Is het absoluut noodzakelijk om een warmtepomp te installeren? Ontdek onze analyse van kosten en besparingen

Moet je een warmtepomp installeren in je huis?
De noodzaak om gas en stookolie te bannen
Hoe onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen? Met de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne aan de ene kant en de nood aan een energietransitie aan de andere kant, is de vraag actueler dan ooit. Er worden steeds meer oplossingen aangereikt voor een leven zonder gas of stookolie. Een daarvan is de warmtepomp, waarvan de voordelen regelmatig worden geprezen.
De warmtepomp, die zeer zuinig is, verbruikt tot drie keer minder dan een stookolie- of gasketel. Door die aantrekkelijke prestaties kiezen steeds meer Belgen voor dit systeem.
Terug naar boven
Hoe rendabel is een warmtepomp?
Minder verbruiken betekent niet altijd minder betalen
Maar betekent dit dat je halsoverkop een warmtepomp moet installeren? Voor onze energie-expert Philippe Mercier blijft voorzichtigheid geboden: minder verbruiken betekent niet altijd minder betalen.
Want hoewel ze minder verbruiken, werken warmtepompen op elektriciteit, een energiebron die altijd al minstens 2,5 tot 3 keer duurder is gebleven dan gas. In vergelijking met stookolie is het verschil nog groter.
Elektriciteitsprijzen en rentabiliteit van warmtepompen: een onlosmakelijk verband
De vergelijkingen van Testaankoop zijn onbetwistbaar: van 2000 tot 2023 was elektriciteit enkel in 2008, 2009 en eind 2022 minder dan driemaal zo duur als gas.
“De rest van de tijd was het verschil groter, en in bepaalde periodes was elektriciteit zelfs 6 tot 8 keer duurder dan gas”, zegt Philippe Mercier. Kortom, hoewel de overstap naar een warmtepomp voor veel gezinnen een vermindering van het verbruik zal betekenen, kan de rekening toch hoger uitvallen.
Wanneer is je warmtepomp rendabel?
Om de rentabiliteit van je investering te beoordelen, neem je er best je rekenmachine bij. Je moet ervoor zorgen dat de winst die de warmtepomp oplevert groter is dan het prijsverschil tussen elektriciteit en de andere energiebronnen. “Met andere woorden, je nieuwe verwarmingsinstallatie moet minstens vier of vijf keer minder verbruiken dan je oude verwarmingsketel, misschien zelfs nog minder”, vat onze expert samen.
Terug naar bovenHoe kies ik het juiste type van warmtepomp?
De voordelen van lage temperatuur warmtepompen
De warmtepompen die op lage temperatuur werken, behoren tot de zuinigste modellen. “Maar die zijn enkel geschikt voor heel goed geïsoleerde woningen. De combinatie van de twee zorgt ervoor dat je vier- tot vijfmaal minder verbruikt”, benadrukt Philippe Mercier.
Warmtepompen geschikt voor goed geïsoleerde woningen
Isolatie speelt een cruciale rol bij de installatie van een warmtepomp. “Ik heb onlangs verschillende offertes onder de loep genomen voor de installatie van een warmtepomp in een rijwoning van een abonnee die dateert uit de late jaren 1940,” zegt onze expert. Geschatte kosten: tot € 20 000.
Om de slechte isolatie van het gebouw te compenseren, werd in de offertes telkens een pomp met een hoog vermogen voorgesteld. “Rekening houdend met die investering en de staat van de woning is de kans klein dat onze abonnee echt zal besparen. Als hij echter zou beginnen met de gevels te isoleren, zou zijn verbruik (en dus zijn energiefactuur) onmiddellijk dalen. Bovendien zou hij – afhankelijk van zijn budget – andere verwarmingsoplossingen kunnen overwegen die minder kosten, omdat ze minder krachtig, nog zuiniger en nog performanter zijn”, besluit onze energie-expert.
Terug naar bovenIsolatie en warmtepomp: een intelligente combinatie
Het effect van isolatie op het energieverbruik
Het is geen geheim: optimale isolatie is de sleutel tot een rendabele installatie. Hoe beter de isolatie, hoe lager de verwarmingsbehoefte. Op die manier is het niet alleen mogelijk om een pomp te installeren die volledig afgestemd is op de behoeften van het huis, maar ook om minder gebruik te maken van de klassieke verwarmingsketel.
Elke woning haar eigen aanbevelingen
Voor Philippe Mercier is het duidelijk dat een warmtepomp niet thuis hoort in een slecht geïsoleerde woning. De installatie van een warmtepomp moet deel uitmaken van een bredere reflectie die ook rekening houdt met de isolatie, alsook de staat van de verwarmingsketel in huis. “Als de verwarmingsketel nog goed werkt en minder dan 15 jaar oud is, raad ik aan om eerst te isoleren. Is er dan nog geld over, dan zou ik al investeren in een warmtepompboiler voor de warmwaterproductie”, merkt hij op.
Als de ketel aan vervanging toe is, lijkt een hybride installatie, die een gasketel en een warmtepomp met elkaar combineert ons een verstandige keuze. “Die kost ongeveer € 12 000, dus iets meer dan een nieuwe condensatieketel, maar in vergelijking met de prijs van een warmtepomp op hoge temperatuur is er nog wat financiële marge om de isolatie te verbeteren”.
Er bestaan ook tussenoplossingen. Het is mogelijk om een cv-ketel te ondersteunen met een lucht-luchtwarmtepomp. “De cv-ketel doet dan enkel nog intensief dienst in de winter, maar minder dan voordien dankzij de warmtepomp. Van het voorjaar tot het najaar zal de warmtepomp het grootste deel van de warmtebehoefte dekken. Globaal genomen zul je dus minder verbruiken en gaat je cv-ketel mogelijk iets langer mee.”
Terug naar bovenDuurzaamheid en verwarming
Isolatie en hernieuwbare energie, de winnende combinatie voor duurzame verwarming
Is de warmtepomp dankzij zijn prestaties de meest duurzame verwarmingsmethode? “Duurzaamheid is niet alleen een kwestie van het verwarmingstype op zich. Het meest duurzaam is isoleren en gebruikmaken van hernieuwbare energie. Hoe beter je je woning isoleert, hoe minder verwarming je nodig hebt en hoe minder je verbruikt, welke energiebron je ook benut”, benadrukt Philippe Mercier.
“Als je dan ook nog optimaal kunt genieten van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen, ben je een stuk duurzamer bezig.”
Terug naar boven
Conclusies en aanbevelingen
Het belang van isolatie en energie-efficiëntie
De keuze om een warmtepomp te installeren moet deel uitmaken van een allesomvattende aanpak. De isolatie van het gebouw moet onvermijdelijk aan bod komen. Goede isolatie is nog steeds de beste manier om je energieverbruik te verminderen, de efficiëntie van het gebouw te verbeteren en de voordelen van de installatie van een warmtepomp te optimaliseren.Deze combinatie, aangevuld met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (wind, zon enz.), is de sleutel tot een duurzamere energiemix voor je huis.
Terug naar boven