Nieuws

Vlaamse Energieleverancier vraagt faillissement aan: wat als je klant bent?

06 december 2021
Vlaamse Energieleverancier

Wat al even werd gevreesd, is werkelijkheid geworden: een eerste energieleverancier vraagt in ons land het faillissement aan als gevolg van de torenhoge energieprijzen. Slecht nieuws voor wie klant is. Zo snel mogelijk een nieuwe leverancier kiezen is dan de boodschap.  Volg ook onze Facebook Live van woensdag 8 december om 14u om een antwoord te krijgen op al je vragen.

De stijgende energieprijzen zetten de energieleveranciers die hun energie aankopen op de groothandelsmarkten, onder druk. In Groot-Brittannië gingen de voorbije maanden maar liefst 26 leveranciers failliet, waardoor meer dan 4 miljoen consumenten noodgedwongen op zoek moesten naar een nieuwe leverancier. Ook bij ons gaf minister van Energie Demir eerder aan dat één kleine leverancier met een betalingsachterstand kampte. 

Netbeheerder als noodleverancier

Nu weten we dat het om Vlaamse Energieleverancier gaat, een speler die pas in 2019 het licht zag en zich profileerde als een lokale leverancier die eerlijke, lage energieprijzen hanteert. De Vlaamse Energieleverancier heeft zo'n 70 000 klanten in Vlaanderen.

Om je meteen gerust te stellen: ben je klant bij deze leverancier, dan zul je niet zonder elektriciteit of gas vallen. Je wordt immers verder beleverd door netbeheerder Fluvius, zoals voorzien in de regelgeving. Je hebt dan 60 dagen de tijd om over te schakelen naar een commerciële leverancier. En dat is absoluut aan te raden want bij Fluvius betaal je niet het goedkoopste tarief op de markt.

Wat met mijn bestaande contract?

Als de rechtbank het faillissement bevestigt, stopt je huidige contract en dus verlies je de daaraan verbonden voorwaarden. Zeker voor klanten met een vast tarief is dat een streep door de rekening. Zij moeten op zoek naar een nieuw contract, net op een moment dat de prijzen historisch hoog staan. 

Vergelijken is de boodschap. Ondanks de hoge prijzen bestaan er nog vaak grote prijsverschillen tussen leveranciers. Weet echter dat een aantal leveranciers intussen tijdelijk geen vaste tarieven meer aanbieden of hun welkomstpromoties fors hebben teruggeschroefd.

VERGELIJK ENERGIETARIEVEN OP ONS PLATFORM

Wat met mijn voorschotten?

Bij een faillissement is het geen sinecure om geld terug te krijgen. Dat zagen we twee jaar geleden toen Energy People failliet ging. 

Je kunt wel een schuldvordering indienen via Regsol, het digitaal platform dat hiertoe in het leven is geroepen. Alleen is het lang niet zeker dat je eventueel te veel betaalde voorschotten, als je verbruik lager ligt dan geraamd, terug zult zien. Als klant ben je nu eenmaal geen bevoorrechte schuldeiser en alles hangt dus af van welke fondsen er zullen overblijven na de afhandeling van het faillissement. Het is dus niet ondenkbaar dat je uiteindelijk geen terugbetaling zult krijgen. Heb je meer energie verbruikt dan wat je voorschotten dekten, dan zal de curator jou alsnog om een bijkomende betaling vragen.

Een 0800-lijn voor al jouw vragen

Veel informatie over energie is al te vinden op ons energieplatform en het energiegedeelte van onze website. Maar je kunt met jouw specifieke vragen ook terecht op ons gratis nummer 0800 503 32 (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).

BEL ONS OP 0800 503 32

Facebook Live op woensdag 8 december om 14u.

Als je met vragen zit, dan kun je ook aansluiten bij onze Facebook Live op woensdag 8 december 2021 om 14u00, waarin onze experts je te woord zullen staan. Je kunt via Facebook instellen om een seintje te krijgen wanneer de uitzending start.