Nieuws

Dalende gasprijzen: wat betekent dat voor jouw energiefactuur?

20 januari 2023
dalende gasprijzen

Hoewel de winter nog lang niet voorbij is, duiken de eerste positieve signalen over de dalende gasprijzen op. De gasprijs op de energiemarkten is de voorbije weken namelijk sterk gedaald. Wanneer zul jij dat voelen? En heeft het nu zin om van energiecontract te veranderen? 

De oorzaken en gevolgen van de dalende gasprijzen

Wat is de actuele gasprijs? 

De gasprijzen liggen momenteel op het laagste niveau sinds eind 2021. De afgelopen dagen liet de toonaangevende Nederlandse gasbeurs een prijsniveau optekenen dat onder de 60 euro per MWh lag voor levering tijdens de eerstvolgende maand. 

Ter vergelijking: afgelopen zomer piekte de prijs tot meer dan 340 euro per MWh. Half december schommelde de prijs nog rond de 135 euro per MWh en sindsdien is deze op een maand tijd nog eens meer dan gehalveerd. 

Prijsevolutie van de gasprijzen van het afgelopen jaar

 

Bron: theice.com

Waarom daalt de gasprijs?  

De dalende gasprijzen zijn toe te schrijven aan een combinatie van factoren:  

  • de aanzienlijk afgenomen energievraag door besparingsmaatregelen; 
  • de milde temperaturen van de afgelopen maanden; 
  • de goed gevulde Europese gasvoorraden.  

Die laatstgenoemde gasreserves zitten op dit moment nog voor meer dan 80% vol, wat opmerkelijk meer is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toen ze voor slechts 45% waren gevuld. 

Wat betekent de dalende gasprijs voor mij? 

Voor wie over een variabel tarief beschikt, is dit zonder twijfel een goede zaak. Jouw prijs volgt namelijk de evoluties op de groothandelsmarkten. Al zal niet iedereen dit even snel voelen, dit hangt namelijk af van de indexatieparameter en indexeringsfrequentie van je contract: 

Gezinnen met een contract dat driemaandelijks geïndexeerd wordt op basis van een forward parameter, zoals bv. Easy Indexed van Engie, zal dit trimester nog niet profiteren van de gedaalde prijzen. De prijs bij zo’n contract is immers vastgelegd tijdens de maand voor de start van het trimester en geldt vervolgens voor drie maanden. Voor Engie Easy Indexed bedraagt die dit trimester bijvoorbeeld 14,99 €/kWh. Heb je zo’n contract? Dan zul je de prijsdalingen ten vroegste vanaf april merken, als het huidige prijsniveau op de gasmarkten blijft aanhouden tot in maart ten minste.

Voor wie een contract met maandelijkse indexatie heeft, zal de daling sneller voelbaar zijn. Zo is het product Engie Direct bv. gelinkt aan de gemiddelde dagprijzen op de ZTP-spotmarkt. Dat betekent dat elke daling op die markt ook meteen leidt tot een lagere prijs voor jouw januari verbruik. En aangezien januari traditioneel een maand is waarin consumenten meer energie verbruiken om te verwarmen, is dat goed nieuws. Zo bedraagt het gasverbruik deze maand zo’n 18% van het jaarlijkse verbruik waardoor de prijs in januari ook een grotere stempel drukt op de finale gewogen prijs. 

Zal mijn voorschotfactuur dalen? 

Niet noodzakelijk. Niet elke leverancier zal de voorschotfactuur proactief aanpassen als de prijzen dalen of stijgen. Vaak laten ze het initiatief aan de klant. Stelde jouw leverancier toch spontaan een voorschotverhoging voor in de voorbije maanden die je aanvaardde? Dan bestaat de kans dat je nu een te hoog voorschot betaalt. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid om in de online klantenzone je meterstanden door te geven en na te gaan of je voorschotbedrag nog steeds realistisch is.

Je kunt ook onze prijsvergelijker gebruiken en nagaan wat je op basis van de huidige prijzen voor jouw contract zou betalen. Op die manier kun je een inschatting maken of je er goed aan doet je voorschot te verlagen. 

Moet ik nu overstappen van energieleverancier? 

Allereerst hangt dat natuurlijk af van je huidige energiecontract. Zoals gezegd zul je met een variabel tarief vroeg of laat de prijsdalingen op de markt voelen. Toch zijn er grote verschillen tussen variabele tarieven onderling. In de huidige situatie van prijsdalingen ben je voordeliger af met een maandelijks geïndexeerd contract, al is het natuurlijk niet te voorspellen hoe lang het huidige prijsniveau zal aanhouden. Het blijft in ieder geval verstandig om energieleveranciers te vergelijken om te kijken of je ergens een voordeliger contract kunt vinden.

Heb je een vast tarief? Dan hangt veel af van wanneer je dit vaste tarief hebt afgesloten. Gaat het om een tarief dat is afgesloten vanaf deze zomer, dan is de kans groot dat de huidige tarieven een stuk lager liggen, zeker de variabele tarieven. Wil je een vast tarief blijven houden? Dan zou je kunnen overwegen om over te stappen naar een goedkoper vast tarief, al kun je daarvoor voorlopig helaas alleen bij Luminus terecht. Doordat de huidige vaste tarieven vastgelegd zijn eind vorig jaar, zal het vermoedelijk ook lonen om te wachten op de vaste tarieven van februari.

Hoelang duurt de energiecrisis nog? 

Deze daling is absoluut hoopvol, maar één zwaluw maakt de lente niet. Als de voorbije periode ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat de energieprijzen bijzonder wispelturig en onvoorspelbaar zijn gebleken. Hierbij is vooral de geopolitieke situatie met de oorlog in Oekraïne een onzekere factor. Daarbij is het ook de vraag hoe de energievraag in China zal evolueren in 2023, want dit zou een impact kunnen hebben op de wereldwijde vraag naar vloeibaar gas (LNG) dat sinds de energiecrisis een belangrijke rol speelt in de Europese gasbevoorrading. Voorzichtigheid blijft dan ook geboden. 

Bovendien zijn de huidige gasprijzen nog steeds 3 keer hoger in vergelijking met de prijzen die we gewoon waren vóór de energiecrisis. Ondanks de daling liggen de prijzen dus nog steeds op een hoger dan normaal niveau. 

Meer weten over energie? Neem eens een kijkje op onze energyguide

Naar energyguide