Dossier

Zo raak je je ecocheques kwijt

17 maart 2021
ecocheques

Wij lichten toe waar je je ecocheques aan kwijt kunt en waar ze worden aanvaard. Vergeet ook niet om ze tijdig te gebruiken.

Als je geluk hebt, kent je werkgever ecocheques toe aan zijn personeel. Bedoeld om ecologische producten en diensten mee te betalen. 

Er zijn drie bedrijven die dergelijke cheques uitgeven: Edenred, Monizze en Sodexo

De cheques bestaan zowel in de papieren versie als in elektronische vorm. De maximale waarde per cheque bedraagt € 10. Een werkgever mag op jaarbasis maximaal € 250 per werknemer toekennen. De cheques zijn twee jaar geldig.

Het is aan jou om op voorhand te checken of:

  • de producten of diensten die je voor ogen hebt, wel voldoen aan de voorwaarde om met ecocheques te worden betaald; én 
  • je ecocheques wel degelijk als betaalmiddel zullen worden aanvaard.

Waaraan kun je ze kwijt?

Er is een hele lange lijst van producten en diensten die je met ecocheques kunt betalen. Het probleem is dat je ze niet aan een specifiek logo kunt herkennen. 

Voor een aantal producten kun je dat evenwel via een omweg te weten komen, omdat ze over een label beschikken dat hen als ecoproduct kenmerkt: het Europese Energie-Efficiëntielabel (voor huishoudtoestellen), het EU-Ecolabel (voor schoonmaakmiddelen, dertergenten …), het Biogarantielabel (voor voorverpakte groenten en vruchten, sappen, vleesproducten ...), het FSC- en PEFC-label (voor producten van hout en papier).

Je kunt de volledige lijst van producten en diensten hier terugvinden. Je kunt ook terecht op de website van de drie uitgevende bedrijven. Je zult zien dat ecocheques bij de aankoop van een huishoudtoestel niet meer voor dezelfde energieklassen kunnen worden gebruikt als vroeger doordat de energielabels sinds maart 2021 zijn veranderd.

Waar worden ze aanvaard?

Niet elke verkoper van duurzame producten aanvaardt ecocheques. Je zult pas kunnen betalen met je ecocheques als de handelaar de juiste ecologische producten verkoopt EN aangesloten is bij een van de drie uitgevende bedrijven. 

Je kunt de volledige lijst van handelaars terugvinden op de website van het bedrijf dat de cheques heeft uitgegeven. Met je smartphone kun je ook gebruik maken van een van deze apps: TicketFinder (Edenred), Sodexo4you en myMonizze.

Vandaag worden ecocheques al in meer dan 25 000 verkooppunten aanvaard. Het gaat vooral om tuincentra, supermarkten, elektrozaken, decoratie- en doe-het-zelfwinkels. In de supermarkt maakt het kassasysteem automatisch een onderscheid tussen de producten die je met ecocheques kunt betalen en de rest.

Goed om te weten: de uitgevers sluiten geregeld promodeals met winkel(keten)s of voor bepaalde producten. 

Gebruik ze tijdig

Ecocheques zijn twee jaar geldig. Als je ze niet binnen die termijn hebt gebruikt, zijn ze totaal waardeloos geworden. Ze kunnen namelijk niet worden verlengd en het is evenmin mogelijk om ze voor cash in te ruilen.

Het voordeel van elektronische ecocheques is dat je op de hoogte wordt gehouden van de stand van je rekening. Je krijgt ook diverse rappels naarmate het einde van de geldigheidstermijn nadert.

Wacht hoe dan ook maar beter niet tot het allerlaatste moment om je ecocheques te verzilveren. Al was het maar om niets te moeten kopen dat je normaliter nooit zou aanschaffen.