Nieuws

Zonnepanelen: nieuwe premie vanaf 2021 compenseert verlies van terugdraaiende meter

10 juni 2020
zonnepanelen premie rendement

Plaats je in Vlaanderen zonnepanelen vanaf 2021, dan kun je aanspraak maken op een nieuwe investeringspremie. Kan die het verdwijnen van de terugdraaiende meter compenseren? In zekere mate en investeren in zonnepanelen blijft rendabel. Maar we pleiten voor een stabiel kader.

Volgens de Vlaamse overheid zou wie zonnepanelen heeft geplaatst vóór het eind van dit jaar, zijn elektriciteitsmeter 15 jaar kunnen zien terugdraaien na de aanmelding van de fotovoltaïsche installatie. Komt er intussen een digitale meter in huis, dan zal dat terugdraaien op een virtuele manier gebeuren.

Maar de Vlaamse energieregulator VREG wil bij de invoering van de digitale meter af van het mechanisme van deze “totale compensatie” en heeft hiertoe een rechtszaak aangespannen. Als de VREG gelijk krijgt, zou met de plaatsing van een digitale meter bij jou thuis die totale compensatie verdwijnen. Je behoudt dan wel nog een gedeeltelijke compensatie, namelijk op het deel “energie” van je factuur maar niet langer op het deel “netkosten” van jouw elektriciteitstarief. Tegelijk zou het prosumententarief wegvallen.

Wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021, zou sowieso in het nieuwe stelsel van de gedeeltelijke compensatie zonder prosumententarief terechtkomen.

Financieel rendement blijft overeind

Voor het financieel rendement voor een investering in zonnepanelen zijn twee factoren cruciaal: de oriëntatie van het dak en de initiële aanschafprijs voor de installatie. Volgens onze berekeningen kun je met een aanschafprijs van € 1 250 per kilowattpiek (kWp) uitkomen op een rendement van 3,5 tot 5,6 % per jaar, en dat over 20 jaar, afhankelijk van de minder of meer gunstige oriëntatie van het dak. Meer details hierover vind je in ons dossier over zonnepanelen.

Naar ons dossier

De Vlaamse overheid heeft nu een nieuwe investeringspremie aangekondigd voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021 in een woning waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór uiterlijk eind 2013. Het gaat in 2021 om een bedrag van € 300 per kWp voor de eerste 4 kWp en van € 150 per kWp voor de kWp tussen 4 en 6 kW, met een maximum van € 1 500 per installatie. Voor installaties die in dienst wordt genomen in de jaren 2022 tot 2024, zou de premie jaar na jaar zakken. Ter vergelijking: voor een basisinstallatie betaal je vaak tussen € 1 100 en € 1 350 per kWp.

Deze premie betekent eigenlijk dat de aanschafprijs van de installatie dankzij de eenmalige premie daalt voor zover de prijzen van de installaties niet worden opgetrokken door de installateurs en die zo het effect van de premie niet ongedaan maken. Een mechanisme dat we al eerder in andere situaties hebben zien opduiken als subsidies worden toegekend.

Volgens onze berekeningen zou de nieuwe premie het verlies door de overgang van de “totale compensatie” naar een gedeeltelijke compensatie min of meer compenseren, afhankelijk van onder meer de mate aan zelfverbruik. Dit is de mate waarin je jouw eigen stoomproductie meteen kunt benutten door je elektrische toestellen voornamelijk op dat moment te laten draaien. Onze conclusie luidt: vanuit het oogpunt van het financieel rendement moet je een investering in zonnepanelen niet uitstellen tot 2021, zeker niet als je vanaf dan bij een lager zelfverbruik meer nadeel zou ondervinden, wat bv. kan voorkomen als je een grote zonnepaneleninstallatie zou plaatsen die het verbruik van een klassieke elektrische verwarming of een warmtepomp moet dekken. In dat scenario kun je beter proberen om het voordeel van de terugdraaiende meter gedurende 15 jaar te verkrijgen.

Nood aan stabiel kader

In de aankondiging door de Vlaamse overheid wordt met geen woord gerept over hoelang de gedeeltelijke compensatie van de stroomproductie op termijn zou worden behouden. Er wordt evenmin verteld of de premie zou worden aangepast als tegengewicht voor de mogelijke impact van de invoering van een capaciteitstarief, waarbij je een vaste vergoeding moet betalen volgens het (piek)vermogen of -verbruik van jouw elektrische installatie. Dan verkleint het deel waarop je door zelfverbruik kunt besparen.
Aangezien het bedrag van de premie jaar na jaar zou dalen, lijkt dat niet het geval te zijn. Wij vinden het alvast cruciaal om de gedeeltelijke compensatie, die gepaard gaat met de afschaffing van het prosumententarief, te behouden.

Volgens ons heeft de consument dan ook vooral nood aan een stabiel kader rond zonnepanelen, meer nog dan aan een premie.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

28 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/10/2020

Beste,

Wij hebben reeds zonnepanelen met groenestroomcertificaat (sinds 2008). Vermits ons verbruik hoger is als onze productie, zouden wij extra panelen willen bijzetten met een omvormer.

1) Als we zonnepanelen bijzetten in 2021, behouden we dan een teruglopende teller voor zowel de oude zonnepanelen als de nieuwe? Geldt voor de nieuwe zonnepanelen de begindatum van de 15 jaar teruglopende teller, de datum van plaatsing van de nieuwe, of van deze die we reeds hebbeb?

2) Maakt het eigenlijk een verschil of we proberen de zonnepanelen nog in 2020 te plaatsen of plaatsing in 2021?


3) Behouden we voor de oude panelen nog de groenestroomcertificaten bij plaatsing nieuwe zonnepanelen?

dank en mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

Wij zijn een gezin van 4 personen (waarvan 2 kleine kindjes) en wensen 10 zonnepanelen te leggen voor ongeveer 3000 kWh (verbruik ligt op de moment nog iets lager) met een omvormer die voorzien is om in de toekomst bij hoger verbruik te kunnen uitbreiden naar 12 panelen, zuidgericht en op een dak met helling 45°. Ons verbruik gebeurt voornamelijk tijdens de week na 17u en tijdens het weekend. Is het voor ons voordeliger om de zonnepanelen dit jaar nog te leggen en gebruik te maken van de terugdraaiende meter en het betalen van het prosumententarief of is het voor ons aangewezen om te wachten tot 2021 en gebruik te maken van de investeringspremie? En worden de panelen best in serie geplaatst op parallel? Verschillende installateurs spreken elkaar tegen. Maar wie heeft er gelijk?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2020

Ik zie hier hoe berekend word hoeveel winst word gemaakt wanneer panelen worden geplaatst in 2020 en 2021 . Maar dat is waarschijnlijk voor een normaal tarief . Hoe zouden de verhoudingen zijn als er sprake is van een dag en nacht meter + sociaal tarief ??? Word het verschil dan kleiner tussen plaatsen in 2020 of 2021 ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

Of je nu zonnepanelen hebt of niet : je zal altijd minder betalen met dag en nachttarief of het dubbeltarief ipv van het normaal tarief of enkelvoudig tarief. Als je zonnepanelen hebt is dat ook zo maar omdat je met dag en nacht tarief 5 dagen in de week het dagtarief doet terugdraaien en maar 2 dagen in de week (zat en zon) het nachttarief doet terugdraaien zal je bij een installatie die je volledig verbruik probeert te compenseren uw dagteller teveel doen terugdraaien en uw nachtteller te weinig.
Alles wat onder 0 gaat ben je kwijt en om dit te vermijden neemt men bij zonnepanelen beter enkelvoudig tarief. Alleen als je verbruik overdag zeer groot is dat je enkel je verbruik overdag kan compenseren met je zonnepanelen blijft het nuttig om toch bij dag en nachttarief te blijven. Sociaal tarief is iets helemaal anders. Klanten die kunnen genieten van sociaal tarief krijgen altijd de laagste prijs Alles Inbegrepen in kWh. Voor die klanten worden geen nieuwe tariefstructuren zoals bvb het capaciteitstarief toegepast.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020

neen want de Vreg en of de regering houden zich niet aan de afgesproken beloften en nu met de corona crisis zal het nog slechter zijn, heb contact opgenomen met de Vreg en zij beweren met een digitale meter en zonder terugdraaiende teller de mensen profijt zullen doen ,ja dan kan je in sprookjes ook geloven .

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/09/2020

Uitbreiden bestaande zonnepaneleninstallatie. Kan ik dan in 2021 genieten van de premie voor aanschaf zonnepanelen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/09/2020
, Gereageerd:

Beste Luc, bij een uitbreiding van je bestaande installatie blijft de datum van eerste keuring geldig. De Vlaamse Investeringspremie is bedoeld voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021 in een woning waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór uiterlijk eind 2013, maar het gaat dan wel om een nieuwe installatie (met datum van indienstname vanaf 1/1/2021), geen uitbreiding van de huidige. Lees meer hierover in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/2YbXb3S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

Wij hebben een bestaande installatie van 10 jr oud. We overwegen om panelen bij te plaatsen.
- tot hoe lang kunnen we nog genieten van terugdraaiende teller? 15jr vanaf nieuwe of oude installatie?
- Zijn de premies ook van toepassing als je al installatie hebt? We hebben al 4KWp, krijgen we op de nieuwe installatie 300 of 150€/kwp premie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

Beste Jacques, het is de datum op het keuringsattest dat telt. Wie zonnepanelen laat installeren ten laatste voor 31/12/2020, kan kiezen voor de compensatieregeling  die 15 jaar duurt, te rekenen vanaf het moment van de indienstname / keuring van de installatie. Bij een uitbreiding blijft de datum van eerste keuring geldig! 

Let wel, zoals we reeds communiceerden staat deze compensatieregeling op de helling en is het wachten op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Er is dus geen zekerheid dat het systeem zoals we dat vandaag kennen zal blijven verder bestaan. Meer info vind je in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/32H65Jd  .

De premies in het kader van de Vlaamse Investeringspremie worden enkel uitgekeerd voor zonnepanelen die in het jaar 2021 worden geïnstalleerd. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/09/2020

Graag wil ik weten of ik nu best dit jaar 2020 nog zonnepanelen leg. Mijn verbruik is momenteel ongeveer 3200kWh en mijn dagverbruik is rond de 45%. Ik heb nu nachttarief, waardoor ik activiteiten bewust uitstel om daarvan te genieten.
Een verkoper probeerde mij te overtuigen om volgend jaar 2021 te plaatsen en gebruik te maken van de premie. Ook omdat de zelfconsumptie in mijn geval interessant is. Ik ben niet zo thuis in die dingen, kan iemand mij even op weg zetten?
Wat doe ik best, 2020 met terugdraaiende teller of 2021 met premie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/09/2020
, Gereageerd:

Dag Peggy, onze conclusie luidt: vanuit het oogpunt van het financieel rendement moet je een investering in zonnepanelen niet uitstellen tot 2021, zeker niet als je vanaf dan bij een lager zelfverbruik meer nadeel zou ondervinden, wat bv. kan voorkomen als je een grote zonnepaneleninstallatie zou plaatsen die het verbruik van een klassieke elektrische verwarming of een warmtepomp moet dekken. In dat scenario kun je beter proberen om het voordeel van de terugdraaiende meter gedurende 15 jaar te verkrijgen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je een onredelijke prijs moet betalen om een PV installatie in 2020 te laten plaatsen, 2021 gaat ook een goede periode zijn om zonnepanelen te plaatsen. Meer info kan je bekomen in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/2YbXb3S  . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/08/2020

Beste, Wij overwegen nog om zonnepanelen te plaatsen, maar doen we dit best dit jaar of volgend jaar.
Ons verbruik is +/- 3600 kwh per jaar.
De panelen zouden deels oost en deels west geplaatst worden.
Er werd ons een Pid box aangeraden en ook een batterij. Is dit nuttig?
Alvast bedankt!
MVG

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

Beste Rudy, in verband met je vraag over de Pid box kan ik je zeggen dat het zelden voorkomt dat een PID-systeem in een nieuwe installatie wordt aangeboden.

De PID Box is vooral nuttig als er een afname is van de productie met bestaande panelen. PID is een productieverlagingsprobleem dat zich kan voordoen bij sommige PV-panelen die in bepaalde klimatologische omstandigheden worden geplaatst, voor bepaalde technische configuraties (aardingsmodus, enz.) en bij hoge spanningen. Niet alle installaties en panelen worden beïnvloed. Als er geen abnormale daling van de opbrengst merkbaar is, is er geen reden om gealarmeerd te worden en een oplossing tegen de PID te plaatsen. Als er zich een probleem voordoet, is er altijd tijd om zo'n doos in te zetten, omdat de schade omkeerbaar is. 

Volgens ons is de installatie van zonnepanelen nog steeds rendabel afhankelijk van de helling / oriëntatie van je dak en de aankoopprijs van je panelen. Je hoeft een installatie alvast niet uit te stellen naar volgend jaar, door ze uiterlijk voor 31/12/2020 te installeren kan je genieten van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar. Let wel, zoals we reeds communiceerden staat deze compensatieregeling op de helling en is het wachten op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Er is dus geen zekerheid dat het systeem zoals we dat vandaag kennen zal blijven verder bestaan.

Meer info vind je in ons dossier via volgende links : https://bit.ly/3iOuAcE  en https://bit.ly/32H65Jd  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Als ik nu in augustus beslis om zonnepanelen te laten plaatsen, kan dit nog met een terugdraaiende meter?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020
, Gereageerd:

Beste Chris, volgens de Vlaamse overheid zou wie zonnepanelen heeft geplaatst vóór het eind van dit jaar, inderdaad zijn elektriciteitsmeter 15 jaar kunnen zien terugdraaien na de aanmelding van de fotovoltaïsche installatie. Jammer genoeg zijn er geen garanties hieromtrent ! Meer informatie kan je bekomen door ons dossier te raadplegen op onze site. Ik geef je even de link ernaartoe mee : https://bit.ly/2YbXb3S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2020
, Gereageerd:

Wij hebben 2 jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen met een vermogen van 3 kW. Die dekken ons jaarverbruik van 3500 kWh (met terugdraaiende meter). Met de terugdraaiende meter dekken de panelen dus ons volledige jaarverbruik en we dienen dus enkel het prosumententarief (zonnetax) te betalen. In realiteit dekken ze ongeveer 50% van ons verbruik (ons dag en nacht verbruik is vrijwel gelijk met enkele pieken voor wasmachine, droger, oven etc). Onze installatie kostte iets van €7000 (vrij duur omdat we panelen kozen met het beste rendement en optimizers (omdat we schaduwvorming hebben voor een aantal van de panelen op het einde van de dag).
Maar: als de afspraak van het behoud van de terugdraaiende meter gedurende 15 jaar niet wordt gerespecteerd (ik vraag me hierbij wel af voor wie de "onafhankelijke" VREG werkt: niet voor de consument blijkbaar) dan wordt het een heel ander plaatje, en dan zeker met de nieuwe piekverbruik regels. Hopelijk kan TA hier wat druk uitoefenen: het is totaal onaanvaardbaar om de consument al jaren te vragen om zonnepanelen te installeren en nu elektrische auto's en dan nu plots de spelregels te veranderen zodat zonnepanelen veel minder rendabel worden en je niet meer zal weten hoeveel het zal kosten om je elektrische auto thuis op te laden. Wat me ook opvalt is dat grote projecten (zoals de drijvende zonnepanelen) nu zeer dikwijls in het nieuws komen (die krijgen ook nog steeds groenstrook certificaten, de gewone burger niet: waarom?) terwijl er over het plaatsen van panelen door gewone burgers nog maar weinig gezegd wordt...

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

Hallo Peter, bedankt voor je waardevolle bijdrage! Test Aankoop heeft al meermaals het feit gehekeld dat de overheden de spelregels wijzigen terwijl het spel al bezig is. Wij begrijpen ergens dat iedereen moet bijdragen in de kosten voor het stroomnet, maar het is niet fair dat mensen inderdaad grote investeringen doen op basis van een bestaande situatie en dan jaren later moeten vaststellen dat er zaken wijzigen waardoor ze misschien destijds een andere beslissing zouden hebben genomen als ze hiervan weet hadden gehad. Wij lobbyen bij de kabinetten van de verschillende ministers van Energie om gehoor te krijgen en zullen dat ook blijven doen.

Wat de groenestroomcertificaten betreft, is het zo dat die enkel gelden voor installaties van meer dan 10 kilowattpiek. Men moet wel weten dat die installaties niet het systeem van de terugdraaiende meter genieten. Uit onze berekeningen blijkt dat de terugdraaiende meter het beste middel is om de investering in zonnepanelen rendabel te maken. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2020

Ik heb momenteel een bestaande installatie van 5,5 kW aan geïnstalleerde zonnepanelen. Hiervoor krijg ik ook GSC. Ik wens mijn installatie uit te breiden heb heb reeds enkele offertes. Niemand van de installateurs rept over mogelijke consequenties, kan ik nog genieten van 15 jaar van een terugdraaiende teller als ik deze uitbreiding doe. Of is het zo dat een terugdraaiende teller maar 15 jaar van toepassing is sinds de plaatsing van mijn eerste installatie in 2009? Eén van de installateurs maakte er mij attent op dat ik voorzichtig moet zijn want dat ik mijn GSC's wel kan kwijtspelen. Hier is weinig of niets van terug te vinden op de site van de Vreg. Wie kan me hier wat meer duiding bij geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2020
, Gereageerd:

Je hebt waarschijnlijk een 3 fase aansluiting anders kan je geen uitbreiding boven 5 Kva installeren.
Het staat op de website van Fluvius.
Als je GSC krijgt gedurende 20 j moet je bij een uitbreiding een aparte extra omvormer en aparte extra groene
meter laten plaatsen. Je mag namelijk niets veranderen aan je oude installatiie. Je moet dan beide groenstroommeters ingeven en je blijft GSC krijgen voor de eerste groenemeter en uiteraard niet voor de tweede.
De tarieven die worden toegepast zullen volgens het decreet tot 2024 gelden voor beide installaties.
De berekeningen zijn dezelfde met een digitale meter als met een analoge meter.
Standaard betaal je dan tot 2024 prosumententax en uw verbruik op de analoge teller of uw gecompenseerd verbruik (= afname - injectie) op de digitale meter.
Nadien betaal je wat in 2024 zal gelden als distributietarief. (waarschijnlijk het nieuwe capaciteitstarief ipv prosumententax.)
Voor uw groenstroombijdrage en federale taxen verdwijnt in 2024 het terugdraaieffect niet. Ook dit wordt berekend aan afname - injectie. Voor uw verbruik kan het zijn dat het terugdraaieffect verdwijnt in 2024 en vervangen wordt door een vergoeding voor uw injectie.
Je mag er echter altijd voor kiezen om het nieuwe tarief te betalen ipv prosumententax. Maar 1 keer gekozen kan je niet meer veranderen. Als uw prosumententax zeer hoog is is de kans groot dat het nieuwe tarief goedkoper zal zijn. Vanaf een zelfproductie van 35% is dat het geval. Met het nieuwe capaciteitstarief is die kans nog groter maar dit hangt dan weer af van hoe gemakkelijk je piekstromen kunt vermijden. Hierbij is de oriental-ie van uw nieuwe panelen ook belangrijk.
Als alle artikels die hierop betrekking hebben vernietigd worden door het grondwettelijk hof dan blijven alle berekeningen voor uw factuur hetzelfde uitgezonderd de distributiekost. Dat wordt dan in 2021 het nieuwe tarief en in 2022 het capaciteitstarief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2020

Uit een studie blijkt dat zonnepanelen voor mij wegens een te gering verbruik niet zinvol zijn. Echter mijn beide dochters wonen in een woning waar zonnepanelen niet kunnen. Ik zou zonnepanelen kunnen plaatsen om via een slimme meter ook het verbruik van mijn dochters te dekken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2020
, Gereageerd:

Als de drie huizen elk een aparte elektriciteitsmeter hebben gaat dit niet aanvaard worden; Het is immer verboden om elektriciteit - via jou meter- aan een ander meter te leveren;

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2020

Een praktische vraag waarop ik tot nu toe door te zoeken op het (inter)net geen antwoord op vind: stel, ik leg in 2020 nog zonnepanelen, zodat ik voor 15 jaar van de terugdraaiende teller kan genieten. Maar in 2021 koop ik me een elektrische auto en leg nog dan nog wat extra zonnepanelen bij (of ik heb bij voorbeeld in 2020 onvoldoende financiering om ze direct allemaal te leggen).
Gaat bij de toename het aantal zonnepanelen mijn teller dan nog terugdraaiend blijven, of wordt deze dan aangepast ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2020
, Gereageerd:

Mijn mening is dat uw uitbreidingdie behoort bij uw bestaande installatie ook zo zal worden bekeken voor het tarief. Er kan maar 1 tarief toegepast worden nl deze waarvoor je gekozen hebt.
Je moet wel de uitbreiding opnieuw laten keuren en opnieuw binnen de 30 dagen melden aan Fluvius onafhankelijk van het feit of je wel of geen omvormer hebt bijgeplaatst.
Zonnepaneelbezitters die GSC ontvangen moeten verplicht ook een nieuwe omvormer en extra groenstroommeter plaatsen om de bestaande GSC te kunnen blijven behouden met de oude groenstroommeter. (In dit geval is dit dus niet van toepassing)
PS uw teller wordt digitaal en draait op zich niet terug. Je betaalt wel evenveel als met een terugdraaiende teller. Maw het terugdraaieffect op uw factuur blijft hetzelfde.
Dit terugdraaieffect blijft ook bestaan als het grondwettelijk hof de 3 artikels die daar invloed op hebben vernietigt. Het enige dat dan verandert is het distributietarief. Dan vervalt het prosumententarief en wordt het in 2021 vervangen door distributiekost op uw afname en in 2022 door een nieuw tarief gebaseerd op capaciteit of piekverbruik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

Heb een maximale 10.000 Kwh installatie nu bijna 4jaar en een goede airco-installatie sinds vorig jaar. Ons jaarlijks electriciteitsverbruik is ongeveer 4500 Kwh. De resterende 5500 Kwh verbruiken we tijdens de winter om het huis te verwarmen met onze airco. Dit werkt perfect met onze terugdraaiende meter. Slechts 1 maand per jaar moeten we mazout verbruiken, wat zeer positief is voor de natuur. Ons prosumenten tarief is nu €75 per maand. Wat gaat hieraan allemaal veranderen met een digitale meter?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020
, Gereageerd:

Met het huidige decreet zal er nog 11 jaar niets veranderen aan uw factuur met een digitale meter.
Als het grondwettelijk hof de artikels 31, 42 en 43 vernietigd zal er vanaf 1 jan 2021 enkel iets veranderen voor uw distributiekost. Voor al de rest zal het terugdraaieffect of voor een digitale meter de afname -injectie blijven bestaan (dus zonder beperking in de tijd tot 11 jaar)
Uw prosumententax wordt dan vervangen door distributiekost op de afname.
Als je 35% van uw zonneproductie gebruikt op het moment dat de zon schijnt dan zal dat ongeveer evenveel kosten als wat je nu betaalt met je prosumententax.
Als je meer onmiddellijk gebruikt zal de distributiekost lager liggen als vroeger. Dit zal slechts 1 jaar gelden want op 1 jan 2022 verandert de distributiekost dan opnieuw.
Dan betaal distributiekost op 20% van je afname en bijkomend een capaciteitstarief.
Het capaciteitstarief is afhankelijk van uw piekverbruik., Als je elektrisch kookt zal het vooral het piekvermogen tijdens het koken zijn die uw max kwartier piekverbruik zal bepalen.
Ik denk niet dat het gebruik van uw airco een hogere piek zal veroorzaken dan bvb het gelijktijdig gebruiken van uw kookplaten.
Het minimum piekverbruik dat zal aangerekend worden is 2.5 Kw.
Ons piekverbruik bij electrisch koken ligt rond de 5 Kw.
Je krijgt die piek uiteraard alleen als je zonnepanelen niet werken anders doen uw zonnepanelen die piek verminderen of zelf negatief maken.
Mijn airco staat nu aan en mijn piekverbruik is 3.8 Kw in totaal. (om 23u)
De prijs voor dit piekvermogen is niet bekend.
Het capaciteitstarief zal bepaald worden door het rollend gemiddelde van 12 maanden te nemen van uw hoogste kwartierpiekvermogen per maand.
Als ik 1 keer in de maand kook als de zon niet schijnt dan maakt het voor 80% van mijn distributiekost niet uit hoeveel airco ik gebruik. Dat gaat nog grappig worden;


Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

Wij overwegen de installatie van zonnepanelen, samen met de installatie van een warmtepomp lucht-lucht. Ons huis in gebouwd in 1995 met elektrische vloerverwarming en een houthaard. De houthaard hebben we inmiddels al vervangen door een pelletkachel, die de woning nu hoofdzakelijk verwarmd. De electrische boiler hebben we ook al vervangen door een boiler met warmtepomp. We willen nu voor de verwarming volledig overschakelen naar een warmtepomp lucht-lucht in combinatie met zonnepanelen, enerzijds om ecologische redenen en anderzijds om praktische en financiële redenen. Goed plan? En zo ja, dit jaar nog installatie uitvoeren of beter wachten tot 2021?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020
, Gereageerd:

Zonnepanelen installeren is altijd een goed plan omdat je altijd een deel
energiekosten gratis maakt gedurende minstens 25 jaar.Namelijk dat deel dat je zelf onmiddelijk gebruikt.
Als je evenveel kunt produceren met je zonnepanelen als uw huidig verbruik of toekomstig verbruik
dan dan zal uw electriciteitskost nog 15 jaar beperkt worden tot uw abbonnement, een kleine 10 €
federale taksen en uw prosumententarief.
Als je ieder jaar van leverancier verandert dan zullen de kortingen op uw abbonement ervoor zorgen
dat je ook daar 0€ moet voor betalen.
De prijs op uw factuur zal dan nog 15 jaar bepaald worden (op 10€ na) door de prosumententax.
In dit geval komt het erop neer om een kleine omvormer te combineren met veel zonnepanelen.
Bvb een omvormer van 5 Kva met 10000 w aan zonnepanelen waarvan 5000 gericht naar het oosten en 5000 gericht naar het westen.
Uw opbrengst zal op die manier toch de 10000 Kwh benaderen en uw zelfconsumptie verhogen.
Je betaalt dan nog 15 jaar 5 x 92 € = 460 € voor 10000 Kwh stroom. (of 470 € taksen inbegrepen)
Daarvoor moet je uw zonnepanelen dit jaar nog installeren.
Als die garantie wegvalt omdat artikel 31, 42 en 43 door het grondwettelijk hof vernietigd wordt (uitspraak nog niet bekend)
dan blijven vanaf 2021 alle kosten hetzelfde uitgezonderd de distributiekost omdat je dan geen prosumententarief meer kunt betalen.
Het prosumententarief valt weg en wordt vervangen door een distributiekost op uw afname.
In uw situatie vermoed ik dat het gebruik van de wamtepomp voor uw sanitair al voldoende zal zijn om 50% zelfconsumptie te hebben.
Distributiekost op de 5000 afgenomen stroom is dan ongeveer 800 €
Deze distributiekost zal alleen gerekend worden in 2021.
In 2022 verandert uw distributiekost opnieuw en zal dan berekend worden op 20% van uw afname (= op 1000 Kwh of 160€)
+ het capaciteitstarief (=80%). De prijs hiervan per Kva staat nog niet vast.
Bij uw omvormer was het capaciteitstarief 92€ per Kva maar voor uw verbruik kan het dus een ander bedrag zijn.
De minimumkost die iedereen zal moeten betalen is gebaseerd op 2.5 Kw maxpiekvermogen.
Iedere maand wordt dit gemeten max geregistreeerd en men maakt een gemiddelde van de voorbije 12 maanden.
Het piekvermogen op uw verbruik wordt gereduceerd door zonneproductie en of gebruik van een batterij op momenten van
piekverbruik als de zon niet schijnt.
Als jij dus in 2022 een batterij van 2.5 Kva bijplaatst enkel om die pieken op te vangen dan zal uw capaciteitstarief nooit veel hoger kunnen zijn dan het minimum. Ik denk dat je daarmee dan zelfs minder gaat betalen dan het prosumententarief voor 5Kva.
In 2021 krijg je nog een premie voor 5Kva = 1350€. De premie voor de batterij is niet voorzien in 2021 maar gezien er praktisch geen gebruik van gemaakt wordt vermoed ik dat het verlengd zal worden en misschien zelfs verbeterd. Bovendien heb je die pas nodig in 2022
Voor u is die 1350 € premie een subsidie om 800 - 460 = 340€ per jaar te overbruggen.(dus voor 4 jaar van de 15 jaar)
Maw uw besparing op 15 jaar door nu zonnepanelen te leggen is geen 360 x 15 maar wel 360 x 15 - 1350€ op voorwaarde dat het
grondwettelijk hof die bewuste artikels niet vernietigd. Als de artikels wel vernietigd worden heb je alleen 1350 € cadeau gemist.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/06/2020

Beste Albine
De investering in zonnepanelen in 2021 zal nog rendabeler zijn dan investeren in zonnepanelen in 2020.
Het terugdraaieffect verdwijnt nooit helemaal.
Voor groenstroombijdrage (2.81 €cent per Kwh) en de federale taksen blijft het terugdraaieffect altijd bestaan. Er wordt hierover in het nieuwe decreet met geen woord over gerept. Ik heb ondertussen al een factuur ontvangen met het nieuwe tarief dat dit bevestigd.
Als je het hebt over het volledig terugdraaien ten belope van uw totale zonneproductie weet dan dat voor het gedeelte distributiekost dit terugdraaieffect vervangen is door prosumententax en dus voor dit vast bedrag in feite nu ook wegvalt zowel bij de analoge als de digitale meter.
Stel dat die kost 65% is van de werkelijke distributiekost dan is uw terugdraaieffect herleid tot 35%.
Met het nieuwe decreet zal het terugdraaieffect ook herleid worden met een percentage = zelfconsumptie. Als dat percentage 35% is dan kom je in dezelfde situatie als nu terecht.
Maw voor zonnepaneelbezitters met 35% zelfconsumptie is het terugdraaiend effect dan ook niet verdwenen omdat de prosumententax wegvalt.
Voor uw verbruik zou het kunnen verdwijnen maar ook niet volledig want het decreet bepaalt dat het geinjecteerde deel verplicht moet opgekocht worden aan een vastgestelde prijs. Hier is het percentage terugdraaieffect dat zou verdwijnen dus nog niet bekend. Het is bovendien zo dat voor diegenen die dan meer installeren dan ze nodig hebben het verlies in terugdraaieffect kan gerecuperererd worden en zelfs tot boven de 100% kan uitkomen.
Om een voorbeeld te geven : iemand die een verbruik heeft van 3500 Kwh en die legt 7000 Kwh aan zonnepanelen dan zal voor hem het terugdraaieffect > dan 100% zijn vanaf een prijs voor geinjecteerde stroom die slechts 50% van de afnameprijs is.
Als alle artikels die aangevochten worden bij het grondwettelijk hof vernietigd worden dan blijft al het voorgaande gelden met dat verschil dat voor uw verbruik het terugdraaieffect ook niet verdwijnt.
Dus ja 1500 € premie is mooi meegenomen maar men maakt dezelfde fout als met de GSC. Die premie zal ook moeten terugbetaald worden door groenstroombijdrage van het gedeelte niet zonnepaneelproductie die vooral door niet zonnepaneelbezitters betaald wordt.
Groet