Nieuws

Te dure energiecontracten: bespaar honderden euro's op je factuur

11 juli 2023

Een aanzienlijk aantal Belgische gezinnen heeft te dure energiecontracten, zo toont een nieuwe studie van energieregulator CREG. Deze consumenten kunnen nochtans makkelijk honderden euro’s besparen door over te schakelen naar een goedkoper tariefplan. Wij helpen je bij de overstap.

Jaarlijks tot 550 euro te besparen op je energiefactuur

Energieregulator CREG onderzocht de productportefeuilles van de leveranciers en stelde vast dat de tien duurste producten voor elektriciteit en aardgas zowat de helft van de markt uitmaken. En dat terwijl de tien goedkoopste samen slechts goed zijn voor 15 à 18 % van de contracten.

Deze opmerkelijke situatie betekent een enorm besparingspotentieel: ongeveer twee miljoen gezinnen zouden jaarlijks € 150 tot € 300 kunnen besparen op hun elektriciteitsfactuur, en meer dan één miljoen € 200 tot € 250 op hun gasfactuur. Volgens de CREG valt er dus meer te besparen dan een jaar geleden.

Meer consumenten met variabel tarief

Nadat leveranciers in de loop van 2022 één voor één stopten met vaste energietarieven, waarbij de prijs gegarandeerd blijft zolang je contract loopt, kwamen veel consumenten terecht bij een variabel energietarief. Zo'n variabel contract volgt de prijsevoluties op de energiebeurzen.

Terwijl vóór de energiecrisis nog 65 tot 70 % van de gezinnen een contract met vaste prijs had, is dat vandaag nog slechts 23 % (aardgas) tot 24 % (elektriciteit).

Intussen bieden verschillende leveranciers sinds dit jaar opnieuw een vast tarief aan, in de meeste gevallen slechts met een looptijd van één jaar. Naast Luminus, Engie, Eneco en Mega kwam ook Octa+ deze maand opnieuw met twee vaste formules op de markt.

Vaste tarieven zijn momenteel echter opvallend duurder dan variabele, omdat de energieleveranciers een risicopremie doorrekenen aan de klant.

Aantal energieleveranciers gedaald

De CREG wijst ook op het verschraalde energieaanbod. Het aantal actieve leveranciers is op enkele jaren sterk gedaald.

  • In Vlaanderen zijn er op dit moment nog een 16-tal voor elektriciteit en 12 voor aardgas.
  • In Wallonië zijn er 9 actief.
  • In Brussel is de situatie het meest problematisch met slechts 3 leveranciers tegenover 9 enkele jaren geleden. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat maar liefst 70 % van de markt er in handen is van Engie.

En minder concurrentie betekent natuurlijk hogere prijzen.

Minder betalen voor energie? Neem deel aan onze actie

Gelukkig kun je nog steeds inschrijven voor onze energieactie. Vul je verbruiksgegevens in en krijg je onmiddellijk een vrijblijvend voorstel voor zowel een variabel als een vast energietarief, inclusief een cashback die je ontvangt na twaalf maanden. Onze actie staat open voor iedereen die graag wil besparen op zijn energiefactuur.

Doe mee met onze actie

Wil je meer tips over hoe je het goedkoopste energiecontract kunt vinden voor jouw verbruik en hoe je van leverancier switcht? Kom het hier te weten.