kattenbakvulling

Hoe kattenbakvulling kiezen?

Kattenbakvulling moet vooral onderhoudsvriendelijk zijn en ook in de smaak vallen bij je kat. Daarom onderzochten wij ze qua samenstelling, absorptievermogen, klontvorming, afgifte van stof enzoverder. We geven enkele tips voor de keuze, het schoonmaken en het verversen van de kattenbak.

Stap-voor-stap gids

Klontvormende kattenbakvulling of niet?

Sommige soorten kattenbakvulling klonteren zodra ze urine absorberen. In principe kun je de klonters gemakkelijker uitscheppen, terwijl de rest van de kattenbak schoon blijft. Op zich is dat dus hygiënischer. Bovendien zorgt de klontvorming voor minder geurtjes.

Klontvormende kattenbakvulling is duurder in aankoop, maar kan goedkoper uitvallen in het gebruik. Nadat je de uitwerpselen en de klonten met urine hebt verwijderd, voeg je elke dag gewoon een beetje nieuwe vulling in de schone kattenbak toe.

Hierdoor is klontvormende kattenbakvulling erg in trek, al is niet iedereen ervoor gewonnen. Volgens sommigen kleeft ze toch meer aan de pootjes van de kat en aan de kattenbak, waardoor het meer moeite kost om hem schoon te maken bij het verversen.

Meestal bestaat klontvormende kattenbakvulling uit klei (bentoniet). Plantaardige kattenbakvulling kan eveneens klonten vormen als er natuurlijke verdikkingsmiddelen zoals zetmeel of guargom aan zijn toegevoegd. Ook andere soorten kattenbakvulling kunnen klonten vormen nadat ze bewerkt zijn.

Niet-klontvormende kattenbakvulling kost minder... bij aankoop

Die is inderdaad goedkoper in aankoop. Maar zoals gezegd moet je ze vaker verversen en is het lastiger om de kattenbak schoon te maken. Al is niet iedereen het daarmee eens. De keuze ligt dus bij jou.

Geparfumeerde kattenbakvulling: af te raden

Er bestaat ook geparfumeerde kattenbakvulling. Die raden wij af omdat ze onaangenaam kan zijn voor de kat. Bovendien wordt de kattenbak hiermee misschien minder vaak schoongemaakt dan zou moeten, met meer kans op ontwikkeling van bacteriën en andere ziektekiemen tot gevolg. Goede kattenbakvulling neutraliseert geurtjes dankzij haar absorptievermogen en vereist geen parfum.

Terug naar boven

Minerale of plantaardige kattenbakvulling?

Minerale en plantaardige kattenbakvulling hebben hun voor- en tegenstanders, zowel bij de katten als bij de baasjes. Ze hebben echter niet dezelfde impact op het milieu. Minerale kattenbakvulling is immers afkomstig van de ontginning van natuurlijke mineralen, die vaak aan de andere kant van de wereld plaatsvindt. Bovendien moet ze na gebruik worden weggegooid met het restafval. In dat opzicht scoort organische of plantaardige kattenbakvulling stukken beter. De meeste daarvan nemen de eerste plaatsen in bij de labtests.

Minerale kattenbakvulling/klei

Minerale kattenbakvulling op basis van klei is het meest courant en het goedkoopst. De mate waarin ze urine en geurtjes kan absorberen, verschilt naargelang de kleisoort. Sommige producten zijn ook klontvormend. Ze hebben echter een aantal nadelen. Doordat ze zwaar wegen, zijn ze moeilijker om te dragen en ook duurder als je het opgehaalde restafval in jouw gemeente volgens gewicht betaalt. Bovendien geven ze veel stof af, wat bij katten luchtweginfecties kan veroorzaken. Huisdieren en baasjes met gevoelige luchtwegen vermijden ze beter. Over het gemak van schoonmaken bleken de meningen van de testpersonen en -dieren verdeeld.

Minerale kattenbakvulling/silica

Dit soort kattenbakvulling is gemaakt uit zeoliet. Dit is een kristal met een hoog silicagehalte. De korrels, die op zout lijken, kunnen in enkele seconden grote hoeveelheden urine opnemen en zijn doeltreffend tegen geurtjes. Ze kunnen ook klonters vormen als ze zijn bewerkt.

Kattenbakvulling op basis van silica is lichter, gemakkelijker schoon te maken en geeft minder stof af. De keerzijde is dat je ze vaker moet verversen. En aangezien ze meestal uit China komt, heeft het transport een bijzonder zware milieu-impact. Sommige katten, vooral oudere, houden trouwens niet van de hardheid van het materiaal.

Minerale kattenbakvulling/calciumsilicaat

Qua absorptievermogen en stofafgifte lijkt minerale kattenbakvulling op basis van calciumsilicaat het midden te houden tussen die op basis van klei en silicakorrels. Ze heeft dezelfde voor- en nadelen als die laatste, namelijk het gemak van schoonmaken en de hardheid van het materiaal. Volgens sommige testpersonen gaat ze langer mee dan de twee andere minerale soorten.

Organische of plantaardige kattenbakvulling

Dit soort ecologische kattenbakvulling is gemaakt uit houtsnippers of zaagsel, maïs, stro, geperst papier en dergelijke meer. De plantaardige vezels houden vocht meteen vast en voorkomen vieze geurtjes. Een groot voordeel ten opzichte van minerale kattenbakvullingen is dat plantaardige geen stof afgeven. Daarom zijn ze ideaal voor katten met allergieën of ademhalingsproblemen. Bovendien zijn ze lichter dan minerale kattenbakvulling. Meestal zijn ze niet klontvormend, al zijn sommige dat wel nadat ze zijn bewerkt. Het grootste voordeel is dat ze composteerbaar zijn. Je moet ze wel vaker verversen, minstens om de 4 à 5 dagen.

Terug naar boven

Welke kattenbakvulling is de beste?

Er zijn heel wat merken en soorten kattenzand of kattenbakkorrels verkrijgbaar. Hoe maak je dan de juiste keuze? Door ze objectief te beoordelen op hun voornaamste eigenschappen. Dat is wat wij hebben gedaan met onze laatste test. De juiste kattenbakvulling moet:

  • urine absorberen
  • geurtjes vasthouden
  • onderhoudsvriendelijk zijn
  • zo weinig mogelijk stof afgeven

Wij hebben in het lab 20 soorten vulling voor de kattenbak getest.

Vergelijk en kies de beste kattenbakvulling

Hoe hebben we de kattenbakvulling getest?

Goede technische beoordelingen en de beste scores in de labtests zijn niet voldoende: de gebruiker moet de kattenbakvulling ook weten te appreciëren. Daarom hebben meer dan 300 vrijwilligers aan ons onderzoek deelgenomen en onze vragenlijst ingevuld. 44 van hen hebben naast hun gebruikelijke kattenbakvulling twee andere producten uit onze selectie uitgeprobeerd. Samen met hun kat maakten zij de vergelijking. Want het dier bepaalt in grote mate mee hoe het baasje denkt.

De juiste kattenbakvulling kiezen

Cruciaal is dat het kattengrit de kat kan bekoren en voor het baasje gemakkelijk schoon te maken is. Behalve de essentiële criteria die in het lab aan bod kwamen, zijn er andere factoren waar de testpersonen belang aan hechten: de kattenbakvulling mag niet te duur zijn en niet aan de pootjes van de kat blijven kleven, ze moet composteerbaar zijn of geschikt voor het GFT en mag niet te zwaar om te dragen zijn.

Hoe vaak moet je een kattenbak schoonmaken?

De ene kat is al properder dan de andere in zijn kattenbak. Sommige graven een kuil of maken lawaai voor ze hun behoefte doen. Maar ze zijn alle gesteld op een propere bak. Daarom is het belangrijk om hem dagelijks schoon te maken (uitwerpselen uitscheppen) en regelmatig te verversen. Anders ligt het niet per se aan de kattenbakvulling dat je huisdier zijn bak links laat liggen en zijn behoefte elders doet.

Specifieke gevoeligheden

Geen van de geteste kattenbakvullingen kon unaniem bekoren, noch bij de katten, noch bij hun baasjes. Elke soort heeft voor- en tegenstanders. Net als jij heeft je huisdier zijn eigen voorkeuren . Lees dus ons dossier en baseer je op onze testresultaten voor je een keuze maakt. Bedenk wel: de beste kattenbakvulling is deze die bij je kat in de smaak valt. Als je op een andere wilt overstappen, doe je dat beter stap voor stap, zodat je kat eraan kan wennen. Zo kun je een tweede kattenbak plaatsen of geleidelijk aan meer nieuwe kattenbakvulling bij de oude mengen.

Terug naar boven