering mogelijk is) individueel zullen verdedigen (Test Aankoop zal optreden als hun procesvertegenwoordiger), zodat ook zij een compensatie kunnen krijgen voor het jarenlange bedrog van de Volkswagen-groep. We baseren ons hiervoor onder meer op het verbod op misleiding uit de wet Marktpraktijken.
- 7/10/2016: De dagvaarding voor de individuele procedure wordt betekend aan de VW-groep en D’Ieteren.
- 21/10/2016: Tijdens de inleidingszitting wordt de zaak verwezen naar de 22ste kamer van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel, dezelfde kamer die ook de groepsvordering tegen de VW en D’Ieteren behandelt. De zaak werd voorlopig naar de rol verwezen, wat betekent dat er nog geen concrete volgende stap in de procedure is bepaald.
- Augustus 2019: De fase van de verplichte onderhandeling is voorbij. Er zal binnenkort een datum worden vastgelegd waarop de zaak door de rechter kan worden beslist.
- 16/9/2019: We schrijven de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, aan en dringen erop aan dat zij het dossier naar zich toe trekt en druk uitoefent op de Volkswagengroep om een schadevergoeding uit te keren aan alle Europese consumenten.
- November 2019: Wij vragen de rechter om een datum vast te leggen voor onze individuele procedure.
- 15/05/2023: Hoorzitting over de grond van de zaak.
Na het uitbreken van het schandaal hebben we de Europese Commissie verschillende keren aangeschreven om te vragen naar een grondig onderzoek bij alle autoconstructeurs. Daarnaast hadden we ook contact met de bevoegde Belgische ministers, federale en europarlementairen, de Economische Inspectie, Volkswagen België (D’Ieteren) en – via de Europese Consumentenvereniging BEUC – ook met de Volkswagengroep in Duitsland om te ijveren voor volledige transparantie en duidelijkheid in deze zaak, de onmiddellijke stopzetting van deze praktijken, betere Europese tests, en volledig herstel en een compensatie voor de bedrogen consumenten.
Uit onze tests blijkt al jaren dat er grote verschillen zijn tussen de officiële cijfers die autoconstructeurs meegeven en de reële uitstoot van de verschillende emissies (NOx, CO2,…), en dat niet alleen bij Volkswagen, maar bij alle merken. Verschillen tot 30% zijn hierbij geen uitzondering. Om die reden hebben we altijd geijverd voor de invoer van een nieuwe testprocedure (WLTP) om de emissies in realistische rijomstandigheden te meten. Als consument heb je immers recht op correcte cijfers over hoeveel je wagen verbruikt en hoeveel schadelijke stoffen deze uitstoot.
- In het dossier Alle autoconstructeurs sjoemelen met uitstootcijfers stellen we een pdf met realistischere meetresultaten ter beschikking en leggen we uit waarom die zo hard verschillen.
- Via onze onlinemodule Hoeveel verbruikt je auto echt kun je gemakkelijk het werkelijke verbruik van je wagen op de weg vergelijken met de waarde die is aangegeven door de autofabrikant.
- In 2015 publiceerden we ook het artikel Verbruik van wagens: allemaal fabeltjes (Test Aankoop 599 van juli/augustus 2015, pdf-bestand)
Dieselgate heeft één ding pijnlijk duidelijk gemaakt: de huidige tests en het huidige controlesysteem hebben pijnlijk gefaald. Jarenlang hebben wagens die te veel NOx uitstoten toch een typegoedkeuring gekregen, en zijn ze massaal verkocht en blijven rond rijden. En dat terwijl NOx in Europa jaarlijks verantwoordelijk is voor 72 000 doden.
Fundamentele hervormingen zijn dan ook broodnodig. Nu meer dan ooit. Consumenten hebben het recht op een moedig Europees antwoord en geen halfbakken beslissing die de auto-industrie opnieuw uit de wind zet. Want een schandaal zoals Dieselgate, dat mag nooit meer gebeuren!
- Betere tests: ondanks hevig verzet van ons en verschillende milieu- en gezondheidsorganisaties, heeft het VW-schandaal helaas niet voor de verhoopte doorbraak kunnen zorgen. Er zal weliswaar een betere test komen, maar jammer genoeg blijft het ook in de toekomst toegelaten de bestaande normen voor NOx te overschrijden: na 2017 nog met 110%, en vanaf 2020 nog met 50 %. Ontgoochelend en onaanvaardbaar, vinden wij.
- Meer en betere controle: om een tweede Dieselgate te voorkomen zijn meer en betere nationale en Europese controles nodig, zowel voor- als nadat een voertuig op de markt komt, en dit onder toezicht van een sterk Europees agentschap. Bovendien zijn waterdichte garanties nodig voor de onafhankelijkheid van de technische centra en moeten daarom o.m. alle financiële banden tussen hen en de autoconstructeurs worden doorgeknipt.
De voorstellen van de Europese Commissie en het Europees Parlement vormen een stevige basis, maar er zijn ernstige signalen dat de lidstaten op de rem willen gaan staan.
De Volkswagengroep beloofde de sjoemelsoftware te verwijderen en de wagens te herstellen. Wij hebben van bij het begin gevraagd naar meer concrete informatie hierover. Veel gedupeerde consumenten wachten immers nog steeds op een precieze datum. En ondertussen heeft de terugroepactie al heel wat vertraging opgelopen.
Ook over het al dan niet verplicht karakter van de terugroepactie bestond grote onduidelijkheid. Wij hebben meermaals aangedrongen op een duidelijke beslissing bij de verschillende ministers voor Mobiliteit, de minister voor Consumenten en zelfs de premier. Uiteindelijk zorgde de nieuwe federale minister voor Mobiliteit Bellot recent voor enige klaarheid: de Belgische wet bepaalt nergens dat de Belgische gedupeerden verplicht zijn hun auto te laten aanpassen.
Volgens D’Ieteren zullen de voertuigen na de recall weer volledig aan de geldende emissienormen beantwoorden, zonder dat er enige impact is op het motorvermogen, het brandstofverbruik of de prestaties van de wagen. Maar wanneer we vroegen naar de documenten, testrapporten, etc. die dit moeten staven, gaf VW in ieder geval niet thuis… Daarom hebben wij samen met onze Italiaanse zusterorganisatie Altroconsumo een teruggeroepen Audi Q5 2.0 TDI laten testen vóór en ná de software-aanpassing. En wat blijkt: ondanks alle beloftes van VW, voldoet de wagen ook na de aanpassingen niet aan de Euro 5-norm. De NOx-uitstoot ligt maar liefst 25 % hoger dan wettelijk is toegelaten. Consumenten krijgen met andere woorden opnieuw niet de auto die hen werd beloofd.
Meer informatie over onze test en de resultaten vind je op de pagina “De terugroepactie van VW en de herstelling”.