Nieuws

De mythes over voeding voor honden en katten

20 juli 2021
kat geeft kopjes aan hond terwijl ze wachten op eten

Tegenwoordig worden veel huisdieren goed gecontroleerd door dierenartsen en eten ze voer dat speciaal voor hen is samengesteld, maar er zijn nog steeds enkele mythes over voeding voor honden en katten die wij graag helpen ophelderen.

1. Het eten van zoetigheden of suiker veroorzaakt blindheid

Dit is een wijdverbreid idee dat niet helemaal klopt. Bij honden die diabetes hebben, verhoogt de inname van extra suiker het glucosegehalte in het bloed en dat kan leiden tot de vorming van cataract en dus ook tot gezichtsverlies. Maar honden met diabetes hebben al een ernstig probleem met de productie van insuline, waardoor ze suikers niet kunnen metaboliseren. Bij honden die geen diabetes hebben, heeft de inname van suiker dit effect niet.

Dieren houden ook van zoetigheden, maar de inname ervan moet wel beperkt worden omdat suikers:
heel abrupt zorgen voor een buitensporige hoeveelheid glucose in het bloed gedurende een korte periode;
de eetlust veranderen, het krijgen van diarree bevorderen en de darmflora veranderen;
kunnen bijdragen tot gewichtstoename.

2. Voeding voor mensen is slecht voor honden

De voeding die wij eten is noch goed noch slecht voor honden. Desalniettemin vermijd je het best onevenwichtigheden, zodat je hond geen problemen krijgt met voedingsstoffen.

Als je je hond voeding voor mensen geeft, volg je het best de volgende richtlijnen:
Kies producten op basis van eiwitten (vlees van een koe, kip of lam (zonder beenderen); vis; verse kaas; yoghurt of kwark).
Geef kleine hoeveelheden.
Meng de voeding met het normale voer in de etensbak.
Zorg ervoor dat de voeding voor mensen niet meer dan 5-7% van het dagelijkse rantsoen bedraagt en trek die hoeveelheid af van de normale voeding van je hond.
Vermijd voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor dieren. Uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocolade, sommige noten en met xylitol gezoet voedsel moeten worden vermeden. 

3. De duurste voedingsmerken zijn de beste

Wat voer betreft, lopen de prijzen sterk uiteen en het is niet zo dat het duurste voer het beste is: het is mogelijk om voer van hoge kwaliteit te vinden tegen een goede prijs.

Vergelijk daarom goed voordat je een bepaald merk koopt.

4. Koemelk is goed voor honden en katten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, mogen katten en honden geen koemelk drinken. Koemelk wordt door huisdieren niet goed verteerd omdat ze het lactoseverwerkend enzym lactase niet aanmaken. Af en toe wat lactosevrije koemelk kan echter geen kwaad.

5. Katten mogen hondenvoer eten

Er is een reden waarom diervoederfabrikanten honden- én kattenvoer produceren: de voorkeuren en voedingsbehoeften van beide zijn verschillend. Het is dan ook van essentieel belang dat katten volledig en evenwichtig kattenvoer eten om aan hun specifieke voedingsbehoeften te voldoen en een gezond leven te leiden. Katten moeten, meer dan honden, stoffen als taurine, vitaminen en bepaalde vetzuren via de voeding binnenkrijgen.

Als je om de een of andere reden je kat hondenvoer moet geven, kan dat in eerste instantie geen kwaad. Als je hier echter vaak een gewoonte van maakt, kan je kat stofwisselingsproblemen ontwikkelen door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Bekijk ons platform huisdieren