Nieuws

Engie maakt Flow-product duurder: wat kun je ertegen doen?

05 januari 2023
Engie Flow wijziging indexatieformule

Engie-klanten met een variabel Flow-product zien hun prijzen binnenkort een stuk de hoogte ingaan doordat onder meer de prijsindexeringsformule wordt aangepast. Voor een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik zou de rekening daardoor met maar liefst € 264 stijgen. Wat kun je hiertegen inbrengen?

Engie verandert zijn voorwaarden voor Flow

Eind december deelde Engie zijn klanten met een Flow-product per brief mee dat de tariefvoorwaarden, waaronder de prijsindexeringsformule, zouden veranderen. Dat was schrikken voor velen aangezien bepaalde onderdelen van die formule verdrievoudigen, zo blijkt uit onze analyse.

In onze tariefvergelijker voor gas en elektriciteit kun je trouwens steeds alle tariefvoorwaarden van energiecontracten nakijken en ze met elkaar vergelijken.

Naar onze tariefvergelijker voor gas en elektriciteit

Mag een leverancier zijn tariefvoorwaarden zomaar aanpassen?

Ja, voor zover hij de klant hierover tijdig informeert.

Het Flow-product was tot voor kort een contract van onbepaalde duur. En dan mag de leverancier de prijsindexeringsformule, die eveneens voor onbepaalde tijd geldt, steeds aanpassen. Dat is anders bij een contract met een bepaalde duur van bijvoorbeeld 1 jaar; daar kan het niet.

Tegelijk heeft Engie de voorziene opzegtermijn van 2 maanden nageleefd om zijn klanten te informeren over de wijzigende voorwaarden. De energieleverancier liet zijn klanten immers eind december al weten dat de voorwaarden van het product vanaf 1 maart 2023 zullen wijzigen.

Flow wordt vanaf die datum een product van bepaalde duur met een looptijd van 1 jaar en, vooral, de leverancier vergroot er zijn marge. Omwille van de marktomstandigheden, zo luidt het bij Engie.

Hoeveel duurder wordt Engie Flow?

Het enkelvoudige elektriciteitstarief van Engie Flow zal hierdoor stijgen van c€ 27 per kWh naar c€ 29,49 per kWh. Het tarief voor aardgas zal van c€ 10,41 naar c€ 11,45 per kWh klimmen.

Bij van een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh voor elektriciteit en 17 000 kWh voor aardgas zal de jaarlijkse factuur met respectievelijk € 87 en € 177 stijgen. Dat geeft een forse totale stijging van maar liefst € 264.

Wat kun je nu het best doen tegen zo’n tariefverhoging?

In tijden waarin de energiefactuur ongeziene proporties aanneemt, is elke prijsverhoging van een leverancier allesbehalve leuk nieuws.

En misschien was Flow op het moment dat je het contract sloot zelfs het meest voordelige product. Dat is nu echter niet meer per se het geval. Zo is bij Engie zelf het Direct-product goedkoper, al moet je dan wel aanvaarden dat je dossier via internet wordt beheerd en je enkel een elektronische factuur kunt krijgen.

Bij elke tariefwijziging doe je er hoe dan ook goed aan om alle tarieven opnieuw te gaan vergelijken. Dat kan zoals steeds via onze eigen tariefvergelijker voor gas en elektriciteit.

Naar onze tariefvergelijker voor gas en elektriciteit