Nieuws

Een batterij koppelen aan zonnepanelen: niet rendabel

04 maart 2020

Batterijen die de stroomproductie van jouw eigen zonnepanelen tijdelijk opslaan, oogsten flink wat aandacht, ook op Batibouw, waar er wordt uitgepakt met aantrekkelijke promoties. Maar de investering is nog niet rendabel, zo blijkt uit onze recente studie over de oplossingen met een lithium-ionbatterij.

Nu de terugdraaiende meter geen evidentie meer is en je in de toekomst netkosten zou moeten betalen volgens de hoeveelheid stroom die je effectief van het net haalt, zijn bezitters van zonnepanelen wel eens geneigd om hun fotovoltaïsche installatie aan te vullen met een batterij. De idee is om het overschot aan productie van de zonnepanelen zelf te verbruiken op de ogenblikken dat de zon het laat afweten.

De promoties die op Batibouw worden voorgesteld en de Vlaamse premie van € 250 per kWh opslag, met een maximum van 35 % van de investering, lijken een extra duwtje in de rug te geven. Maar onze laatste studie over de rentabiliteit van batterijen toont aan dat de investering financieel niet rendabel is.

Naar ons dossier Batterijen voor zonnepanelen

Niet rendabel

Onze studie ging uit van zonnepaneleninstallaties met verschillende vermogens en een uiteenlopende opslagcapaciteit. Maar geen enkel van de onderzochte scenario’s bleek rendabel over de levensduur van het opslagsysteem. Wat je dankzij een batterij kunt besparen aan netkosten of netvergoeding weegt niet op tegen de afschrijving van de aanzienlijke kosten. De aankoopprijs van de batterij zou 3 of 4 keer lager moeten liggen om een terugverdientijd van 7 jaar te kunnen bereiken.

Onafhankelijk van het stroomnet werken: een moeilijke zaak

Baas zijn over je eigen energie blijft een droom en bovendien een dure droom voor wie hoopt om zich van het stroomnet te kunnen loskoppelen en zelfvoorzienend te zijn. Zelfs de grootste zonnepaneleninstallaties en batterijen uit onze studie (van respectievelijk 10 kWp en 10 kWh) dekken over een jaar genomen gemiddeld slechts 81 % van een jaarverbruik van 5 000 kWh. Van oktober tot maart ligt dat percentage nog lager, met amper 65 %. Zo wordt het wel erg moeilijk om volledig autonoom te kunnen werken. Conclusie: als je met een batterij gaat voor rentabiliteit, kun je beter wachten tot de prijzen ervan dalen.

Als jouw overweging van ecologische aard is, weet dan dat de recyclage van de batterij een probleem vormt dat verre van opgelost is. Tegelijk staan de benodigde grondstoffen al erg onder druk om de elektrificatie van de mobiliteit mogelijk te maken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

16 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/09/2020

Ik heb net een offerte gekregen voor een thuisbatterij van het merk LG van 10 kWh. De prijs viel verbazingwekkend goed mee, namelijk ruwweg 5.500,00 eur. Hierop krijg je een premie van 250 eur/kWh, dus dat lijkt me financieel wel al rendabel. De garantie op de batterij bedraagt 10 jaar.
We overwegen serieus om dit in 2021 te laten installeren met een zuidgerichte installatie van zonnepanelen (12 panelen van viesmann van 335 kwh) die overproduceert ivm ons eigen verbruik (eigen verbruik ca. 2200 kWh/per jaar terwijl de panelen 4020 kWh kunnen produceren). Zo hopen we volgend jaar in de zomer te overproduceren (nog bovenop het opladen van de thuisbatterij) en in de mindere seizoenen onze batterij toch redelijk te kunnen opladen gezien de normale overproductie misschien quasi break even komt voor het opladen van de batterij.
Wij werken allebei fulltime dus zelf meteen verbruiken is geen optie. Aansluitend overwegen we om onze vloerverwarming (deels?) met een elektrische boiler te doen ipv zuiver via gascondensatieketel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2020

ja dit klopt maar ..... deze batterijen (lithium batterijen) zijn nog erg duur (~10.000 €) voor een deftig vermogen op te slaan , ik wacht nog steeds op de goedkopere versie door massaproductie , en op een premie ... maw nog niet rendabel op dit ogenblik, je moet ook rekening houden dat de levensduur ongeveer 15 jaar is, dus net genoeg om je investering terug te verdien dus niet genoeg maw

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Zijn wel aan het zakken, ik vermoed dat ze een boost gaan krijgen als de nieuwe tariefstructuur gelanceerd wordt!
Hier de uitleg die momenteel geldt
gd-energy.be/.../batterij-systemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2020

nog even iets vergeten , Stop met aanschaf van baterijen ! hydrogen is de toekomst !

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Als de ontwikkeling zo snel gaat als deze van de Lion batterijen, zal het meer dan een tijd duren. Nochtans is deze veelbelovender dan de Lion batterijen , omdat het proces reversibel is! Na de studie hierbij is er niet veel meer verschenen.
www.installatiejournaal.nl/.../waterstofbatterij-voor-energieopslag-1019233

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2020

Heeft er al iemand gedacht van zonnepanelen gekoppeld aan opslag van electriciteit door waterstof , mini hydrogen systeem (de perfecte opslag van electriciteit) ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020

kan fluvius je van het elektriciteitsnet halen, indien je zonnepanelen meer geven dan het net aan kan,

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Jouw PV systeem zal zichzelf afkoppelen ( buiten dienst gaan) indie jouw spanning op hun net groter gaat zijn dan bvb. 253 V. (meeste gebruikte instelling)

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2020

Heeft iemand ervaring met windgeneratoren voor privé woningen. Ik heb op internet 2 types gevonden maar vind geen verdeler in België en ook geen commentaar hierover.
Types zoals Ridgeblade of RoofTopWind Supa-Flo 500 of Urbanite 1000.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Groot probleem is de vergunning!! En de toestemming van je buren. Woon je ver van alles, geen probleem, maar in een woonwijk bvb. heb je geen kans. Tot tweemaal toe geprobeerd; Je moet de handtekeningen hebben van allen rondom jou, in een straal die bepaald wordt door de grootte van de installatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Heb je ooit eens naar de gemeente geweest en opgevraagd wat de reglementering daarrond is? Dit wordt niet serieus genomen, als een gevolg van de vele klachten over de publieke windmolens. trouwens vraag eens aan al je buren wat zij er van denken..

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2019

Als de vergoeding zou veranderen (ipv terugdraaiende teller) waarbij je meer betaalt voor de afname en minder terugkrijgt voor de injectie dan kan het voor zonnepaneel-eigenaars enkel rendabel worden als men meer injecteert dan afneemt. Dit zal volgens mij leiden tot installaties met overcapaciteit. Er ontstaan 2 krachtlijnen : enerzijds zoveel mogelijk van uw zonneproductie zelf gebruiken om te besparen op uw afname (oost en west orientatie helpt daarbij) maar anderzijds ook meer injecteren dan afnemen want hierdoor verdien je geld met je zonneproductie. Als je dan batterijen plaatst gebruik je eerder de besparingsmethode maar als je geen baterijen plaatst gebruik je dan eerder het ten gelde maken van je overproductie van zonne-energie.
Dus het zogenaamde vermarkten van de zonneproductie voor particulieren staat lijnrecht tegenover het subsidieren van thuisbatterijen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2019

de gedachte achter de vraagstelling is om zoveel mogelijk elektrische apparaten te gebruiken/in te schakelen zolang het zonlicht ons bereikt. Daarbij kan 's morgens een oost orientatie en 's avonds een west orientatie helpend zijn. Mede omdat bewoners dan vaak ook thuis zijn. Alles wat je direct gebruiken kan hoeft niet langs de meter of het net op of om op te slaan op accu.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Nobele gedachte, maar als je 's morgens om 6 u vertrekt, en 's avonds om 8 u thuiskomt is de opbrengst miniem, en al helemaal dood in de winter. En je apparaten laten werken zonder toezicht is mij te gevaarlijk! en trouwens er zijn nog heel weinig ( en dure ) toestellen die kunnen gestuurd worden vanuit de DM en bijhorend hard en Software.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2019

Oost + West plaatsen heeft alleen zin als ge geen batterijen hebt. Pal zuidgerichte panelen zullen altijd meer opbrengen dan oost+west en die energie kan je in batterijen stockeren voor je piekverbruik 's avonds.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Heb je ooit een prijsofferte laten maken voor een batterij backup? Voor die prijs kan je heel wat kWh verbruiken! Zolang de prijs van batterijen op die hoogte blijft is dit niet gunstig. Zelf als ik heel het systeem zou ontwerpen/installeren heb ik een ROI van 12 jaar. Dus nog wat jaartjes wachten tot er alternatieven in die batterijen komt ( buiten LiOn dus)