Hoe houd ik mijn huis schoon met katten?

Het leven met een kat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar het kost je waarschijnlijk wel meer tijd om het huis schoon te houden. Zeker als je een binnenkat hebt die zijn behoeftes niet buiten kan doen. Wij geven daarom antwoord op een aantal vragen over de hygiëne met katten in huis.
Wat kun je doen tegen kattenhaar?
In de winkel vind je diverse artikelen om kattenhaar uit kleding en de zetel te verwijderen. Zo bestaan er bijvoorbeeld kledingrollers of -borstels om de haren weg te krijgen. Je kunt natuurlijk ook zelf plakband gebruiken om het huis kattenhaarvrij te maken. Geen kledingroller of plakband in huis? Maak je handen een beetje nat en de haren blijven zo aan je handen plakken! Ook kan een regelmatige borstelbeurt van je kat ervoor zorgen dat overtollig haar niet verdwaalt in de uithoeken van je woning. En natuurlijk kan een flinke stofzuigbeurt nooit kwaad.
Hoe maak je de kattenbak schoon?
Gooi elke dag de samengeklonterde kattenbakvulling weg. Je kunt een schepje gebruiken om de kattendrollen en urineklonten weg te gooien. Best doe je dit ´s ochtends, want ´s nachts is een kat het meest actief. Maak de hele bak om de 10 dagen schoon, ongeacht de aanbevelingen van de fabrikant. Voor je de bak opnieuw vult, maak je de bodem schoon met water en azijn. Spoel grondig met water. Denk er wel aan om je handen daarna grondig te wassen met water en zeep. Let op: Zwangere vrouwen laten dit taakje best over aan iemand anders! Zij moeten ten alle tijden het risico op toxoplasmose vermijden.
Wat te doen tegen een stinkende kattenbak?
Wil je een kattenbak die geurloos is? Er zijn een paar manieren om de geur te neutraliseren. Allereerst koop je het beste een kattenbak met een deksel en een luikje om te voorkomen dat de ongewenste geuren je woning binnendringen. Een bak met een koolstoffilter kan daarnaast handig zijn, want die verwijdert geurtjes en versterkt zo de werking van de kattenbakvulling. Hij vraagt wel wat onderhoud, omdat de filters regelmatig moeten worden vervangen. Eventueel kun je wat natriumbicarbonaat op de bodem van de kattenbak strooien. Deze stof is niet storend voor de kat maar zal wel geurtjes opnemen. En vanzelfsprekend zal je bak minder stinken als je deze zo vaak mogelijk schoonmaakt.
Welke kattenbakvulling is het beste?
Er bestaan verschillende soorten kattenbakvulling, met elk een andere samenstelling. De meest gangbare soorten bestaan uit minerale korrels van natuurlijke klei en herken je aan hun grijswitte kleur. Bentoniet is hier een voorbeeld van en is klontvormend. Je kunt dan gewoon de klonters verwijderen, zonder elke keer de hele bak te moeten leeggieten.
Minerale attapulgietkorrels absorberen vloeistoffen als sponsen, maar klonteren niet samen. Het voordeel is dat dit type kattenbakvulling meestal het goedkoopste is. Het nadeel is het grote gewicht. Bovendien maken deze minerale korrels veel stof en kunnen ze ademhalingsproblemen bij je kat veroorzaken.
Plantaardige korrels maken minder stof. Deze houtkorrels of -snippers zijn ook lichter en kunnen worden gecomposteerd, wat ze milieuvriendelijker maakt. Ze slurpen de vloeistoffen doeltreffend op zonder samen te klonteren. Ze werken vieze geurtjes ook meteen weg.
En dan zijn er nog de korrels op basis van silicagel. Deze lijken op grote zoutkorrels en zijn doorschijnend wit. Ze zijn licht en gemakkelijk te vervoeren. Omdat ze doorgaans uit China worden ingevoerd, is hun ecologische voetafdruk echter groter dan die van andere types van kattenbakvulling.
De plantaardige korrels kun je bij het groenafval of in je compostbak gooien. Andere types kattenbakvulling gaan bij het restafval. Let wel: spoel je kattenbakvulling nóóit door het toilet! Hiermee kun je de leidingen verstoppen.
Welke kattenbakvulling is het goedkoopste?
De prijs per kilo vergelijken heeft voor kattenbakvulling niet veel zin. De gebruiksduur varieert immers van de ene kattenbakvulling tot de andere en bepaalt zo hoe vaak je een nieuwe zak moet kopen. Probeer er dus achter te komen wanneer je de bak van je kat moet schoonmaken en wanneer je de kattenbakvulling moet vervangen.
Een bak met vulling die samenklontert, zal waarschijnlijk trager leeg geraken. Je hoeft hier alleen de door uitwerpselen vervuilde klonters te verwijderen en een beetje verse vulling toevoegen. In kattenbakvullingen die niet samenklonteren, zullen de urine en uitwerpselen van je kat zich daarentegen vermengen met de korrels en snippers.