Nieuws

"Standaardmatras voldoende als je geen specifieke klachten hebt"

18 maart 2022

Welke vulling moet je matras hebben? Moet je kiezen voor zones, of verschillende lagen? Professor Johan Verbraecken van de UZ Antwerpen geeft enkele concrete tips.

Een goede matras is cruciaal voor een goede nachtrust. Professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZ Antwerpen, doet al jaren onderzoek naar slaap en het belang daarvan. Hij geeft enkele tips.

Wat zijn voor u belangrijke aandachtspunten bij de aankoop van een matras?

"Je hebt meestal de keuze uit een matras uit latex of met pocketveren. Wat je kiest, hangt er vooral van af hoe warmbloedig je bent. Produceer je tijdens je slaap veel warmte, dan gaat latex onaangenaam aanvoelen. Die stof kan de warmte immers niet goed kwijt, zeker niet als er ook nog een dik deken op ligt. Warmte is nodig voor een goede, diepe slaap, maar te veel is niet aan te raden. Ben jij, of je partner, zo’n warme persoon, dan hebben pocketveren dus de voorkeur."

Prof. Johan Verbraecken


"Van traagschuim ben ik niet zo’n voorstander. In het begin is het erg hard en dus niet echt aangenaam om te liggen, en het duur best een tijdje voordat je goed ligt. Als je je dan draait, moet je eigenlijk helemaal opnieuw een juiste houding vinden."

Is een harde matras sowieso te verkiezen boven een zachte? Of eventueel een matras met zones?

"Veel hangt af van jouw lichaamsbouw. Ben je in het algemeen in een goede conditie, met een goede rug, dan zal een standaard matras jou voldoende ondersteuning kunnen geven. Je rugspieren, buik-en beenspieren zorgen dan immers al voor een goede houding. Wie wat obees is, die kiest het best niet voor een te zachte matras. Omgekeerd zal een slanker iemand niet goed slapen op een te harde matras. Ook zones zijn geen wonderoplossing. Iemand met een slechte rug zal geen goede rug krijgen door meer steun in die zone."

Als we voor een nieuwe matras naar de winkel gaan, wat raadt u dan aan?

"Een matras in een winkel kiezen is bijna onbegonnen werk. Er zijn zo veel modellen, die je dan wel eens snel uittest, maar je weet niet hoe goed een matras ligt na een halve minuut. Daarom kies je het best voor een langere testperiode. Eigenlijk duurt het drie weken voordat je lichaam er echt aan is aangepast. Ikea biedt zo’n formule aan waarbij je langer kunt testen, al ben je wel verplicht om de matras te kopen of het bedrag in de winkel te spenderen. Sommige merken bieden formules aan waarbij je hun model op hotel kunt testen, waarbij je een of twee nachten kunt boeken tegen een voordelige prijs. Of je kunt zelf hotels afschuimen, op zoek naar een matras die voor jou perfect ligt. Maar dan wordt de zoektocht natuurlijk een stuk prijziger."

Meer tips voor de aankoop van een matras vind je in onze koopgids.

Naar de koopgids matrassen