Nieuws

Test Aankoop roept regering op om consument te beschermen tegen duurdere energie

15 september 2021

Nadat het laatste verslag van de federale energieregulator CREG de prijsstijgingen op de energiemarkt in twee jaar tijd bevestigt, roepen wij de regeringen op snel actie te ondernemen om de huidige situatie aan te pakken en de consument te beschermen.  

Tussen augustus 2020 en augustus 2021 kregen huishoudens een stijging van 181 euro op hun energiefactuur te verduren. Deze kosten worden zowel doorgerekend aan gezinnen die voor variabele tarieven hebben gekozen, alsook aan degenen waarvan de vaste contracten aflopen. En de impact zou nog veel groter kunnen worden als de prijsstijgingen blijven aanhouden in de herfst en de winter.

Belgische elektriciteitsfactuur een van de duurste in Europa 

De huidige situatie riskeert nogmaals de situatie van energiearmoede, waarin 1 op de 5 Belgische gezinnen zich al bevindt, te verergeren. Daarom roepen wij de regeringen op snel maatregelen te nemen om de huidige situatie in te dammen. "Wij herhalen onze eis dat de energiefactuur niet als een belastingformulier mag worden behandeld", stelt onze woordvoerder Simon November. "Hierdoor behoort de Belgische elektriciteitsfactuur dan ook al jaren tot de duurste in Europa”. 

Test Aankoop dringt erop aan het prijsprobleem op een structurele manier aan te pakken, zodat de energiefactuur draaglijk blijft voor de gezinnen: "We vragen dat, na een democratisch debat, de financiering van hernieuwbare energie en investeringen in infrastructuur gefinancierd worden door belastingen op basis van het inkomen van de belastingbetaler, of door een klimaatfonds, en niet langer via de energiefactuur op forfaitaire basis of naargelang het verbruik", aldus Simon November.  

In afwachting raden we iedereen aan om te blijven checken of je tariefplan nog steeds het meest voordelige is. Vergelijken kun je eenvoudig op ons energieplatform.

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM