Nieuws

Hoge stroomprijzen maken zonnepanelen interessanter

26 oktober 2021
zonnepanelen financieel rendement

Voor wie zonnepanelen heeft, zijn de hogere stroomprijzen een meevaller want ze maken de investering sneller rendabel. Laat je echter niet verblinden door de zeer korte terugverdientijden die men je nu soms voorspiegelt. De prijzen zullen niet per se zo hoog blijven. Probeer vooral een voordelige aankoopprijs uit de brand te slepen.

In de drie gewesten in ons land kende de saga rond de zonnepanelen al heel wat wendingen. Met als laatste voorvallen: de afschaffing van de terugdraaiende teller in Vlaanderen, de verdwijning van de gedeeltelijke compensatie in Brussel en het debat rond het prosumententarief in Wallonië. Velen worden wantrouwig tegenover zonnepanelen en stellen zich de vraag of het nog wel zinvol is om erin te investeren. Tot op heden luidde ons antwoord steevast: ja, voor zover je een interessante aanschafprijs van de installatie hebt.

Minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen

Door de opstoot in de stroomprijzen is een ander argument opnieuw zeer actueel geworden: met zonnepanelen word je je minder afhankelijk van schommelende elektriciteitsprijzen. Want de gemiddelde elektriciteitsprijs per kWh is dit jaar in Vlaanderen en Wallonië gestegen van 25 eurocent in januari naar ongeveer 35 eurocent in oktober.

De stijgende prijzen hebben een gunstige impact op het financiële rendement van de investering. Als we ervan zouden uitgaan dat de huidige hoge prijzen zouden aanhouden, zou een installatie van 5 kilowattpiek (kWp), met een gunstige zuidwestoriëntatie en geplaatst tegen een prijs van € 6 250 – voor Vlaanderen gaat het wel degelijk om het bedrag waarvan de Vlaamse premie nog niet is afgetrokken (die premie vermindert trouwens vanaf 2022) – over 20 jaar een financieel rendement kunnen opleveren van zo’n 5 % in Vlaanderen en zo’n 6 % in Brussel en Wallonië.

Deze cijfers liggen in Brussel en Wallonië zo’n 1 procentpunt hoger dan in de eerste helft van het jaar. In Vlaanderen is het rendement door de hogere stroomprijzen zelfs verdubbeld.

De terugverdientijd van de investering voor de installatie uit ons voorbeeld valt in Vlaanderen sterk terug naar 7 jaar (tegenover 14 jaar voorheen). In Brussel en Wallonië ligt de terugverdientijd in dezelfde situatie rond de 5 jaar. Daar is de terugverdientijd niet zo spectaculair ingekort door de duurdere stroomprijzen, omdat de groenestroomcertificaten in Brussel en de terugdraaiende teller in Wallonië sowieso al voor een vrij korte terugverdientijd zorgen.

In Vlaanderen is een bijkomend voordeel van de hoge elektriciteitsprijzen dat de terugleververgoeding die je krijgt voor de stroom die je op het stroomnet, is toegenomen van gemiddeld 4 naar 9 eurocent. In onze berekeningen voor Brussel gaan we ervan uit dat de prijs ergens tussenin zal liggen, in afwachting dat de werkelijke marktprijzen worden gecommuniceerd.

Streef naar een voordelige aankoopprijs

Het blijft onmogelijk exact te voorspellen hoe sommige factoren over een periode van 20 jaar zullen evolueren. Voorzichtigheid en nuance blijven dus geboden.
We blijven hoe dan ook het belang van een voordelige aankoopprijs van de installatie benadrukken. Die bepaalt sterk het financiële rendement. Daarom bieden wij de mogelijkheid aan om via ons een offerte op te vragen van een installateur uit jouw buurt en door hem zonnepanelen te laten plaatsen.

Naar onze actie rond zonnepanelen