Nieuws

Zonnepanelen: nieuwe premie vanaf 2021 compenseert verlies van terugdraaiende meter

10 juni 2020
zonnepanelen premie rendement

Plaats je in Vlaanderen zonnepanelen vanaf 2021, dan kun je aanspraak maken op een nieuwe investeringspremie. Kan die het verdwijnen van de terugdraaiende meter compenseren? In zekere mate en investeren in zonnepanelen blijft rendabel. Maar we pleiten voor een stabiel kader.

Volgens de Vlaamse overheid zou wie zonnepanelen heeft geplaatst vóór het eind van dit jaar, zijn elektriciteitsmeter 15 jaar kunnen zien terugdraaien na de aanmelding van de fotovoltaïsche installatie. Komt er intussen een digitale meter in huis, dan zal dat terugdraaien op een virtuele manier gebeuren.

Maar de Vlaamse energieregulator VREG wil bij de invoering van de digitale meter af van het mechanisme van deze “totale compensatie” en heeft hiertoe een rechtszaak aangespannen. Als de VREG gelijk krijgt, zou met de plaatsing van een digitale meter bij jou thuis die totale compensatie verdwijnen. Je behoudt dan wel nog een gedeeltelijke compensatie, namelijk op het deel “energie” van je factuur maar niet langer op het deel “netkosten” van jouw elektriciteitstarief. Tegelijk zou het prosumententarief wegvallen.

Wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021, zou sowieso in het nieuwe stelsel van de gedeeltelijke compensatie zonder prosumententarief terechtkomen.

Financieel rendement blijft overeind

Voor het financieel rendement voor een investering in zonnepanelen zijn twee factoren cruciaal: de oriëntatie van het dak en de initiële aanschafprijs voor de installatie. Volgens onze berekeningen kun je met een aanschafprijs van € 1 250 per kilowattpiek (kWp) uitkomen op een rendement van 3,5 tot 5,6 % per jaar, en dat over 20 jaar, afhankelijk van de minder of meer gunstige oriëntatie van het dak. Meer details hierover vind je in ons dossier over zonnepanelen.

Naar ons dossier

De Vlaamse overheid heeft nu een nieuwe investeringspremie aangekondigd voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021 in een woning waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór uiterlijk eind 2013. Het gaat in 2021 om een bedrag van € 300 per kWp voor de eerste 4 kWp en van € 150 per kWp voor de kWp tussen 4 en 6 kW, met een maximum van € 1 500 per installatie. Voor installaties die in dienst wordt genomen in de jaren 2022 tot 2024, zou de premie jaar na jaar zakken. Ter vergelijking: voor een basisinstallatie betaal je vaak tussen € 1 100 en € 1 350 per kWp.

Deze premie betekent eigenlijk dat de aanschafprijs van de installatie dankzij de eenmalige premie daalt voor zover de prijzen van de installaties niet worden opgetrokken door de installateurs en die zo het effect van de premie niet ongedaan maken. Een mechanisme dat we al eerder in andere situaties hebben zien opduiken als subsidies worden toegekend.

Volgens onze berekeningen zou de nieuwe premie het verlies door de overgang van de “totale compensatie” naar een gedeeltelijke compensatie min of meer compenseren, afhankelijk van onder meer de mate aan zelfverbruik. Dit is de mate waarin je jouw eigen stoomproductie meteen kunt benutten door je elektrische toestellen voornamelijk op dat moment te laten draaien. Onze conclusie luidt: vanuit het oogpunt van het financieel rendement moet je een investering in zonnepanelen niet uitstellen tot 2021, zeker niet als je vanaf dan bij een lager zelfverbruik meer nadeel zou ondervinden, wat bv. kan voorkomen als je een grote zonnepaneleninstallatie zou plaatsen die het verbruik van een klassieke elektrische verwarming of een warmtepomp moet dekken. In dat scenario kun je beter proberen om het voordeel van de terugdraaiende meter gedurende 15 jaar te verkrijgen.

Nood aan stabiel kader

In de aankondiging door de Vlaamse overheid wordt met geen woord gerept over hoelang de gedeeltelijke compensatie van de stroomproductie op termijn zou worden behouden. Er wordt evenmin verteld of de premie zou worden aangepast als tegengewicht voor de mogelijke impact van de invoering van een capaciteitstarief, waarbij je een vaste vergoeding moet betalen volgens het (piek)vermogen of -verbruik van jouw elektrische installatie. Dan verkleint het deel waarop je door zelfverbruik kunt besparen.
Aangezien het bedrag van de premie jaar na jaar zou dalen, lijkt dat niet het geval te zijn. Wij vinden het alvast cruciaal om de gedeeltelijke compensatie, die gepaard gaat met de afschaffing van het prosumententarief, te behouden.

Volgens ons heeft de consument dan ook vooral nood aan een stabiel kader rond zonnepanelen, meer nog dan aan een premie.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

139 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Bij deze wil ik ook laten weten dat we weer volledig misleid zijn door de plaatsing van de digitale teller met hun folders waar in staat dat we nog 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. En ja ik teken direct mee om een gezamelijke klacht in te dienen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik heb in 2012 zonnepanelen geplaatst. Ik heb daarvoor geleend.
Dit werd me voorgesteld als een zeer rendabele investering. De certificaten. De terugdraaiende teller waardoor je in de winter je reserve van in de zomer kon gebruiken. Doen we dacht ik toen.
3 Jaar later hebben ze ons voor de eerste keer gejost. Prosumententarief.
Dit bestond niet toen ik zonnepanelen kocht en dit voelde voor mij als een extra kost bovenop de lening die ik afbetaalde.
Dat ze nu nog eens onze meter willen vervangen door een digitale en dat ik zo mijn zomer reserve kwijt ben is nu echt wel de druppel.
Een batterij installeren lijkt me voorlopig nog niet rendabel.
De spelregels worden tijdens het spelen veranderd. In de kleuterklas van mijn dochter doen ze het verdorie beter.
Ik heb het mij al meermaals beklaagd dat ik ooit in zonnepanelen heb geïnvesteerd. Ik heb hierdoor bijkomende kosten gemaakt die ik anders niet had moeten maken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

BRANDENDE VRAAG:

Zonnepanelen en terugdraaiende tellers

-Hoeveel groene kWh vloeit er in Vlaanderen jaarlijks terug naar het distributienet ?
-Is dat vergelijkbaar met de productie van een reguliere electrische centrale ?
-Kunnen we een bedrijf op richten, een “Zonnecentrale” waarvan alle ZP eigenaars tegelijk producent en aandeelhouder zijn?
-Deze “centrale” levert haar energie aan het net, zoals elke andere electrische centrale of windmolenpark !
-De aandeelhouders worden pro-rata vergoed.!

WIE DENKT MEE ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

ik merk nu pas dat ik in twee parallelle discussies verzeild ben geraakt bij testaankoop. Weet iemand hoe je testaankoop kan laten reageren op het verzoek om gezamellijke actie te organiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik wil bij deze toch melden, dat ik me serieus bedrogen voel in de beloftes van de overheid.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

"Geen digitale meter zonder garantie"
"Behoud terugdraaiende meter digitaal of niet"
Petitie: secure.avaaz.org/.../ pagina www.facebook.com/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

het is onzinnig om te melden dat een investering van 8000 euro rendabel is om een wasmachine en vaatwas te gebruiken overdag . Ik heb 8 infraroodpanelen geinstalleerd om te verwarmen, meestal schijnt in de winter en s avond de zon niet.
Welke actie onderneemt testaankoop hierin.? Dit overstijgt toch elke consumentenoplichting (naast arco). Komt er een proces vanwege contractbreuk bijvoorbeeld.
Ik begrijp ook het verschil niet aangaande diverse voetbalgrote paneellanderijen die ruim rendabel zijn en de oorzaak van de overproduktie in de zomer . Ik vind dat de echte discriminatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Waar zit nu de hele strategie omtrent klimaatplan naar CO2 neutrale aanpak. Als burgers worden we aangeraden om milieuvriendelijk en klimaatneutraal te renoveren en te investeren. Warmtepompen, electrische wagen zijn enkele voorbeelden die ons aangereikt worden om te passen in een Belgisch klimaatplan.
Maar diegenen die bewust met energie verbruik omgaan en die dus reeds serieus geinvesteerd hebben, worden nu met een kluitje in het riet gestuurd.
Hoe kunnen we nu als burger die overdag gaat werken, een energie verbruik optimaal gaan sturen? We komen thuis na een lange werkdag, hangen de auto aan de laadpaal thuis, maar dan is de zon reeds onder. En dit terwijl vandaag het mobiliteitsplan in diverse bedrijven net naar de EV wagen wordt gestuurd.
Ik ben de draad kwijt in deze; bestaat er wel een strategie.

Ik roep testaankoop op om hier beleidsmatig toch een voorzet te geven naar een degelijk energie strategie, gericht op een CO2 neutrale aanpak, maar ook met oog voor de particulieren die reeds hun steentje hebben bijgedragen. Het betoog van testaankoop dat we inderdaad ons verbruik meer moeten toepassen op zonnige dagen, is wel een punt, maar toch te mager om die als strategie te verdedigen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Hallo,
Spijtig dat er geen realistische modellen bestaan om een berekening te maken van wat ons eigenlijk te wachten staat. Ipv processen te voeren tegen de maatschappij waarvoor ze eigenlijk zouden moeten werken kunnen die beter hun tijd en energie steken in producten te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de nood van toepassingen vd "slimme meter". Maar neen consument ge moet het zelf maar uitzoeken. Bv een vermogenmeting steken in die digitale meter waarop ge dan toepassingen kunt aansluiten zodat ge automatisch toestellen laat afschakelen wanneer ge boven een bepaald vermogen gaat. Want dat gaat er ook gebeuren. Nl een netvergoeding op een piekbelasting...

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Daar is men mee bezig, hoor, maar het zullen apps worden die aan een abonnementsformule worden gekoppeld waarvoor je nog eens extra mag betalen! Leuk, betalen om te besparen. Wie is hier eigenlijk het grote geld aan het verdienen? Kan b.v. TA deze beerput eens leegmaken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ondertussen is het zover. 15 jaar garantie die beloofd is de prullenmand in en verleden jaar bij hoog en bij laag beweren dat het verworven was. Dit is in feite niet meer of niet minder dan een politiek misdrijf dat oproept om ons als burger te verenigen in een sterk collectief geheel om fatsoen en burgerrecht af te dwingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Beste,
Ik heb mijn zonnepanelen geplaatst in november 2019 met digitale meter. Wat is volgens jullie het beste wat ik kan doen? Buiten zoveel mogelijk verbruikers opzetten oo het moment dat de panelen stroom opwekken. Verkoopcontract afsluiten met leverancier? Of zit er daar ook weer een *** onder het gras?
Mvg,
Peter Vranken

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Je kunt een airco (= milieuonvriendelijk) laten installeren om ‘s af te koelen. Je hebt deze airco normaal nodig als de zon schijnt, dan verbruik je je stroom onmiddellijk en je blijft nog lekker koel ook!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Naar aanleiding van de oproep om zeker nog zonnepanelen te plaatsen en te laten keuren in 2020: Zonnepanelen geplaatst en in werking eind september 2020.
Digitale meter geplaatst op 05 januari 2021.
Ik moet ook nog prosumententarief betalen en heb nergens meer recht op?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Prosumententarief is enkel voor een terugdraaiende teller (of een digitale meter die op dezelfde manier telt).
Als je digitale meter niet meer gaat terug draaien, vervalt het prosumententarief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ik heb zonnepanelen sinds 2019 en eind 2020 hebben 'ze' mijn analoge teller vervangen door een digitale teller . Ik had toen de keuze: 'terugdraaiende' digitale teller én prosumententarief betalen ofwel 'niet-terugdraaiende' digitale teller en géén prosumententarief betalen . Ik heb natuurlijk voor het eerste gekozen. Maar.... vanaf wanneer (dag maand ?....) stopt die 'terugdraaiende' werking die nu recent door het grondwettelijk hof werd beslist ? Dit is belangrijk om volgende reden ! 1) vanaf wanneer moet ik mijn zelfverbruik aanpassen ? 2) vanaf wanneer moet ik op zoek gaan naar 'slimme' verbruikers ? 3) Vanaf wanneer moet ik mogelijks mijn keuze herzien tussen tweevoudig en enkelvoudig tarief ? 4) Vanaf wanneer vervalt die prosumententaks (deel of nog volledig te betalen ?) 5) Vanaf wanneer moet ik uitkijken om mogelijks een batterij aan te schaffen ? 6) Worden wij door (Vreg of Fluvius of... ) verwittigd (é-mail, brief...) wanneer het terugdraaien van de digitale teller stopt ?. Bij Fluvius nemen ze 'de luxe' om 30 dagen te kunnen wachten om antwoord te geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Volgens het arrest wordt het treugdraaien van de teller gestopt op de datum van publicatie van het arrest in het staatsblad met terugwerkende kracht voor zover er nog geen eindfactuur gemaakt is op datum van publicatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Vanaf de dag van de uitspraak. Nu dus.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Het tweevoudig tarief verdwijnt ook, maar ik weet niet juist wanneer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Het tweevoudig tarief verdwijnt alleen voor de distributiekost vanaf 1 jan 2022 omdat op die datum het capaciteitstarief wordt ingevoerd. Voor de energiekost verdwijnt het dubbeltarief niet; Integendeel men wil het in de toekomst uitbreiden naar dynamische tarieven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2021

Hier in 2020 zonnepanelen (8.7KwP) + warmtepomp geïnstalleerd.
Ga dit jaar 6000Kwh injecteren , deze gaan verkocht worden aan 25cent/Kwh.
In de winter ga ik 6000Kwh aankopen aan 25cent/Kwh.
De overheid en Fluvius gaan 2 x langs de kassa passeren voor BTW , distributiekosten ....
Dus de kost van 500 M euro ter compensatie is op 1 jaar terugbetaald , de volgende jaren is dit gewoon een extra heffing.
Bedankt om mijn groene intenties vakkundig de kop in te drukken

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2021

Wij rekenen op een degelijke actie van Testaankoop. Reeds 3,5 jaar zonnepanelen en hebben er in 2019 bijgelegd wegens de aankoop van een hybride wagen. Hierdoor kregen wij als eersten een digitale meter. Sinds vorig jaar ook geinvesteerd in een warmtepomp. Nu zitten we met de gebakken peren. Eerst iedereen warm maken om te investeren in groene energie. Nu we zelf veel energie opwekken kunnen we ze niet gebruiken.
Je kan dan wel zeggen dat je de energie van je zonnepanelen moet gebruiken als de zon schijnt, wat ik nu al doe want ik ben thuis, maar in de winter is dit totaal niet haalbaar. Ik kan moelijk mijn eten klaarmaken om 16u en zoals de kippen bij duisternis gaan slapen.

Als ik nu de rekening maak met ons jaarlijks verbruik - het prosumententaks + de vergoeding van de niet verbruikte energie dan zal het toch een serieuze vergoeding moeten zijn van de Vlaamse regering !!!!!! Zuiver diefstal!

Bereid jullie alvast maar goed voor.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2021

De Vlaamse regering wist sedert meerdere maanden dat er een ernstig probleem was met de terugdraaiende digitale meter. Tot eind 2020 heeft de Vlaamse overheid de zonnepanelen gepromoot met 15 jaar terugdraaiende teller . Veertien dagen na nieuwjaar werden de beloofde regels veranderd en was plots alles klaar met een compensatie die al zeer lang was uitgewerkt . Dit is bedrieglijk valsspelen van de Vlaamse regering die een loopje neemt met de rechtstaat en daarbij de bevolking heeft misleid .
De eigenaars van zonnepanelen moeten zich verenigden om een rechtszaak aan te spannen tegen de Vlaamse overheid . Daarbij kan Test Aankoop een grote rol spelen . Er zijn teveel blunders begaan door de overheid de laatste jaren in het energie beleid

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/01/2021

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/01/2021

Testaankoop.
Graag van jullie kant actie om op te komen voor de burger die weer getroffen wordt door bedrog en laat het me contractbreuk noemen. Ik denk wel dat jullie genoeg burgers gaat vinden die mee op deze kar springen. De meeste zonnepanelen zijn gelegd in een tijd dat er andere voorwaarden gelden en daarom moet dat recht er blijven.
Wat ook kan is één of een andere evenwaardige compensatie. Geen eenmalige premie die wij zelf via verhoogde belastingen gaan terug betalen aan de staat.
Laat de staat, VREG of energieleveranciers een goede prijs geven voor de stroom die wij injecteren en laat ons zo aan een goede compensatie komen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/01/2021

Mits er zoveel veranderd is aan het systeem en dit altijd ten nadele van de gewone man. Zou er een gezamenlijk schade dossier moeten opgesteld moeten worden voor alle zonnepaneel eigenaars. Die eens en voor altijd direct de kost terugbetaald van je van je verlies. over heel de periode dat je installatie werkt. Ik geef een voorbeeld ik moet ook niet tegen de bank gaan zeggen ik betaal te veel. ik zal je een aalmoes geven.

Maffia bestaat niet zeggen ze.