Antwoord van expert

Verlies je geld door een digitale meter met zonnepanelen op een driefasig net?

09 mei 2023
Zonnepanelen op een dak

Leer over de verschillen tussen een eenfasig en driefasig systeem voor je zonnepanelen en wat dit betekent voor je zelfverbruik en energiefactuur. Hebben digitale meters negatieve gevolgen voor de eindafrekening? Olivier Lesage, expert energie, legt uit hoe het werkt.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Olivier Lesage
Expert energie
Veel zonnepaneelbezitters vragen zich af of ze meer moeten betalen als hun zonnepanelen op een driefasig net zijn aangesloten. Dat is niet het geval.

Wat is het verschil tussen eenfasig en driefasig voor je zonnepanelen?

Elektrische huisinstallaties zijn ofwel eenfasig of driefasig. Het verschil zit hem in het aantal draden in de elektriciteitskabel in je woning. Bij een eenfasige aansluiting vloeit de stroom door twee draden, bij een driefasige aansluiting loopt de stroom door drie of vier draden. 

Als je je zonnepanelen op een driefasensysteem laat installeren, kun je de omvormer slechts op 2 draden aansluiten als het maximale vermogen van de omvormer niet meer dan 5 kVA bedraagt. Anders moet je twee of meer omvormers op verschillende draden aansluiten of een driefasenomvormer gebruiken. Dit is geen onnodige maatregel want zo verminder je wel het risico van overspanning en uitval van de omvormer bij hoge zonneproductie.

Wat is het verschil tussen eenfasig en driefasig voor je zelfverbruik?

Maar waarom stellen zoveel zonnepanelenbezitters deze vraag? Stel dat je een droogkast laat draaien en evenveel energie verbruikt als de productie van je zonnepanelen. Als de elektrische installatie eenfasig is, wordt de zonnestroom op één fase geïnjecteerd en kan de droogkast deze stroom rechtstreeks gebruiken. Dit is zelfverbruik en er wordt geen opname of injectie geteld door de digitale meter. Gevolg: je betaalt geen elektriciteit voor je droger. 

Maar wat als je een driefasige installatie hebt, met een omvormer op een fase en een droogkast op een andere fase? De stroom wordt dan in het ene deel van het net geïnjecteerd en aan het andere deel onttrokken: er is in principe van de elektrofysica geen sprake van zelfverbruik. 

Maakt het een verschil voor je energiefactuur?

Daarom vragen mensen zich of de digitale meter deze stromen afzonderlijk registreert, waardoor je meer zou moeten betalen dan met een eenfasige installatie. Gelukkig is het antwoord nee. De huidige digitale meters beschouwen de drie fasen als een geheel voor de berekening. In het voorbeeld hierboven zullen de injectie (zonnepanelen) en de onttrekking (droogkast) elkaar opheffen. Met andere woorden, de meters nemen alleen het restverschil in aanmerking. 

Je moet je dus geen zorgen maken als je een driefaseninstallatie hebt. Integendeel, je zonnepanelen kunnen de stroom over drie fasen verspreiden, wat het risico van overspanning bij hoge zonneproductie zal beperken. 

De digitale meter: wat verandert er?

De diverse gewesten hebben beslist om de klassieke meters voor elektriciteit en aardgas te vervangen door digitale modellen. Wat verandert dit concreet voor jou? Wij geven een antwoord op al jouw vragen over digitale meters.

Lees meer over digitale meters

Verlaag je energiefactuur

Het is nog steeds interessant om zonnepanelen te laten installeren Vraag nu jouw betrouwbare offerte aan met de beste prijs-kwaliteit.

Vraag een offerte aan