Nieuws

Een batterij koppelen aan zonnepanelen: niet rendabel

04 maart 2020

Batterijen die de stroomproductie van jouw eigen zonnepanelen tijdelijk opslaan, oogsten flink wat aandacht, ook op Batibouw, waar er wordt uitgepakt met aantrekkelijke promoties. Maar de investering is nog niet rendabel, zo blijkt uit onze recente studie over de oplossingen met een lithium-ionbatterij.

Nu de terugdraaiende meter geen evidentie meer is en je in de toekomst netkosten zou moeten betalen volgens de hoeveelheid stroom die je effectief van het net haalt, zijn bezitters van zonnepanelen wel eens geneigd om hun fotovoltaïsche installatie aan te vullen met een batterij. De idee is om het overschot aan productie van de zonnepanelen zelf te verbruiken op de ogenblikken dat de zon het laat afweten.

De promoties die op Batibouw worden voorgesteld en de Vlaamse premie van € 250 per kWh opslag, met een maximum van 35 % van de investering, lijken een extra duwtje in de rug te geven. Maar onze laatste studie over de rentabiliteit van batterijen toont aan dat de investering financieel niet rendabel is.

Naar ons dossier Batterijen voor zonnepanelen

Niet rendabel

Onze studie ging uit van zonnepaneleninstallaties met verschillende vermogens en een uiteenlopende opslagcapaciteit. Maar geen enkel van de onderzochte scenario’s bleek rendabel over de levensduur van het opslagsysteem. Wat je dankzij een batterij kunt besparen aan netkosten of netvergoeding weegt niet op tegen de afschrijving van de aanzienlijke kosten. De aankoopprijs van de batterij zou 3 of 4 keer lager moeten liggen om een terugverdientijd van 7 jaar te kunnen bereiken.

Onafhankelijk van het stroomnet werken: een moeilijke zaak

Baas zijn over je eigen energie blijft een droom en bovendien een dure droom voor wie hoopt om zich van het stroomnet te kunnen loskoppelen en zelfvoorzienend te zijn. Zelfs de grootste zonnepaneleninstallaties en batterijen uit onze studie (van respectievelijk 10 kWp en 10 kWh) dekken over een jaar genomen gemiddeld slechts 81 % van een jaarverbruik van 5 000 kWh. Van oktober tot maart ligt dat percentage nog lager, met amper 65 %. Zo wordt het wel erg moeilijk om volledig autonoom te kunnen werken. Conclusie: als je met een batterij gaat voor rentabiliteit, kun je beter wachten tot de prijzen ervan dalen.

Als jouw overweging van ecologische aard is, weet dan dat de recyclage van de batterij een probleem vormt dat verre van opgelost is. Tegelijk staan de benodigde grondstoffen al erg onder druk om de elektrificatie van de mobiliteit mogelijk te maken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

User name
24/02/2019
CHRISTIAAN GHIJSELINCK

Oost + West plaatsen heeft alleen zin als ge geen batterijen hebt. Pal zuidgerichte panelen zullen altijd meer opbrengen dan oost+west en die energie kan je in batterijen stockeren voor je piekverbruik 's avonds.

User name
01/07/2020
ANDRE VAN SOEST , Gereageerd:

Heb je ooit een prijsofferte laten maken voor een batterij backup? Voor die prijs kan je heel wat kWh verbruiken! Zolang de prijs van batterijen op die hoogte blijft is dit niet gunstig. Zelf als ik heel het systeem zou ontwerpen/installeren heb ik een ROI van 12 jaar. Dus nog wat jaartjes wachten tot er alternatieven in die batterijen komt ( buiten LiOn dus)

User name
03/03/2019
MAGDA VAN BRITSOM

de gedachte achter de vraagstelling is om zoveel mogelijk elektrische apparaten te gebruiken/in te schakelen zolang het zonlicht ons bereikt. Daarbij kan 's morgens een oost orientatie en 's avonds een west orientatie helpend zijn. Mede omdat bewoners dan vaak ook thuis zijn. Alles wat je direct gebruiken kan hoeft niet langs de meter of het net op of om op te slaan op accu.

User name
01/07/2020
ANDRE VAN SOEST , Gereageerd:

Nobele gedachte, maar als je 's morgens om 6 u vertrekt, en 's avonds om 8 u thuiskomt is de opbrengst miniem, en al helemaal dood in de winter. En je apparaten laten werken zonder toezicht is mij te gevaarlijk! en trouwens er zijn nog heel weinig ( en dure ) toestellen die kunnen gestuurd worden vanuit de DM en bijhorend hard en Software.

User name
06/09/2019
JEAN DECROOS

Als de vergoeding zou veranderen (ipv terugdraaiende teller) waarbij je meer betaalt voor de afname en minder terugkrijgt voor de injectie dan kan het voor zonnepaneel-eigenaars enkel rendabel worden als men meer injecteert dan afneemt. Dit zal volgens mij leiden tot installaties met overcapaciteit. Er ontstaan 2 krachtlijnen : enerzijds zoveel mogelijk van uw zonneproductie zelf gebruiken om te besparen op uw afname (oost en west orientatie helpt daarbij) maar anderzijds ook meer injecteren dan afnemen want hierdoor verdien je geld met je zonneproductie. Als je dan batterijen plaatst gebruik je eerder de besparingsmethode maar als je geen baterijen plaatst gebruik je dan eerder het ten gelde maken van je overproductie van zonne-energie.
Dus het zogenaamde vermarkten van de zonneproductie voor particulieren staat lijnrecht tegenover het subsidieren van thuisbatterijen.

User name
31/03/2020
FILIP SPIESSENS

Heeft iemand ervaring met windgeneratoren voor privé woningen. Ik heb op internet 2 types gevonden maar vind geen verdeler in België en ook geen commentaar hierover.
Types zoals Ridgeblade of RoofTopWind Supa-Flo 500 of Urbanite 1000.

User name
01/07/2020
ANDRE VAN SOEST , Gereageerd:

Heb je ooit eens naar de gemeente geweest en opgevraagd wat de reglementering daarrond is? Dit wordt niet serieus genomen, als een gevolg van de vele klachten over de publieke windmolens. trouwens vraag eens aan al je buren wat zij er van denken..