Nieuws

Vlaamse regering geeft eenmalige energiekorting van 50 euro

15 oktober 2021
energieprijzen, energiekorting

Nadat de federale regering eerder deze week een pakket maatregelen bekend maakte die zich in eerste instantie op de meest kwetsbare consumenten richtte, komt de Vlaamse regering nu met een energiekorting over de brug. Wij blijven hameren op een structurele hervorming van de energiefactuur.

De korting, die in 2022 voor een gemiddeld gezin zo’n 50 euro zou betekenen realiseert men door eenmalig 200 miljoen euro aan kosten uit de elektriciteitsfactuur te halen. De korting geldt voor alle consumenten die aangesloten zijn op laagspanning.

Kleine korting op fors gestegen energiefactuur

Wij riepen de gewestelijke regeringen eerder deze week op om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor de aspecten van de factuur waarvoor zij bevoegd zijn. De totale kost van de zogenaamde openbare dienstverplichtingen langs Vlaamse zijde bedraagt zo’n 1,4 miljard euro per jaar, becijferde de Vlaamse energieregulator twee jaar geleden. Grote slokop is de ondersteuning van hernieuwbare energie.

Wij zijn tevreden dat ook de Vlaamse regering nu zijn duit in het zakje doet. Toch is de inspanning eerder mager gezien het feit dat de stijging van de energiefactuur nog sterker zal uitvallen dan de 700 euro die de CREG eerder becijferde. We stellen namelijk vast dat de energieprijzen in oktober opnieuw fors gestegen zijn t.o.v. vorige maand. Voor een gemiddeld elektriciteits- en aardgasverbruik stevenen we intussen af op een jaarfactuur van gemiddeld € 3 500, astronomische bedragen die veel gezinnen in financiële moeilijkheden kunnen brengen.

Tijd voor een structurele hervorming

We blijven benadrukken dat naast eenmalige maatregelen er vooral ook werk moet gemaakt worden van een structurele hervorming van de energiefactuur, waarbij in eerste plaats de heffingen op de elektriciteitsfactuur moeten worden verlaagd. 

Het structureel schrappen van een aantal premies die via de elektriciteitsfactuur worden betaald is daarbij een voorzichtige eerste stap maar tegelijkertijd is er nog een lange weg af te leggen naar een betaalbare, transparante en rechtvaardige energiefactuur.

 

Tools en hulp van onze experts

Nu de prijzen de pan uitswingen is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar de meest voordelige energiecontracten. Daarvoor kun je terecht op ons energieplatform.

Heb je hulp nodig? Je kunt een beroep doen op onze experts (van maandag tot vrijdag van 9u. tot 12u.30 en van 13u. tot 17u., behalve op vrijdag tot 16u.) voor al jouw vragen over energie, hetzij per telefoon op het nummer 02 542 33 86, hetzij via ons contactformulier. We hebben ook een gratis 0800-nummer opgericht, en dit voor onbepaalde duur.

BEL ONS OP 0800 500 20