Nieuws

Welke voeding is giftig voor mijn hond of kat?

19 juli 2021
zwart-witte kat en kleine witte hond eten rauw vlees uit voederbakje

Er zijn voedingsmiddelen die door mensen worden geconsumeerd, maar giftig zijn voor huisdieren en hen ziek kunnen maken. Wij maakten een lijst met etenswaren die gevaarlijk zijn voor je hond of kat en je beter kunt vermijden.

Chocolade, koffie en cafeïne
Zowel chocolade als koffie bevatten methylxanthines. Als dieren deze stoffen binnenkrijgen, kan dat braken en diarree, kortademigheid, dorst, hyperactiviteit, abnormaal hartritme, tremors, stuiptrekkingen en zelfs de dood veroorzaken. Hoe donkerder de chocolade, hoe schadelijker, omdat de hoeveelheid methylxanthines groter is.

Citrusvruchten
Honden mogen de schil en de witte velletjes van de sinaasappel of andere delen van de plant niet eten. Het is daarom zeer belangrijk om alle sporen van de velletjes, pitten en zaden te verwijderen, aangezien deze schadelijke bestanddelen kunnen bevatten. Als deze in aanzienlijke hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze irritatie en zelfs aantasting van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Kleine doses sinaasappel zullen waarschijnlijk niet meer problemen veroorzaken dan wat maagpijn.

Kokosnoot en kokosolie
Bij inname in kleine hoeveelheden veroorzaken kokosnoot en producten op basis van kokosnoot waarschijnlijk geen ernstige problemen voor huisdieren. Ze bevatten echter wel oliën die maagpijn of diarree kunnen veroorzaken. Kokoswater bevat bovendien ook veel kalium en kan je daarom beter niet aan je huisdier geven.

Druiven en rozijnen
We weten niet welke stof ervoor zorgt dat druiven en rozijnen giftig zijn, maar we weten wel dat druiven en rozijnen nierfalen kunnen veroorzaken bij honden.

wit hondje met druiven, chocola, uien en andere voedingsmiddelen voor zich


Macadamianoten en andere noten
Macadamianoten kunnen bij honden zwakte, depressie, braken, trillen en hyperthermie veroorzaken. De symptomen treden gewoonlijk 12 uur na inname op en kunnen 24 tot 48 uur aanhouden.

Koemelk en zuivelproducten
Aangezien huisdieren niet beschikken over grote hoeveelheden lactase (het enzym dat de lactose in melk verwerkt), kunnen melk en andere zuivelproducten diarree of andere spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Uien, knoflook en bieslook
Zowel uien als knoflook en bieslook kunnen bij dieren maag- en darmirritatie en bloedarmoede veroorzaken. Hoewel katten vatbaarder zijn, lopen ook honden gevaar als ze er een grote hoeveelheid van eten.

Rauw vlees, rauwe eieren en beenderen
Rauw vlees en rauwe eieren kunnen bacteriën zoals Salmonella en E. Coli bevatten en die zijn schadelijk voor mensen én dieren. Rauwe eieren bevatten bijvoorbeeld het enzym avidine, dat huidproblemen kan veroorzaken doordat het de opname van biotine (een B-vitamine) vermindert.

Bovendien kan het voeren van beenderen aan dieren heel gevaarlijk zijn, omdat ze zich kunnen verslikken of ernstige verwondingen kunnen oplopen als een been versplintert en in het spijsverteringskanaal van het dier terechtkomt.

Xylitol
In veel producten, zoals kauwgom en tandpasta, wordt xylitol gebruikt als zoetstof, een stof die bij de meeste diersoorten de afgifte van insuline kan stimuleren, wat tot leverfalen kan leiden. Dat kan leiden tot een plotselinge daling van de suikerspiegel (hypoglykemie). De eerste tekenen van vergiftiging bij dieren zijn braken, lusteloosheid en verlies van coördinatie. Deze symptomen kunnen dan overgaan in epileptische aanvallen.

Bekijk ons platform huisdieren