Teken onze petitie voor een betaalbare stroomfactuur

De gas – en elektriciteitsprijzen gaan door het dak. Het is meer dan ooit het moment om de wildgroei aan taksen en heffingen aan te pakken die de energiefactuur, en de stroomfactuur in het bijzonder, uit haar voegen doen barsten.
Met een gemiddelde elektriciteitsfactuur van zo’n € 1 250 per jaar hebben we intussen zelfs Duitsland voorbijgestoken, dat niet alleen al jaren het duurste buurland is voor elektriciteit, maar zelfs het duurste land van Europa. Als we kijken naar onze buurlanden, bezetten we een weinig benijdenswaardige plaats op het podium.
Bron: CREG
Wat aardgas betreft, kost het een gemiddeld gezin sinds de herfst maar liefst € 2 500 om zich een jaar lang te verwarmen. Tegenover onze buurlanden krijgen we dit niet zo fraaie beeld.
Bron: CREG
De elektriciteitsfactuur als belastingbrief
Ruim de helft van jouw elektriciteitsfactuur bestaat dus uit kosten en heffingen: netkosten (voor distributie en transport), de financiering van de vier energieregulatoren in ons land (federaal en gewestelijk), de ontmanteling van de nucleaire installaties in Mol, de kosten voor de openbare straatverlichting, sociale maatregelen (zoals het sociaal tarief), regionale en federale steunmaatregelen voor hernieuwbare energie, isolatie- en energiepremies, een heffing ten gunste van de gemeenten voor het gebruik van hun grond enz. Op bijna al die verplichtingen geldt bovendien ook nog eens 21% btw!
Duur, allesbehalve transparant en contraproductief
Het zijn allemaal kosten en heffingen waar je als consument geen greep op hebt en die de factuur zwaarder maken. Zo wordt de stroomfactuur een kluwen en is ze allesbehalve transparant.
Bovendien is zij onrechtvaardig omdat de taks geen rekening houdt met het gezinsinkomen en de meest kwetsbaren verhoudingsgewijs zwaarder treft.
Tot slot werkt de doorrekening van al die kosten in de elektriciteitsfactuur de noodzakelijke elektrificatie van de energievraag voor verwarming en transport tegen.
Een duidelijke boodschap
Voor Test Aankoop is de boodschap al langer dan vandaag: de elektriciteitsfactuur van de gezinnen moet betaalbaarder, transparanter én rechtvaardiger. Hij moet worden herleid tot de essentie, met name de elektronen en het vervoer ervan.
De overige kosten die de overheden erin hebben gestopt, moeten eruit en anders worden gefinancierd. Er bestaan meer rechtvaardige oplossingen, zoals het benutten van de algemene middelen of nog de oprichting van een klimaatfonds dat zou worden gespekt door een klimaatbijdrage op producten, brandstoffen, diensten of activiteiten met een negatieve CO2-impact.