Nieuws

Brico Solar: misschien kopen, huren zeker niet

04 september 2019

Brico maakt zijn intrede op de markt van de zonnepanelen en werkt daarvoor samen met de Belgische installateur Earth. We namen er onze rekenmachine bij om de twee formules uit het aanbod onder de loep te nemen.

Brico is gekend als doe-het-zelfketen, maar pakt nu ook uit met de plaatsing van zonnepanelen, in samenwerking met Earth, en stelt concreet twee formules voor: een koopformule en een huurformule. We hebben beide voorstellen bekeken. Het eerste is niet meteen wereldschokkend, het tweede is ronduit af te raden.

De koopformule: aanvaardbare prijs

Voor een installatie met een vermogen van iets minder dan 4 kilowattpiek (kWp), met 13 panelen van 300 Wp, komt het voorstel van Brico uit op een prijs van € 1 411 per kWp. Dat is een aanvaardbare prijs, die echter toch in het hogere prijssegment op de markt thuishoort. Je moet weten dat wij voor een vergelijkbaar vermogen en vergelijkbare panelen (full black) in onze eigen groepsaankoop – die werd verlengd tot 20 september 2019 - prijzen tussen € 1 200 en € 1 350 hebben verkregen.

Naar onze groepsaankoop van zonnepanelen 

De huurformule: om snel te vergeten

In het aanbod van Brico Solar betaal je voor de huur van eenzelfde installatie over een termijn van 20 jaar in totaal € 3 600 per kWp. Dat is 2,5 keer de prijs van de koopformule!

De huurformule biedt weliswaar het voordeel dat je zelf geen geld moet bovenhalen en dat je je niet moet inlaten met het onderhoud en het oplossen van eventuele pannes gedurende die termijn van 20 jaar. Maar je betaalt er wel bijzonder stevig voor. Dat is de reden waarom wij deze formule sterk afraden.

Brico Solar en mogelijke alternatieven: het financiële plaatje

Nog steeds voor een installatie van 13 panelen van 300 Wp die op het zuidoosten zijn gericht en met een dubbele vervanging van de omvormer als tegengewicht voor het kosteloze beheer van de pannes in de huurformule van Brico Solar, kunnen we het financiële plaatje van verschillende scenario’s met elkaar vergelijken. De eindbalans komt voor de drie gewesten in grote lijnen op hetzelfde uit.

Jouw winst op 20 jaar in Vlaanderen
Jouw winst op 20 jaar in Brussel
Jouw winst op 20 jaar in Wallonië

De resultaten liegen er niet om. Met de huurformule zul je op 20 jaar een winst van ongeveer € 1 800 maken. Met de koopformule stijgt je winst tot € 5 700 à € 7 000, zelfs als je de extra uitgaven voor de (dubbele) vervanging van de omvormer meerekent.

Omdat het prosumententarief in het Waals Gewest iets minder zwaar uitvalt dan in Vlaanderen, oogt de eindbalans daar iets beter. In Brussel zorgen de groenestroomcertificaten die gedurende 10 jaar worden toegekend en de totale verdwijning van de terugdraaiende meter voor een ander soort curve, maar de eindbalans is dezelfde.

Als je de vereiste middelen voor de aankoop van de panelen niet meteen zelf kunt ophoesten, kun je in Brussel overwegen om in zee te gaan met een derde investeerder. We hebben enkele voorstellen in die zin al eerder bestudeerd.

Maar je doet er ongetwijfeld nog beter aan om een lening tegen een voordeeltarief te nemen voor dat soort investering. Je kunt een hypotheeklening voor je woning sluiten of nog een energielening tegen een voordelig tarief maar dan wel terug te betalen in hooguit 36 maanden. Je kunt met onze koopwijzer van renovatieleningen de leningen onderling vergelijken. In elk Gewest kun je onder bepaalde voorwaarden ook een lening tegen een gunstige intrestvoet verkrijgen: 

Kies steeds voor een fotovoltaïsche installatie waarbij je minstens 10 jaar waarborg geniet op de omvormer, of zelfs langer als je 20 zorgeloze jaren wenst. De uiteindelijke prijs ervan zal hoe dan ook voordeliger uitvallen dan die uit de huurformule van Brico Solar. En je hangt bovendien geen 20 jaar vast aan een bedrijf en je moet geen vergoeding betalen om in de eerste 10 jaar onder het contract uit te komen.