Nieuws

Steeds meer Belgen switchen van energieleverancier. En jij?

02 december 2019

Steeds meer Belgen veranderen geregeld van energieleverancier. Die trend zet zich al enkele jaren door en in 2018 was het niet anders, zo blijkt uit de cijfers die de energieregulatoren hebben gepubliceerd. Regelmatig vergelijken blijft het motto.

De energiemarkt is in beweging

Het was in 2018 een bewogen jaar voor de energiemarkt. Verschillende energieleveranciers haakten af (Comfort Energy, Energy People, Belpower, Zéno…) of werden overgenomen (Eni door Eneco). Hierdoor moesten heel wat klanten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe leverancier. Vooral de Belgische leverancier Mega profiteerde hiervan.

In Vlaanderen en Wallonië veranderde in 2018 zowat 20 % van de consumenten van stroomleverancier, voor aardgas is de groep nog wat groter (22 à 24 %). Voor Vlaanderen is dat zo’n 4 % meer dan in 2012. Voor het Waals Gewest is dat 8 à 9 % meer ten opzichte van 2012.

Momenteel bestaat de top-5 uit Engie (Electrabel), Luminus, Eneco, Lampiris en Essent. Maar de verhoudingen tussen de spelers zijn veranderd. Net na de liberalisering van de energiemarkt (in 2003 in Vlaanderen en in 2007 in Brussel en Wallonië) hadden de twee standaardleveranciers Electrabel en Luminus nog een gezamenlijk marktaandeel van 97 %. Half 2019 hadden beiden nog samen 56 % in Vlaanderen, 63 % in Wallonië en 74 % in Brussel. De concurrentie doet dus haar werk.

Je kunt nog steeds fors besparen

Niet alleen de verdwijning van een aantal spelers zorgde voor extra leverancierswissels. Consumenten worden zich ook meer en meer bewust van het besparingspotentieel.

Hoewel alleen op de energiecomponent van de factuur te winnen valt – het gaat om amper 25 à 30 % van de totale stroomfactuur en om 37 à 48 % van de aardgasfactuur – kun je op jaarbasis toch flink besparen. In november 2019 lagen het goedkoopste en het duurste aanbod op de markt zo’n € 200 uit elkaar voor elektriciteit en zo’n € 3 00 voor aardgas. Wie al jaren bij dezelfde leverancier zit en een “slapend contract” heeft, kan zelfs nog meer besparen.

Twee instrumenten om te vergelijken

Wij bieden jou twee instrumenten om niet langer te veel te betalen. Je hebt de keuze tussen “zelf doen” en “laten doen”.

  • Onze koopwijzer gas en elektriciteit geeft je een volledig beeld van het actuele marktaanbod met maandelijks bijgewerkte prijzen en promoties. Je kunt zo gemakkelijk zien wat het beste contract van het moment is op basis van jouw verbruiksprofiel en voorkeuren.

Naar onze koopwijzer energie

  • Vind je deze opvolging nog te veel gedoe? Dan kun je Gaele voor jou laten werken. Als onafhankelijk energiemakelaar houdt die constant de groothandelsprijzen in de gaten en onderhandelt met de leveranciers wanneer hun prijzen zich op hun laagste niveau bevinden. Zodra Gaele je voorstelt om te switchen, hoef je enkel nog “ja” te zeggen; Gaele doet de rest.

Naar Gaele