Nieuws

Licht uit bij Energy People: wat te doen als je klant bent?

18 oktober 2018

Energy People liet deze week weten dat het zijn activiteiten zal stopzetten en niet langer energie zal leveren aan zijn klanten, wellicht vanaf 1 december. Ze communiceren dat er een deal gesloten is met de Belgische energieleverancier Mega, maar daarbij wordt ten onrechte de indruk gegeven dat het gaat om een overname of een bundeling van de krachten. Je bent dus niet verplicht om naar Mega over te stappen.

De kleine leverancier Energy People uit Hasselt, die enkel actief is in Vlaanderen sinds 2014 en over zo’n 9 000 klanten beschikt, geeft in de pers aan dat het water hen aan de lippen staat en de verliezen oplopen. Energy People verwacht nog tot 1/12/2018 de energielevering aan zijn klanten te kunnen garanderen, zo werd ons bevestigd door Energy People zelf.

Misleidende communicatie: geen overname maar nieuw contract

Energy People communiceert dat er een deal gesloten is met de Belgische energieleverancier Mega, dat eerder dit jaar al de klanten van Join/Enovos overnam en ook de klanten van het stopgezette Belpower een voorstel stuurde.

De communicatie van Energy People is echter bijzonder misleidend. Men geeft de indruk dat Mega de bestaande contracten van Energy People gewoon overneemt: “We hebben met Mega afgesproken, dat zij zorgen voor een vlotte en kosteloze overstap, zonder onderbreking van de energielevering”.

Er is echter geen sprake van een overname of een bundeling van de krachten. Mega zal de bestaande contracten (en tarieven) immers niet overnemen maar een nieuw voorstel doen aan de betrokken klanten.

Extra kost van € 190 voor gezin met gemiddeld verbruik

Uiteraard is dit nefast voor klanten van Energy People die een lopend contract met vaste energieprijs hadden van 1, 2 of 3 jaar. Zij worden nu gedwongen hun gunstige tarieven in te ruilen voor een nieuw contract dat door de huidige hoge energieprijzen voor een grote meerkost zal zorgen.

Ter vergelijking: wie vorig jaar in september intekende op een vast elektriciteitscontract van Energy People en de prijs vastlegde voor 2 jaar, betaalt nu 5,29 c€/kWh (enkelvoudige teller). De huidige prijs van vaste contracten op de markt bedraagt gemiddeld het dubbele (10,76 c€/kWh)!

Voor het verbruik van een gemiddeld gezin betekent dit een extra kost van maar liefst € 190.

Eigenaars van zonnepanelen verliezen opgebouwd overschot

Wie zonnepanelen heeft, wordt steeds aangeraden om over te schakelen op een moment zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname, om geen voordeel van de terugdraaiende teller te verliezen.

De voorbije zonnige maanden hebben veel prosumenten echter een overschot opgebouwd, dat zij nu riskeren te verliezen. Maar aangezien Energy People sowieso zal stoppen, zul je als eigenaar van zonnepanelen weinig andere keuze hebben dan over te schakelen naar een nieuwe leverancier.

Ons advies

Wij raden op dit moment aan om niet zomaar in te gaan op het voorstel van Mega. Vergelijk of andere leveranciers voor jouw verbruiksprofiel geen voordeligere formules aanbieden. Je kunt dit doen via onze Koopwijzer gas en elektriciteit, waar je ook meteen de overschakeling kunt aanvragen naar een nieuwe leverancier.

Naar de koopwijzer

Kies op dit moment in elk geval niet voor een contract met vast tarief. Het heeft geen enkele zin om de huidige hoge tarieven voor langere tijd vast te leggen. Je kunt best overschakelen naar een energiecontract met variabele prijs.

Opgelet: wanneer de leveringsvergunning van Energy People zal worden stopgezet, en je geen keuze hebt gemaakt voor een andere leverancier, dan zul je worden beleverd door de distributienetbeheerder. Dat is sowieso niet interessant, want je zult altijd meer betalen dan de meest voordelige aanbiedingen op de markt.