Nieuws

Nog snel zonnepanelen plaatsen dit jaar voor terugdraaiende teller? Geen zekerheid!

28 juli 2020
zonnepanelen

Heel wat consumenten haasten zich om dit jaar nog snel zonnepanelen te laten plaatsen. Sommige installateurs beweren dat ze zo nog 15 jaar van de terugdraaiende teller zouden kunnen genieten. Alleen is dat jammer genoeg allesbehalve een zekerheid.

“Plaats nog dit jaar zonnepanelen en geniet 15 jaar lang van de terugdraaiende teller”. Met die belofte pakken bepaalde firma’s uit om je ervan te overtuigen om nog snel zonnepanelen te leggen. Maar klopt dit wel?

De teller en het prosumententarief

Ter herinnering: prosumenten met een analoge meter genieten vandaag van de totale compensatie of het principe van de terugdraaiende teller. Wat je op het net injecteert, compenseert wat je van het net haalt en dat over een periode van een jaar van de ene meteropname tot de volgende. Hierbij betaal je wel een prosumententarief of een forfaitaire netvergoeding voor het gebruik van het distributienet. Een analoge meter registreert immers niet hoeveel stroom men van het net afneemt op momenten dat de zonnepanelen niets produceren. Een digitale meter doet dit wel waardoor men nettarieven kan aanrekenen op basis van de werkelijke stroomafname en men dus geen prosumententarief meer dient te betalen.

Dit systeem laat dus toe om de gemaakte netkosten correcter aan te rekenen. Dan heb je er belang bij om je verbruik zo goed mogelijk af te stemmen op je productie. Alleen is dat niet altijd en voor iedereen mogelijk waardoor bepaalde prosumenten duurder af zouden zijn in het nieuwe systeem (bv. wie een hoog winterverbruik heeft door een warmtepomp).

Daarom besliste de vorige Vlaamse regering dat wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatst, nog maximaal 15 jaar zou kunnen genieten van het huidige compensatiemechanisme. Dit impliceert dat men de volledige werking van de terugdraaiende teller zou kunnen behouden en het prosumententarief blijft betalen. Alleen was dit buiten de VREG gerekend, de Vlaamse energieregulator, die de regeling aanvocht voor het Grondwettelijk Hof wegens discriminerend en in strijd met zijn onafhankelijkheid.

Geen zekerheid dat het mechanisme zal blijven bestaan

Vandaag manen verschillende installateurs consumenten aan om dit jaar nog snel zonnepanelen te laten plaatsen. Zo zou men nog 15 jaar lang kunnen genieten van de terugdraaiende teller. O.a. Luminus voerde campagne met deze boodschap. Minister van Energie Demir roept consumenten op om 2 keer na te denken: er is geen zekerheid dat het mechanisme nog 15 jaar zal blijven bestaan. Ze stelt dat indien het Hof de redenering van de energieregulator volgt, de meters van de ene dag op de andere niet meer terugdraaien. Vandaag nog snel zonnepanelen installeren levert dus geen enkele garantie op.

Wij volgen de boodschap van de minister maar betreuren de aanhoudende onduidelijkheid voor de prosument. Het is al langer duidelijk dat de overgangsregeling op de helling staat. Alles zal afhangen van de beslissing van het Grondwettelijk Hof. Toch lijkt de regering nu een communicatiebocht te hebben ingezet... Onder de vorige minister van Energie Lydia Peeters klonk het nog een stuk vastberadener: zij stelde dat men juridisch een goed onderbouwd dossier had en was ervan overtuigd dat het Grondwettelijk Hof de regering hierin zou volgen. Voelt men ondertussen nattigheid en beseft men dat de kans reëel is dat de regeling toch nietig zal worden verklaard?

Investeringspremie vanaf 2021

Intussen heeft de Vlaamse regering vorige maand ook een nieuwe investeringspremie aangekondigd voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021. De premie geldt alleen voor bestaande woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór 2014. Het gaat in 2021 om een bedrag van € 300 per kWp voor de eerste 4 kWp en van € 150 per kWp voor de kWp tussen 4 en 6 kW, met een maximum van € 1 500 per installatie. Voor een installatie van 4 kWp zou men dus een premie krijgen van € 1 200 in 2021. Vanaf 2022 zullen de bedragen jaarlijks dalen.

Zoals we eerder schreven zou de nieuwe premie het verlies door de overgang van de totale compensatie (terugdraaiende teller + prosumententarief) naar de gedeeltelijke compensatie (nettarieven op basis van werkelijke afname) min of meer compenseren. De mate van zelfverbruik speelt daarbij wel een belangrijke rol: hoe meer je je eigen stroomproductie meteen kunt benutten door elektrische toestellen op dat moment te laten draaien, hoe minder nettarieven je zult betalen.

Nood aan stabiel kader

Wie een laag zelfverbruik heeft, bv. in geval van een hoog winterverbruik, is beter af met het huidige systeem van de totale compensatie. Alleen is dat dus allesbehalve een zekerheid. De communicatie van de minister maakt alleszins duidelijk dat wie dit jaar nog kiest voor een installatie om ten volle te kunnen genieten van de terugdraaiende teller, een risico neemt. Bovendien geniet men dan ook niet de premie die pas vanaf 2021 geldt…

Het is duidelijk dat voortdurend wijzigende spelregels en onzekerheid nefast zijn voor het consumentenvertrouwen in zonnepanelen. Wij pleiten dan ook al langer voor een stabiel beleidskader.

Zonnepanelen plaatsen? Schrijf je vrijblijvend in op onze actie

Ondanks de vele veranderingen en onzekerheden in de regelgeving blijft het financieel rendement van een investering in zonnepanelen volgens onze berekeningen overeind. Dat heeft ook te maken met de sterk gedaalde prijzen voor de installaties. Test Aankoop organiseert ook dit jaar een actie rond zonnepanelen waarop je je kunt inschrijven om een vrijblijvende gratis offerte te ontvangen.

Schrijf je vrijblijvend in

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

47 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/10/2020

Dit jaar zijn wij beginnen bouwen. Op onze nieuwbouwwoning willen wij ook graag zonnepanelen leggen. Is het aangeraden om deze zonnepanelen nog te leggen voor 2021 en we op deze manier toch nog gebruik kunnen maken van de terugdraaiende teller vermist wij helemaal geen recht hebben op de subsidie die vanaf 2021 zal gelden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste Sander, wil je genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar dan zou je in principe voor het einde van 2020 die zonnepanelen moeten laten installeren (en goedkeuren)! Maar het blijft een risico aangezien de VREG dit heeft aangevochten. Binnenkort wordt er een uitspraak verwacht van het Grondwettelijk Hof over deze zaak. Meer info vind je in ons dossier via de link : https://bit.ly/32H65Jd . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Binnen 2 jaar is mijn installatie 15 jaar en ga ik niet meer kunnen genieten van die terug draaiende digitale meter. Maar als ik nu voor het einde van het jaar een nieuwe installatie bij plaats geld daar dan wel de 15 j terug draaiende teller? En zo ja hoe gaan ze enkel de produktie van die nieuwe panelen in mindering kunnen brengen en niet die van de oude installatie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Christophe, jammer genoeg geldt bij een uitbreiding van de bestaande installatie enkel de datum van het eerste goedkeuringsattest. Het is namelijk het moment van goedkeuring dat van toepassing is, niet het moment van installatie van je zonnepanelen. Meer info vind je op de site van de Vlaamse overheid via volgende link : https://bit.ly/2GuWmgn  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2020

Als ik het goed begrijp zijn en zullen er nooit , in België, afgesproken zaken zijn die zo blijven. Dus alle investeringen zijn mogelijk rendabel of niet : hangt af van de willekeur van de overheden die op elk moment anders kunnen beslissen.
Dus : TOTALE WILLEKEUR.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Guy, wij hebben al meermaals  het feit gehekeld dat de overheden de spelregels wijzigen terwijl het spel al bezig is. Wij begrijpen ergens dat iedereen moet bijdragen in de kosten voor het stroomnet, maar het is niet fair dat mensen inderdaad grote investeringen doen op basis van een bestaande situatie en dan jaren later moeten vaststellen dat er zaken wijzigen waardoor ze misschien destijds een andere beslissing zouden hebben genomen als ze hiervan weet hadden gehad.

Wij lobbyen bij de kabinetten van de verschillende ministers van Energie om gehoor te krijgen en zullen dat ook blijven doen. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Naar aanleiding van de communicatie van de VREG heb ik een aantal vragen omternt verbruik en plaatsen zonnepanelen

Context: de vorige Vlaamse regering besliste dat wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatst, nog maximaal 15 jaar zou kunnen genieten van het huidige compensatiemechanisme. Dit impliceert dat men de volledige werking van de terugdraaiende teller zou kunnen behouden en het prosumententarief blijft betalen.
We hebben besloten om dus dit jaar te investeren in zonnepanelen. Maar, zoals de zaken er nu voor staan heb ik begrepen dat ik,
1 niet meer kunnen genieten van een terugdraaiende teller?
2 Geen aanspraak kunnen maken op de premie die pas vanaf volgend jaar geldt?
3 Aangezien we beide overdag werkzaam zijn en onze piekmoment daarom tussen 18-20hr ligt kunnen we ons verbruik moeilijk/niet spreiden. Dus zullen we meer moeten betalen?
Kan hier wat duiding gegeven worden, de beschikbare info is niet voldoende
met dank

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Marc, de beslissing van de Vlaamse regering dat wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatst nog maximaal 15 jaar zou kunnen genieten van het huidige compensatiemechanisme is onder voorbehoud van de uitspraak door het Grondwettelijk Hof. Indien het Hof de VREG gelijk geeft, is er geen zekerheid dat de regeling nog 15 jaar zal blijven bestaan. De premie die voorzien is geldt bovendien inderdaad enkel voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021. Wat je derde vraag betreft is het momenteel moeilijk om te zeggen of en hoeveel je in dat geval meer zal moeten betalen. Wat wel vaststaat is dat prosumenten die hun verbruik kunnen verschuiven naar momenten waarop hun zonnepanelen produceren, hun afnamepieken in bepaalde maanden zullen kunnen afvlakken. Dit zal een lagere gemiddelde maandpiek tot gevolg hebben. Wie ’s avonds echter apparaten met een hoog vermogen tegelijkertijd zal aanzetten, zoals bv wasmachine, droogkast, oven, elektrische kookplaat, enz. zal geconfronteerd worden met een hoger piekverbruik en dus vermoedelijk meer betalen dan vandaag het geval is. Het zal dus van belang zijn om het gebruik van deze toestellen zoveel als mogelijk te spreiden. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

Dag An,

Is het correct dat wie inzet op de premie (subsidie) vanaf 2021 deze enkel kan bekomen als hij een bouwaanvraag kan voorleggen van vóór 2014? Dus iemand die nu aan het verbouwen is zal ernaar kunnen fluiten, correct?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Guy, sorry voor het late antwoord ! De nieuwe Vlaamse investeringspremie geldt voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021 in een woning waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór uiterlijk eind 2013. Meer info vind je in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/2YbXb3S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/08/2020

Goedenavond, wij stonden op punT om ook een installatie voor het einde ba, dit jaar te realiseren. Wij hebben een verbruik van ca 4000kwh:jaar. Loony het nog de moeite om nog panelen te installeren met al die onduidelijkheid? Wij hebben reeds een zonneboiler en onze woning is meer dan voldoende geïsoleerd . Alvast bedankt voor de info

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

Probeer je eventjes te verdiepen in de nieuwe tariefstructuur die vandaag is bekend geworden en het bezit van zonnepanelen en een elektrische auto wordt een dubbeltje op zijn kant. Je zal niet meer voor verbruik, maar voor capaciteit worden aangerekend, als je daarboven gaat betaal je extra, ook als je niets verbruikt, want er is een minimum tarief van 2,5 Kw/h (dus ook bezitters van een tweede woning betalen voor een nulverbruik tijdens hun afwezigheid!).

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2020
, Gereageerd:

Volgens ons blijft een investering in zonnepanelen alleszins nog rendabel. Je kan je gratis en vrijblijvend inschrijven voor onze groepsactie zonnepanelen waarbij je ons informatie geeft over je woning en je dak. Binnen de 8 werkdagen na jouw inschrijving word je dan gecontacteerd door de installateur die dan bij jou ter plekke zal komen om te peilen naar je wensen en behoeften. Vervolgens ontvang je een gedetailleerde offerte binnen 15 werkdagen na het bezoek. Jij beslist of je die offerte aanvaardt. Ik geef je alvast de link naar onze pagina mee : https://www.test-aankoop.be/acties/zonnepaneel .

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020

Beste Caroline, Ik vindt uw stelling wel heel scherp. dus omdat ik en mijn vrouw hard werkende zijn en dit vele onder ons mogen wij geen eigen stroom opwekken en eventueel ervan genieten! Het is niet omdat u of wie dan ook geen panelen kunnen leggen moet de rest maar boeten! Indien jij dit zo oneerlijk vindt schiet uw pijlen af naar al die ministers die hier hun zakken vullen en de bevolking in de waan laten! als dit dan toch zo oneerlijk is dan moeten ook alle groencertificaten ook weg hé want dat is de boosdoener van heel het verhaal, firma's die miljoenen incasseren op de rug van de kleine man! waar is daar de eerlijkheid van jij maar zagen dat een simpele burgen 10 paneeltjes heeft. U spreekt over geen gemeenschappelijke groep met zonnepanelen maar als u nu al van uw tak maakt wat gaat het dan de volgende keer zijn, mijn buur heeft duurdere schoenen dan mijn en dat is ook niet eerlijk!

De vreg is hier geen neutrale instelling en kijk enkel van waar de centen komen en pure vriendjes politiek! Indien de mogelijk is om af te schakelen van het net zouden velen dit moeten doen en de grote leveranciers zouden dan eventueel anders beginnen fluiten. De meeste kosten die bij de eclectische factuur zitten zijn belastingen en heffingen die terug naar de staat gaan! En naar de ministers die niet liever hebben wat reken nu eens zelf hoeveel ministers heeft Belgie vergelijk dit eens met vele andere landen per 100000mensen. Belgie is een van een van de koplopers om heffingen op dit en dat in te voeren, vergeleken met andere landen.

Waar de overheid schrik van heeft is dat mensen zich gaan beginnen afsluiten, en indien mogelijk op batterijen gaan gaan werken. Rendabel is dit nog voorlopig niet zeker in de winter zijn er problemen maar dit is snel opgelost met een generator! Als mijn kosten gelijk blijven of ik niet op het net aangesloten blijf of ik betaal dezelfde kosten door een generator te zetten dan ben ik zeker weg van het net!

Kunnen ze hun illegale taksen steken waar de zon niet komt!

Het beste

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2020
, Gereageerd:

Wat ik vrees is dat ze snel een nieuwe aanvulling op het decreet gaan maken, en een prosumententarief gaan heffen op het bezit van batterijen!! Als het er op aankomt zijn ze heel vindingrijk. Dan staan ze stom dat de Belgen kampioenen zijn in het omzeilen van al die wetten! Waarschijnlijk zijn er nu al vele ZP bezitters dier er van dromen een kleine community op te richten, waar een aantal systemen gaan aangesloten worden zodat ze byebye kunnen zeggen aan het openbaar net. We wachten af.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2020

Dan is er nog de frauduleuze praktijk van EANDIS ( Fluvius ) die ook nog verder moet uitgeklaard worden door de VREG : heel interessant hoe EANDIS ons iets laat geloven.
- aan de prosument wordt een nettarief aangerekend : prosumententarief
- de stroom geproduceerd door de prosument gaat naar de buur die geen zonnepanelen heeft
- het net wordt praktisch niet gebruikt want de stroom neemt zijn kortste weg
- de buur die geen zonnepanelen heeft betaald wel nettarief op het geleverde door de buur
- het totaal netwerk wordt door PV ( zonnepaneel woningen die injecteren in net) veel minder belast, dat betekent dat een netversterking door EANDIS om de 10 jaar niet meer nodig is.
Vergeet niet dat volgens de wetten van Kirchhoff, 2 stromen in verschillende richtingen aanleiding geven tot een totale stroom die minder is . ( stroom van onderstation is in tegenstroom met stroom geleverd van zonnepanelen)
Dus als een consument stroom injecteert in het net is dat een VERMINDERING van zijn aandeel in de netbelasting en geen vermeerdering.
De distributie netbeheerder ( EANDIS) heeft dit zelfs graag. Dus de kassa draait bij EANDIS 3 maal en de prosumententarief is bewust frauduleuz ( dient om de dure GSC’s terug te betalen)

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/09/2019

Ben van mening dat de Vreg niet voor de consument kiest,trouwens wat hebben ze er al een zootje van gemaakt de laatste jaren,de energie is nog nooit zo duur geweest, dus ze doen hun werk niet en ,dus tijd om de Vreg op te doeken ,digitale meters is voor mij ok.maar als je de Greg hun intenties leest ,gaat het voor de verbruiker nog meer geld kosten,dus tijd voor TEST AANKO

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Dank je voor de steun! Het staat de VREG dan wel vrij om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, maar wij pleiten al jaren voor een stabiel rechtskader en we betreuren de aanhoudende onduidelijkheid én onzekerheid voor de consument ten zeerste. Wij wachten de beslissing van het Grondwettelijk Hof nog even af. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2019
, Gereageerd:

Is het afwachten van de beslissing van het Grondwettelijk hof een grondige(wettelijke) reden om voor de plaatsing van een slimme meter uitstel te vragen, tot dit Grondwettelijk Hof een uitspraak heeft gedaan?
Hoe formuleer ik dit het best wanneer ik het verzoek krijg om toegelaten te worden in mijn woning(tijdstip afspraak) om een slimme meter te komen plaatsen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2019
, Gereageerd:

Hallo,
Wij betreuren dat er telkens opnieuw onzekerheid wordt gecreëerd voor wie in zonnepanelen investeert. Zie ook: www.test-aankoop.be/.../zonnepanelen-en-digitale-meter-opnieuw-onzekerheid ^Pol

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2019

Naar mijn mening ziet de vreg de inmenging van de politiek in de tariefstructuren niet zitten. De tarifiering was tot nu toe het alleenrecht van de vreg en met dit amendement bepaalt de politiek dat de prosument nu kan kiezen tussen 2 tarieven. Dat vinden ze niet leuk. Trouwens op hun website kondigen ze een consultatie aan van de netgebruikers betreffende die overgang naar een nieuwe tariefstructuur die vanaf 1 jan 2022 doorgevoerd wordt en die meer gebaseerd is op capaciteitsvoorziening dan op effectief verbruik van het net. De distributiekosten zouden eerdere gebaseerd worden op de effectieve kosten die de netbeheerders moeten ophoesten om het net aan te passen aan het nieuwe en toekomstig gebruik van het net ivm zonneproductie, laadpalen voor electr voertuigen, warmtepompen enz.
Het grote gevaar is de ongecontroleerde piekproductie en of de piekafname die een te zware belasting van het net kan veroorzaken. De kosten om de capaciteit aan te passen aan de noden zullen dus doorgerekend worden aan de gebruikers. De rentabiliteit van zonnepanelen zal dus vanaf dan afhangen van de mate waarin men piekstromen kan vermijden.
Ik lees in hun tekst oa : Vermits de distributienettarieven een afspiegeling van de werkelijke kosten moeten zijn, heeft een verlaging van de tarieven bij sommige netgebruikers, ten gevolge van een nieuwe tariefstructuur, in aanwezigheid van dezelfde kosten voor de distributienetbeheerders tot gevolg dat anderen hogere tarieven zullen betalen.
Ik hoop dat testaankoop deze consultatie kan benutten om de garantie af te dwingen dat we nooit meer zullen moeten betalen dan de huidige regeling..

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Alvast bedankt voor je steun. Wij vinden sowieso dat de consument niet het kind van de rekening mag zijn! Je moet als consument zelf kunnen kiezen of je al dan niet een digitale meter wenst te plaatsen of het communicatiesysteem wilt uitschakelen. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2019

Laat me duidelijk zijn wat de VREG doet is de positie van grote energie bedrijven verdedigen integenstelling tot wat haar opdracht is : deze van onafhankelijk orgaan!
Grote energiebedrijven produceren massa's zonneenergie op piekuren en nu moet daar de kleine buirger die ocharme 9 paneeltjes op zijn dak heeft voor boeten want hij zal geen cent meer opbrengst hebben van zijn zonnepanelen: investering zal negatief uitdraaien.
Hij had beter geinvesteerd in aandelen dan had hij 30% opbrengst gehad.
Ongeloofelijk hoe onze huidige regeringen (NVA en MR/OPENVLD) hun vriendjes bevoordelen.
Dank zij de politiek van verdeel en heers betaald de burger het gelag en wordt hem een rad voor de ogen gedraaid.
GEEN digitale meter : geen jobsafschaffing, geen dure investeringen en nog meer elektriciteitsverbruik + extra investeringen in computers die op hun beurt weer elektriciteits verbruiken. Waardoor we nog meer energie tekort komen.

Laten we beter de uitvindingen van Nicola Tesla in de praktijk brengen : draadloze energie overdracht = geen VREG of EANDIS meer nodig. Geen kabels in de grond enkel een ontvanger met een Tesla coil en een meter als je perse gratis energie wil aanrekenen.
Voor hen die het niet geloofd : dit is op history channel bewezen dat uitvindingen van Nicola Tesla werken door wetenschappers !
Hij had ook een manier om aan gratis energie te komen van onze zon.
Maar ja, daar zijn onze energie maatschappijen niet gelukkig mee.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Er heerst momenteel nog te veel onduidelijkheid. Het staat vast dat elke prosument nog tot 31/12/2020 recht heeft op het volledige compensatiemechanisme waarbij de teller volledig terugdraait en waarbij men het prosumententarief betaalt. Zelfs wanneer er een digitale meter wordt geïnstalleerd die dan virtueel zal terugdraaien (door de afname te verminderen met de injectie op de factuur) is dat het geval.
Er bestaat op dit moment geen duidelijkheid over hoe de nettarieven zullen worden aangerekend vanaf 2021, daarvoor wachten wij de uitspraak van het Grondwettelijk Hof nog af.
Wie nu een digitale meter krijgt, blijft automatisch in het huidige systeem van volledige compensatie (virtueel terugdraaiende teller en prosumententarief). Je kan ervoor kiezen om in het nieuwe systeem te stappen, maar de keuze is dan ook meteen definitief en onherroepelijk.
Wij vinden sowieso dat de consumenet de keuze moest krijgen of ie al dan niet een digitale meter wil! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2019

Ik had de keuze: mijn spaarcentjes opdoen aan reizen en leuke dingen of investeren in zonnepanelen. Ik koos voor het laatste omwille van de milieuveranderingen. Had ik vandaag dezelfde keuze kunnen maken, had ik 100% voor mijn eerste optie gegaan. Nu voel ik mij in de zak gezet. Als ik nu een goede prijs krijg voor mijn panelen en omvormer vliegen die meteen van mijn dak.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Ik begrijp je frustratie! Toen wij een nieuw huis bouwden, kozen we voor de dure, maar milieuvriendelijke warmtepomp die voor een groot deel kon worden gecompenseerd door zonnepanelen. Zowel voor zonnepanelen als voor warmtepompen zijn de spelregels veranderd, ipv milieuvriendelijke energie-opwekking te bevoordelen, wordt aardgas bevoordeeld, een fossiele energiebron. Voortdurend hoort men politici zeggen dat er een belasting op CO2 moet komen, maar die komt er niet, inmiddels bouwen bouwpromotoren volop appartementen op basis van gas als energiebron, omdat het zoveel goedkoper is dan een warmtepomp. Daardoor zal geen enkele politieke partij een belasting op gas durven heffen, want er zijn te veel mensen die daardoor worden getroffen en blijven de warmtepompen witte raven. Prachtig energiebeleid op weg naar een groene toekomst!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/06/2019

Beste Caroline ik heb de vreg nooit horen klagen over discriminatie tussen gebruikers wanneer er miljoenen aan groene stroom certificaten moest uitbetaald worden aan de zogenaamde betere klasse die toen wel al zonnepanelen konden plaatsen terwijl het voor velen noch te duur was.
Met beleefde groeten,
Frans

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2020
, Gereageerd:

De GSC’s ( Freya Certificaten) , worden daarna en nu nog verder gecompenseerd door de prosumententarief en verder door het afschaffen van het principe van terugdraaiende teller voor distributienettarief.De immense grote put van de GSC’s moet gevuld worden.
De digitale meters zouden betaald worden door de Chinezen, maar de Chinese deal met Eandis ( Fluvius) is afgesprongen. En iemand moet nu de digitale meters betalen....zoals altijd wordt dit in verdoken vorm DE CONSUMENT.
Dan is er nog de frauduleuze praktijk van EANDIS ( Fluvius ) die ook nog verder moet uitgeklaard worden door de VREG : heel interessant hoe EANDIS ons iets laat geloven.
- aan de prosument wordt een nettarief aangerekend : prosumententarief
- de stroom geproduceerd door de prosument gaat naar de buur die geen zonnepanelen heeft
- het net wordt praktisch niet gebruikt want de stroom neemt zijn kortste weg
- de buur die geen zonnepanelen heeft betaald wel nettarief op het geleverde door de buur
- het totaal netwerk wordt door PV ( zonnepaneel woningen die injecteren in net) veel minder belast, dat betekent dat een netversterking door EANDIS om de 10 jaar niet meer nodig is.
Vergeet niet dat volgens de wetten van Kirchhoff, 2 stromen in verschillende richtingen aanleiding geven tot een totale stroom die minder is . ( stroom van onderstation is in tegenstroom met stroom geleverd van zonnepanelen)
Dus als een consument stroom injecteert in het net is dat een VERMINDERING van zijn aandeel in de netbelasting en geen vermeerdering.
De distributie netbeheerder ( EANDIS) heeft dit zelfs graag. Dus de kassa draait bij EANDIS 3 maal en de prosumententarief is bewust frauduleuz ( dient om de dure GSC’s terug te betalen)

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2019

om het energieprobleem te kunnen vooruit helpen, is het hoogtijd dat de regeringsleiders eens gaan beslissen hoe het verder moet met de energievoorziening,als men blijft rekening houden met ieder zijn zeg (eigen belang) komt men in de toekomst in een uitzichtloze situatie terecht.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2019

eerst mensen motiveren om zonnepanelen en daarna extra kosten aanrekenen (gangster praktijken) . Ik dacht dat Belgie één land was . Onze Walen hebben anderen tarieven , iedereen gelijk voor de wet dacht ik , niet dus. zelf de tarieven verschillen in heel het land. Ik ben een gewone werkende man . alles moet gelijk zijn, dat ze daar is aan werken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Energie is inderdaad een gewestelijke bevoegdheid waardoor we nu met verschillen zitten tussen de gewesten. De Vlaamse regering besliste om het huidige compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller te behouden voor een periode van 15 jaar vanaf indienstname van de installatie voor wie voor 2021 zonnepanelen installeert. De VREG vindt deze beslissing discriminerend en meent dat haar tariefbevoegdheid als regulator wordt aangetast door de regering. Daarom hebben ze een procedure gestart bij het Grondwettelijk Hof. Wij komen daar zeker later nog op terug! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2019

hoi , ik blijf erbij , het is pure diefstal , net de berekening gedaan via de vreg en wij verliezen zo een 65 procent van onze opbrengst , we doen er alles aan om meer te verbruiken overdag maar als wij niet thuis zijn dan willen we ook geen wasmachine die haar werk doet , hebben reeds een woningbrand achter de rug en nee nooit meer . Vindt zelfs de berekening van de vreg voor heel veel mensen moeilijk in te vullen , ben zelf niet zo een domme maar heb er toch even 1u30 aan bezig geweest om het in te vullen en weet nog steeds niet wat ik moet doen

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2019
, Gereageerd:

Hallo,

De meeste berekeningen zijn inderdaad niet zo eenvoudig om in te vullen voor iemand die daar niet alle dagen mee werkt. Onze Energiediens helpt je graag verder, bel ons gerust even op het nummer 02/542 33 86.  Is er iets specifieks waar je je vragen bij stelde? 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2019

Er bestaat een contract tussen de overheid en de eigenaars van zonnepanelen, o.a. voor wat betreft de terugdraaiende meter. en nutteloze organisatie als de VREG heeft daar NIETS mee te maken. Het voorstel van de VREG is te dwaas om te bestaan, nl. de eigen elektriciteit gebruiken wanneer ze opgewekt wordt. Overdag zijn de meeste mensen niet thuis en verbruiken ze bijgevolg geen stroom. Op de wijze van de Vreg gaat elk voordeel verloren en hebben zonnepanelen voor de eigenaar geen enkel nut meer.
De Vreg vergeet ook de oorsprong van de zonnepanelen. Zonnepanelen bij privépersonen moesten er juist voor zorgen dat de leveranciers hun opgelegde quota groene stroom zouden halen.

Wat verder de domme limme meter betreft, die kost alleen maar geld en heeft geen enkel voordeel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2019
, Gereageerd:

Zeer juist! Enerzijds wil men de quota voor groene energie halen en spoort men de bevolking aan te investeren in zonnepanelen, anderzijds gunt men de investeerders geen voordeel, een moeilijk op te lossen paradox. Tegelijkertijd worden de regels voortdurend veranderd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Er is geen eensluitend antwoord op de vraag of je er nu voordeel mee doet of niet. Dit hangt volledig af van je eigen verbruiksprofiel. Wie zijn verbruik zoveel mogelijk kan verleggen naar het moment waarop de zon schijnt (door bv de wasmachine en vaatwas overdag te laten draaien), zal er meer van profiteren omdat je minder zal betalen dan het huidige prosumententarief.
Dit prosumententarief is namelijk een forfaitaire netvergoeding (gebaseerd op het vermogen van de omvormer), waar je zelf als consument geen vat op hebt. In het nieuwe systeem kan je als consument wel een actievere rol spelen en je netkosten verlagen door je gedrag aan te passen.
Er zijn wel limieten aan de hoeveelheid verbruik die je kunt afstemmen op de eigen productie en de mogelijkheden om het verbruik te sturen zijn momenteel nog beperkt . De VREG heeft een simulator gelanceerd om te berekenen welk systeem het meest voordelig is voor jouw situatie ( simulatordigitalemeter.vreg.be/ ). Kijk gerust ook even in ons dossier https://bit.ly/2kKtlTI . ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

De simulator geeft geen enkele garantie (dit staat er duidelijk bij!) en een *** kan vermoeden dat het klinklare onzin is, verpakt in pseudo-wetenschap. Gezond boerenverstand zeg dat je altijd nadeel hebt, want in de winter brengen zonnepanelen nauwelijks iets op en dan verbruik je het meest, of je nu je wasmachine aanzet en strijkt of niet! Je kunt bovendien niet alle dagen wassen of strijken en ‘s avonds kook je!

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2019

Als men zonnepanelen plaatst is dat een eigen keuze. Niet alle gebruikers hebben die keuze omdat ze ofwel in een huurhuis wonen ofwel gewoon de financiële middelen niet hebben. Dus is dit inderdaad een discriminatie omdat zij geen eigen electriciteit kunnen produceren noch verkopen en dus verplicht worden dure tarieven en de voordelen van de eigenaars van zonnepanelen te betalen. Het meest rechtvaardig zou zijn als alle individuele zonnepanelen worden afgeschaft en enkel nog collectieve milieuverantwoorde electriciteit worden geproduceerd plaatselijk (vb per stad, per streek) en onder de vorm van een coöperatieve vennootschap. Op die manier betaalt elke gebruiker hetzelfde tarief en deelt tevens in de eventuele winst.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Als dit discriminatie is, dan wemelt het in de maatschappij van discriminatie: het ene appartement heeft een betere ligging dan het andere, mijn buurman wint de lotto en ik niet, maar hoeft er geen belasting op te betalen, het ene dak ligt meer naar het zuiden dan het andere, de ene kan van een promotie genieten waarvoor de andere te laat is, het ene kind geraakt op school ingeschreven omdat de ouders van het andere een kwartiertje later zijn aangekomen bij de inschrijving, mijn huis ligt zodanig dat ik veel files heb, maar dat van mijn broer zodanig dat hij er nauwelijks heeft... Met andere woorden met deze dooddoener kun je een hele maatschappij ontregelen (overigens ons vorige huis was totaal ongeschikt voor zonnepanelen waardoor we certificaten hebben misgelopen!).

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2019
, Gereageerd:

Het is NIET altijd eigen keuze: bij nieuwbouw is er verplichting. Bij ons was dat de enige mogelijkheid om aan de voorschriften te voldoen. Met het huidige instabiel beleid had ik nooit panelen geplaatst indien ik de keuze had.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2019
, Gereageerd:

sorry Griet u mening is kort door de bocht. ze hebben de mensen gemotiveerd met hun premies en nu extra kosten aanrekenen dat klopt niet . Ze hadden maar niks moeten doen dan waren er nu niet zoveel zonnepanelen en moesten ze niet extra geld gaan zoeken omdat ze geld uitgeven dat ze in feite niet hebben. onze electriciteit in nergens duren dan ik dit klein landje , triestig.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2019
, Gereageerd:

fout gemaakt: de electriciteit is nergens duurder dan in Belgie

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2019
, Gereageerd:

nl.globalpetrolprices.com/.../
België staat op plaats 4, na Bermuda, Duitsland en Denemarken.
Die website vermeldt een elektriciteitsprijs van 0,32 $ /kWh
Aan de huidige $ koers betaal ik overigens iets minder: 0,306

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Elktriciteit is en blijft in ieder geval heel, heel duur in België en we blijven ons verder inzetten voor een goedkopere eindafrekening voor alle Belgen. Meer over onze inspanningen hieromtrent kan je lezen in dit dossier: https://bit.ly/2h3gOFG . ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

Dit is inderdaad correct! Stimuleer zonnepanelen, maar doe dit zonder premies die uiteindelijk geen geschenken zijn, maar door iedereen, ik herhaal door iedereen, moeten worden betaald. Is het dan geen discriminatie om iemand te laten betalen voor iets dat hij niet heeft en dus niets opbrengt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2019
, Gereageerd:

Geachte, geen enkele firma doet investeringen zonder er winst uit te puren, anders gaat ze bankroet. Ook van privé-personen kun je niet verlangen dat ze helpen om groene quota te halen zonder dat er voor hen een voordeel is en het gaat hier niet over woekerwinsten met stroomcertificaten zoals bepaalde firma’s halen. Wat betreft discriminatie, als men die wil zoeken, vindt men ze gemakkelijk. Een leraar of staatsbediende krijgt geen firmawagen, waarmee hij ook privé verplaatsingen kan doen... Bovendien is zelfs in Vlaanderen de elektriciteitsprijzen niet eens overal gelijk!

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2019
, Gereageerd:

Het gaat hier niet over de mogelijkheid om wel of niet zonnepanelen te plaatsen. De filosofie is dat mensen met zonnepanelen hun stroom verkopen aan de leveranciers, zoals een bakker zijn brood verkoopt aan de klant. Meer is dat niet.