Nieuws

Medicatie tegen een katten- of hondenallergie

07 oktober 2021
Rode kat ligt met voorpoten op gekleurde pillen

Wat als je allergisch bent aan katten of honden? Dan is het mogelijk medicijnen te gebruiken die de symptomen van je allergie onderdrukken. Lees hier welke medicatie tegen een katten- en hondenallergie wél of niet werken.

Wanneer je allergisch bent aan katten of honden, kun je natuurlijk het best geen dier in huis nemen. Maar wat als je een allergie ontwikkelt terwijl je al een kat of hond hebt? Dan is de allerbeste oplossing het dier wegdoen... Maar dat is voor veel baasjes ondenkbaar. Er bestaan gelukkig ook medicijnen waarmee je je klachten kunt verlichten. Daarmee neem je de oorzaak niet weg, maar onderdruk je vooral de symptomen van je allergie.

De volgende anti-allergiemedicijnen hebben bewezen werkzaam te zijn:

  • Neusspray met corticosteroïden
    Bij ernstige neusklachten wordt vaak een neusspray met corticosteroïden voorgeschreven. Dit middel remt de overgevoeligheid van het slijmvlies. Let wel, dit medicijn werkt pas goed na een paar dagen. Langdurig gebruik is veilig. De spray kan wel het slijmvlies van je neus wat kwetsbaar maken, wat bij sommigen aanleiding kan geven tot een neusbloeding. Het is belangrijk dat je de spray goed gebruikt: buig je hoofd een beetje naar voren en richt de verstuiver weg van het neustussenschot.

  • AntihistaminicaAntihistaminica zijn geneesmiddelen waarbij de werking van histamine wordt geremd: een van de stoffen die vrijkomt na contact met een allergeen. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, een neusspray of oogdruppels. Je kunt ze nemen wanneer je last hebt, maar ook preventief. Ze werken zeer snel. Van de oudere antihistaminica kun je slaperig worden, maar bij de nieuwe generatie is dat veel minder het geval. Langdurig gebruik kan normaal geen kwaad. Sommige antihistaminica kun je zonder voorschrift krijgen, maar dan betaal je soms meer dan mét voorschrift.
  • Andere mogelijkheden
    Qua medicatie zijn er nog een aantal mogelijkheden. Je bespreekt het best met je arts wat in jouw geval de beste optie is. Mogelijk is immunotherapie een optie. 

Niet alles werkt...

Vertrouw niet zomaar elk middeltje op de markt. Neem bijvoorbeeld het middel Petalcleanse van Bio-Life: een lotion die je wekelijks met een doekje moet aanbrengen op de vacht van je hond, kat of ander huisdier. Dat zou de allergenen “vangen” en neutraliseren. Dit middel zou dé oplossing zijn voor mensen die allergisch zijn aan honden, katten, konijnen, muizen, hamsters of vogels. Helaas is daar niets van waar. We schreven de firma aan met de vraag om ons de bewijzen te tonen dat dit product écht werkt. Het bedrijf verwees naar drie studies die helemaal niets bewijzen. In andere studies met een gelijkaardig Amerikaans product bleek een met water bevochtigde doek even goed (of slecht) te werken om allergenen van de vacht te verwijderen. Het middel bevat daarnaast ingrediënten die je ook terugvindt in cosmetica, onder meer aloë vera en zogenaamde quaternaire ammoniumzouten. Deze ingrediënten zijn vanaf een bepaalde concentratie zelfs giftig voor katten en honden. Met andere woorden: geen aanrader. 

Bekijk ons platform huisdieren