Nieuws

Gas en elektriciteit: nieuwe distributietarieven

29 januari 2015
gas en elektriciteit nieuwe distributietarieven

In 2013 en 2014 waren de distributietarieven door de overheid bevroren. Daar is intussen een einde aan gekomen, en netwerkbeheerders rekenen hun investeringen van de voorbije twee jaar nu door. Sommige van de nieuwe tarieven baren ons zorgen. Bovendien vragen we zo uniform mogelijke tarieven.

U kunt zelf uw netbeheerder niet kiezen, de enige manier om te besparen is overschakelen naar de goedkoopste leverancier en zelf minder energie verbruiken.

Distributiekosten worden via de leveranciers door de netbeheerders gefactureerd. Deze kosten vormen een aanzienlijk deel van uw gas- en elektriciteitsfactuur.

Zo uniform mogelijke distributietarieven graag!

De distributietarieven zijn gereguleerd en moeten door de gewestelijke regulatoren worden goedgekeurd. Bijgevolg worden in de 26 distributiezones andere tarieven gehanteerd.

Wij zijn echter voorstander van een zo uniform mogelijk tarief, iets waar vandaag de dag dus absoluut geen sprake van is.

Fikse verhoging voor elektriciteit in Vlaanderen

Vooral in Vlaanderen is er een verhoging voor elektriciteit merkbaar omdat de distributeurs te kampen kregen met een schuldenberg, in grote mate afkomstig van de subsidies op zonnepanelen. Gemiddeld gaat het om maar liefst 20 %. Voor een verbruik van 3500 kWh gaat dat al snel om zo'n 60 euro extra op jaarbasis.

In bepaalde regio’s loopt de stijging nog hoger op: de tarieven bij Inter-Energa (postcodes 3500 tot 3770 en 3800 tot 3990), Sibelgas Noord (Wemmel, Vilvoorde, Machelen …) en Infrax West (groot aantal gemeenten met postcodes tussen 8400 en 8880) nemen maar liefst met 30% toe voor een normale meter.

Onverwachte verhoging voor elektriciteit in Wallonië, verlaging in Brussel

Men zou kunnen verwachten dat de gemiddelde tariefverhoging voor elektriciteit in Wallonië lager zou zijn dan in Vlaanderen, omdat zonnepanelen er op een andere manier gefinancierd werden. Toch stijgen de tarieven in gemeenten als Incourt, Chastre … met meer dan 30 %. Voor heel wat Waalse steden en gemeenten zijn de nieuwe tarieven echter  nog niet gekend.

In Brussel werden de tarieven voor elektriciteit verlaagd !

Gas overwegend verlaagd

Voor gas werden heel wat tarieven verlaagd. Al duiken er enkele – kleinere – verhogingen op. In de regio Sibelgas Noord werden de tarieven bijvoorbeeld met 4 à 5 % verhoogd.