Dossier

Alles wat je moet weten over energiedelen

10 augustus 2023
Zonnepanelen met twee handen

Wat zijn de voordelen van energiedelen? Hoe zit het met de betrokken actoren, de facturen, de meter? Waar vind je informatie in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? We beantwoorden hier al je vragen en stellen we ons een voorbeeld van energiedelen voor binnen een Brussels appartement om het financiële plaatje te bekijken.

Energiedelen, een nieuwe optie op de markt

De eigenaar van een energieproductiesysteem dat meer energie produceert dan hij zelf kan verbruiken, zet zijn overtollige energie terug op het elektriciteitsnet. Maar in plaats van dit overschot af te staan aan de leveranciersmarkt, kan de producent nu beslissen om dit overschot geheel of gedeeltelijk met anderen te delen

Tegelijkertijd kan elke consument er nu ook voor kiezen om een contract te sluiten met andere burgers om een deel van zijn behoeften te dekken met lokale energie. Naast een contract met een klassieke leverancier.

En raad eens? Energiedelen is een win-winsituatie voor alle partijen. Er zijn dus nieuwe spelers op de energievoorzieningsmarkt: de prosumenten en de consumenten.

Wat is energiedelen?

Er is sprake van energiedelen wanneer een of meer consumenten - op het moment van de productie en op een identificeerbare manier - de overtollige energie kunnen verbruiken die de eigenaar van een productiesysteem niet zelf kan opgebruiken.

Wat zijn de voordelen van energiedelen? 

Financiële voordelen 

Het economisch model wordt afgestemd op de behoeften van de consumenten.

Door energie te delen krijgt iedereen toegang tot elektriciteit tegen een prijs die gelijk is aan of lager ligt dan de marktprijs. Het tarief is ook stabieler (vast tarief bepaald door de deelnemers).

In Brussel en Wallonië bespaar je met energiedelen in hetzelfde gebouw of in een beperkt geografisch gebied ook op de netwerkkosten. Voor energie die je gebruikt in een zone die in Brussel door dezelfde laagspanningscabine wordt gedekt, worden de kosten gehalveerd. Wanneer energie binnen hetzelfde gebouw wordt gedeeld, vallen de netwerkkosten in Brussel weg en in Wallonië dalen ze met 80 %.  

Sociale en milieuvoordelen 

Energiedelen leidt tot decentralisatie en diversificatie van lokale actoren door sociale uitwisselingen tussen hen aan te bevorderen. Het is ook inclusief in die zin dat elke burger kan deelnemen, ongeacht zijn statuut (huurder-eigenaar) of sociale situatie (welgesteld, middenklasse, armoede).

Uiteindelijk stimuleert energiedelen vooral de lokale productie van groene energie en het onmiddellijke gebruik ervan ter plaatse. Het stimuleert de groei van zonne-energiepotentieel en verbetert zo onze energiemix.

Energiedelen: concrete antwoorden op je vragen

In dit deel van ons dossier beantwoorden we praktische vragen over energiedelen. Welke vormen kan energiedelen aannemen? Welke lijkt het meest veelbelovend? Welk tarief moet je toepassen? Hoe zit het met de facturen, de meter, de betrokken actoren, enz. Lees onze antwoorden op je vragen.

Energiedelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Alle Gewesten lijken het erover eens te zijn dat energiedelen binnen een gebouw aan dezelfde voorwaarden moet voldoen. Bovendien staat Vlaanderen peer-to-peerdelen toe tussen dezelfde persoon in 2 verschillende woonplaatsen. Voor energiegemeenschappen zijn de voorwaarden specifieker voor elk Gewest. Lees de voorwaarden om energie te delen in de gewesten.

Energiedelen: hoe begin je eraan?

Welke stappen moet je zetten om een regeling voor energiedelen op te zetten? Waar vind je informatie over energiedelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? We verwijzen je naar de verschillende websites over dit onderwerp. Lees Energiedelen: hoe begin je eraan?

Energiedelen: een voorbeeld in Brussel

Een concreet voorbeeld is beter dan een lange uitleg. Daarom stelden we ons de plaatsing van zonnepanelen voor op het dak van een Brusselse flat met 10 appartementen. Op basis daarvan stelden we verschillende scenario's op. We stelden vast dat een mede-eigenaar-bewoner zijn investering zeer snel kan terugverdienen (6 jaar). Wie investeert en zijn eigendom verhuurt, verdient de investering iets trager terug (12 jaar). Bekijk onze simulatie.