Nieuws

Wat de energieleveranciers voor ons in petto hebben

27 juli 2022
energieprijzen verwacht voor herst en winter 2022

Hartje zomer. Dus zou je net nu een daling kunnen verwachten van de energieprijzen. En toch swingen ze nog altijd de pan uit. Als dat de komende maanden zo zal blijven, ben je dus maar beter voorbereid.

Gas is sinds begin juni 2022 bijna dubbel zo duur geworden. Op 26/7/2022 bereikte de prijs op de Nederlandse termijnmarkt, de maatstaf voor Europa voor gas en dus ook bepalend voor de Belgische markt, al bijna € 200 per megawattuur. Dat is ruim acht keer méér dan een jaar geleden. 

Wat betekent dat voor de komende herfst en winter? Wij vroegen het aan de belangrijkste energieleveranciers. Eneco, Engie, Mega, Luminus en Octa+ namen de moeite om te reageren.

Hoe zullen de prijzen de komende maanden evolueren?

De energieleveranciers zijn het erover eens: ze kunnen jammer genoeg niets met zekerheid zeggen, ze hebben nooit eerder een dergelijke crisis meegemaakt, het is moeilijk om iets te voorspellen.

Eén leverancier wijst er wel op dat de gasvoorraden vandaag de dag groter zijn dan vorig jaar. 

Maar de markt blijft zenuwachtig, en dat is nefast. Ook de grote onzekerheid over de invoer van gas uit Rusland blijft op de prijs wegen. Een andere factor die zal spelen, is hoe koud het deze winter zal worden. Grote kou kan tot nieuwe spanningen leiden en dus tot nieuwe prijsstijgingen.

Conclusie 

Geen enkele van de energieleveranciers verwacht lagere prijzen. Energie zal duur blijven en kan misschien zelfs nog duurder worden.  

Komen er dit jaar opnieuw contracten met een vaste prijs?

Er zijn vandaag de dag bijna geen contracten meer met een vaste prijs. Die zijn doorgaans duurder, maar de grote troef is dat de consument enige mate van zekerheid heeft aangezien het financiële risico ten gevolge van eventuele prijsstijgingen voor de leverancier is. De energieleveranciers hebben daar echter weinig bemoedigends over te vertellen. 

Enkele geven aan dat ze zich in de huidige context niet kunnen uitspreken over de herinvoering van contracten met een vaste prijs omdat de financiële risico’s te groot zijn voor hen. Daarvoor is een stabielere markt nodig, en die is niet voor morgen.

De energieleveranciers wijzen ook op de noodzaak van een wetswijziging. Contracten met een vaste prijs kunnen voor hen alleen als de consument wettelijk verplicht zou zijn om een opzeggingsvergoeding te betalen wanneer hij het contract vervroegd opzegt.

Conclusie

Het zit er dik in dat we het nog lang zullen moeten stellen met contracten met een veranderlijke prijs, zowat de enige soort die momenteel te verkrijgen is, waardoor wij in ons eentje moeten opdraaien voor de gevolgen van de torenhoge energieprijzen. Maak daarom gebruik van onze vergelijkingstool om het beste energietarief voor jou te vinden.

Worden klanten geholpen om onaangename verrassingen te voorkomen?

Eneco, Engie en Luminus leggen uit dat consumenten via hun website onaangename verrassingen kunnen voorkomen. Je kunt daar te allen tijde je meterstand ingeven en zo het bedrag van je voorschot laten herberekenen. Op die manier verlaag je het risico dat je bij ontvangst van de eindafrekening een onverwacht hoog bedrag moet ophoesten.

Octa+ werkt aan een tool om de klanten een overzicht te bieden van hun voorschotfacturen.

Mega heeft voorlopig niets in die zin, maar beweert dat het de individuele situatie van de klanten opvolgt en hen proactief contacteert wanneer het verschil tussen het voorschot en het bedrag waarop de eindafrekening wordt geraamd, te groot is.

Conclusie

Het is aan jou om onaangename verrassingen te voorkomen. Als de mogelijkheid bestaat om online je energierekening op te volgen en te beheren, doe dat dan zeker. 

Maar het is ook meer dan ooit een taak voor de energieleveranciers om tips te geven over hoe je verstandig omspringt met energie en hoe je kunt besparen, zowel op korte termijn als via structurele oplossingen. Velen doen dat al, en voor sommige is dat naar hun eigen zeggen zelfs een prioriteit.

Een gewaarschuwd man telt voor twee

Het was te verwachten, de energieleveranciers bevestigen dat we vandaag uitzonderlijke tijden beleven, met instabiele en hoge energieprijzen, wereldwijd grote onzekerheid en slechte vooruitzichten.

We moeten daarom minder afhankelijk worden van energie, vooral dan fossiele brandstoffen. Op individueel vlak kun je daaraan werken door je huis beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, in je dagelijks leven zuinig om te springen met energie. Want de toekomst is heel onzeker, maar dit staat als een paal boven water: we zullen met minder energie moeten leren leven. Dat is een mindset die je kunt verwerven en onderhouden. Zie het als een noodzakelijk kwaad, goed voor je portemonnee bovendien. We verwijzen je daarom graag naar ons dossier met tips over hoe je thuis energie kunt besparen. Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Daarnaast blijft het belangrijk om het aanbod van de energieleveranciers te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt. Op ons energieplatform kun je de beste contracten voor jouw verbruiksprofiel vinden.

VIND HET BESTE ENERGIETARIEF MET ONZE ENERGY-GUIDE