Nieuws

Verplicht telewerk, wat betekent dat voor jouw energiefactuur?

22 november 2021
telewerk, energiefactuur

Nu het overlegcomité van de verschillende regeringen besliste om telewerk opnieuw deels te verplichten, rijst de vraag wat dit betekent voor jouw energiefactuur op een moment dat de energieprijzen de pan uitswingen. Wij namen onze rekenmachine bij de hand om de meerkosten te becijferen en geven je tips om je energieverbruik binnen de perken te houden.

Dat telewerk voor extra energiekosten zorgt hoeft op zich niet te verbazen. Maar zeker in deze periode is dat het geval: de winter staat voor de deur en de dagen worden steeds korter. Verwarming en verlichting zijn dan uiteraard geen overbodige luxe.

Tegelijk piekt de energieprijs vandaag meer dan ooit tevoren, waardoor dat extra energieverbruik ook aan een hoger tarief zal worden betaald, tenminste voor wie over een variabel contract beschikt of voor wie zijn vast lopend contract recent diende te vernieuwen.

Elektrische bijverwarming het duurst

De impact van thuiswerk is het meest voelbaar in je verwarmingsfactuur. Werk je overdag op kantoor, dan kun je de verwarming thuis gerust een paar graden lager zetten. Maar wie van thuis uit werkt, doet dat natuurlijk liever niet in een koude ruimte. Hoeveel je daarvoor extra betaalt, hangt in eerste instantie af van jouw verwarmingsbron. Voor onze berekeningen baseren we ons op de gemiddelde energietarieven van de afgelopen 3 maand maar uiteraard hangt de werkelijke impact af van de voorwaarden van jouw energiecontract. 

Wie zijn woonkamer 4 dagen per week overdag verwarmt op stookolie, betaalt aan de huidige tarieven zo’n € 9 per maand extra voor het verbruik tijdens de koudere maanden tussen oktober en maart. Verwarm je met aardgas, dan betaal je je zo’n € 12 per maand extra. Met elektrische bijverwarming tot slot loopt de rekening het hoogst op met een bijkomende kost van € 37 per maand tijdens herfst en winter. 

Extra verbruik elektrische toestellen

Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met het bijkomende energieverbruik van je computer, een tweede scherm, verlichting en eventuele printer. Werk je 4 dagen van thuis uit, dan moet je vandaag rekenen op zo’n € 10 per maand aan extra kosten. Tellen we daar ook een verbruik bij voor het eventueel bijkomende gebruik van de kookplaat en de vaatwasser (op basis van 1 extra beurt per week), dan stijgt de maandelijkse uitgave met nog zo’n €7. 

Tips om minder te verbruiken

Wil je de extra kosten zo laag mogelijk houden, dan komt het erop aan om zuinig met energie om te springen. Een aantal eenvoudige vuistregels kunnen je daarbij helpen. Zo hoef je natuurlijk niet je volledige woning bij te verwarmen: zet de verwarming in ongebruikte kamers lager of volledig uit. Wie de temperatuur een graadje laat zakken, kan normaal gezien 7 % energie besparen. 

Wat je toestellen zoals laptop en computerscherm betreft: schakel deze volledig uit op het moment dat je stopt met werken. In stand-bymodus blijven deze namelijk stroom verbruiken, wat verloren energie is. Een stekkerdoos met schakelaar kan handig zijn om meerdere toestellen met één druk op de knop volledig uit te schakelen, zonder de stekker steeds te moeten uittrekken of aansluiten.

Teken onze petitie voor een betaalbare energiefactuur

De energiefactuur moet betaalbaar blijven voor iedereen. Wij pleiten dan ook voor een grondige hervorming van de elektriciteitsfactuur. Deze bestaat voor een belangrijk deel uit beleidskosten die er de voorbije jaren sluiks en mondjesmaat aan zijn toegevoegd. Deze kosten moeten eruit, zodat de factuur eenvoudiger en betaalbaarder wordt. Ben je het met ons eens? Teken dan zeker onze petitie.