Nieuws

De feiten en fabels over allergieën voor honden en katten

13 oktober 2021

Bestaan hypoallergene honden? Helpt immunotherapie tegen een allergie? We beantwoorden een paar veelgestelde vragen over huisdierallergieën om de feiten en fabels van elkaar te onderscheiden. 

Kan een allergie verdwijnen?

Het is een feit dat je over sommige allergieën heen kunt groeien, zo ook een honden- of kattenallergie. Hoelang dat duurt, is echter niet te voorspellen. Het is in ieder geval niet verstandig een hond of kat in huis te nemen in de hoop dat je een tolerantie opbouwt. De klachten kunnen immers jaren duren… 

 

Bestaan er hypoallergene honden en katten?

Helaas is een volledig hypoallergene hond of kat een fabeltje. Een hypoallergene hond of kat zou geen of weinig allergenen aanmaken: de stofjes waar een allergisch persoon klachten van krijgt. Veel mensen denken dat je een allergische reactie krijgt op de vacht van het dier, maar daadwerkelijke allergenen zitten verstopt in het speeksel, de urine en de talgklieren van de dieren. Uit onderzoek blijkt dan ook dat zogenaamde bekende hypoallergene honden (de labradoodle, de poedel, de Spaanse waterhond en de airedaleterriër) evenveel allergenen verspreiden als normale honden. Hetzelfde geldt voor katten. Zelfs een Sphynx kat, beter bekend als naaktkat, verspreidt allergenen. 

 

sphynx kat

Een sphynx staat bekend om zijn "naakte" uiterlijk

 

Helpt immunotherapie tegen een allergie?

Immuuntherapie bij kat- of hondenallergie: het bestaat. Daarbij dient de arts via onderhuidse inspuitingen, smelttabletten of druppels in toenemende hoeveelheden extracten van allergenen toe gedurende minimum drie tot vijf jaar. Het doel is je afweersysteem minder gevoelig te maken, zodat de klachten verminderen of in het beste geval verdwijnen. Bij allergieën voor pollen, berken of huisstofmijt is deze therapie ondertussen wetenschappelijk goed onderbouwd. Helaas is dat bij allergieën voor huisdieren veel minder het geval. Dat wil niet zeggen dat het niet kan werken, er is simpelweg nog niet genoeg onderzoek naar gedaan. Daarom komen patiënten die allergisch zijn voor dieren momenteel slechts uitzonderlijk in aanmerking voor deze behandeling. Bijvoorbeeld wanneer iemand beroepsmatig in contact komt met dieren en een allergie ontwikkelt, zoals dierenartsen.

 

Kan een luchtreiniger helpen tegen een allergie?

Is er een manier om je huisdier tóch binnen houden én je klachten te verminderen? Volgens sommige verkopers is dat mogelijk, mits je een speciale (dure) luchtreiniger koopt. Helaas zijn dat slechts verkooppraatjes. Eén blik op wetenschappelijke studies leert ons dat je met sommige toestellen het gehalte aan allergenen in je huis slechts een klein beetje kan doen dalen. Zolang er een dier rondloopt in je huis, komen er alleszins steeds nieuwe allergenen bij…

 

Welke medicijnen kan ik nemen tegen een allergie?

Geneesmiddelen nemen voor een allergie die je kunt vermijden, is niet ideaal. Maar soms kunnen deze wel je klachten onder controle krijgen met bepaalde medicatie tegen allergieën.

 

Bekijk ons platform huisdieren