Nieuws

Vergoeding voor je geïnjecteerde zonnestroom: welke energieleverancier kies je?

23 juni 2023
potje met centen waaruit iemand cent pakt tegen achtergrond met dak met zonnepanelen

Het stralende weer van de voorbije weken tovert bij menig zonnepaneeleigenaar een tevreden glimlach op het gezicht. De vele uren zonneschijn zijn in de eerste plaats goed nieuws voor de elektriciteitsfactuur. Wie een digitale meter heeft, ontvangt een terugleververgoeding en die kan sterk schommelen van leverancier tot leverancier. 

Wat is een terugleververgoeding of injectietarief?

Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt in Vlaanderen, ontvang je een vergoeding van je leverancier voor de elektriciteit die je op het distributienet zet. Dat is het geval wanneer jouw zonnepanelen meer opwekken dan wat je op dat moment kan verbruiken. Wie nog een analoge meter heeft, geniet voorlopig nog van het principe van de terugdraaiende teller.

Ook in Brussel geldt hetzelfde principe sinds november 2021, aangezien alle prosumenten daar eveneens over een meter beschikken die zowel afname als injectie registreert.

In Wallonië is de terugleververgoeding voorlopig nog niet aan de orde. Zelfs niet als men al een digitale meter heeft, wat vandaag bij slechts een kleine minderheid het geval is. Het principe van de compensatie of terugdraaiende teller is dan ook nog steeds van toepassing, in combinatie met een prosumententarief. Installeer je vóór eind 2023 zonnepanelen, dan zou je van dit mechanisme kunnen genieten tot eind 2030.

Hoeveel bedraagt de gemiddelde terugleververgoeding vandaag?

Sinds het najaar van 2021 zijn de terugleververgoedingen sterk gestegen. In de meeste gevallen gaat het om variabele tarieven die net als de afnametarieven gelinkt zijn aan de energiebeurzen. Als de prijzen daar stijgen, dan stijgt de vergoeding die je ontvangt voor jouw injectie mee. Maar het omgekeerde is ook waar, als de tarieven dalen zoals tijdens de laatste maanden, dan daalt ook de waarde van de overtollige productie van je zonnepanelen.

Zo bedroeg het gemiddelde in september 2022 in Vlaanderen 28 c€ per kWh (21c€ in Brussel). Begin 2021 was dit nog beperkt tot 3 c€ per kWh. Vandaag schommelt de gemiddelde vergoeding rond 6 à 7 c€ per kWh in Vlaanderen en Brussel.

Welke leverancier biedt momenteel de hoogste terugleververgoeding?

Er zijn grote verschillen: de vergoeding varieert deze maand voor degenen met een enkelvoudige meter tussen 4,32 c€ per kWh (Elegant BE Flex Day II) en 9,08 c€ per kWh (Trevion groene energie). Dat maakt voor 2 500 kWh stroom die je op het net steekt toch al een verschil tussen 108 euro en 227 euro. In Brussel schommelen de tarieven tussen 5,56 (TotalEnergies) en 7,84 (Engie Easy Indexed) c€/kWh, ofwel tussen 139 euro en 196 euro op jaarbasis voor 2 500 kWh.

Een vaste terugleververgoeding waarbij de prijs niet wijzigt gedurende de looptijd van je contract, kun je vandaag enkel terugvinden bij de vaste afnametarieven van Mega (6,89 c€/kWh) en Engie (6,88 c€/kWh). Alle andere leveranciers bieden een variabel injectietarief aan, ook al is je afnametarief wel vast. Kijk dus vooraf goed de voorwaarden na in de tariefkaart van je leverancier, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe vind ik het meest voordelige tarief?

De verleiding kan groot zijn om dan maar te kiezen voor de leverancier die jou het meeste biedt. Toch is dat niet per se een goed idee. Als je bij deze leverancier een heel hoog tarief betaalt voor de elektriciteit die je afneemt op het moment dat jouw zonnepanelen te weinig produceren, dan zal de winst door de hogere terugleververgoeding als sneeuw voor de zon smelten. Bovendien is een afnametarief sowieso duurder, waardoor die meer zal bepalen wat je uiteindelijk betaalt.

Al hangt veel natuurlijk af van jouw persoonlijke verbruiksprofiel en meer specifiek van de verhouding tussen de hoeveelheid stroom die je van het net afneemt, de elektriciteit die je zelf onmiddellijk verbruikt en wat je injecteert.

Om te weten welk tarief voor jou het interessantst is, kun je best een vergelijking maken op basis van je persoonlijke hoeveelheid afname en injectie. Deze gegevens zijn terug te vinden op het online platform van je digitale meter mijn.fluvius.be. Vergelijken kan vervolgens via onze koopwijzer die alle terugleververgoedingen van de energieleveranciers bevat.

Kies voor een vaste of variabele terugleververgoeding met onze actie

Bekijk ook zeker onze energieactie waarbij we een zeer competitief variabel en een vast tarief hebben onderhandeld met leverancier Mega. Bij het vaste afnametarief is ook de terugleververgoeding gegarandeerd gedurende de looptijd van het contract. Hierdoor kun je beter inschatten wat je het komende jaar zult betalen en wat jouw overtollige stroom je zal opbrengen.

Ontdek onze speciale energieactie