Energieprijzen in rustig vaarwater, maar geen mirakeloplossing voor je verwarming

Nadat de energieprijzen soms 4 tot 5 keer duurder waren geworden, zijn ze nu relatief stabiel. Ondanks de recente dalingen blijven ze echter hoog in vergelijking met het begin van 2020. Wij maken de balans op en vergelijken de prijzen van de verschillende beschikbare soorten energie, op basis van de hoeveelheid warmte die ze leveren voor jouw verwarming.
Energiebronnen om te verwarmen: overzicht en vergelijking
1. Elektriciteit
Dit is nog steeds de duurste energiebron en de prijs ervan is meer dan verdubbeld op het hoogtepunt van de crisis in september 2022. Het exclusief nachttarief, waarbij je accumulatieradiatoren tijdens bepaalde uren kunt opladen, is altijd het (relatief) goedkoopste tarief geweest, maar het neigt ernaar om het daluurtarief van het tweevoudig uurtarief te benaderen. Dit is een trend die zich al jaren aankondigt, vooral in Vlaanderen.
2. Aardgas
Dit is historisch gezien een van de goedkoopste soorten energie. Het zag zijn prijs tijdens de crisis tot vijfmaal hoger uitvallen en overtrof daarmee alle andere energiebronnen (behalve elektriciteit). Sinds het najaar van 2022 is de prijs ervan gedaald tot een redelijker niveau en benadert die de prijs van stookolie. Aardgas is echter nog steeds 2 tot 3 keer zo duur als voorheen.
3. Stookolie
De prijs van stookolie is verdrievoudigd ten opzichte van zijn lage niveau begin 2020. Maar hij steeg minder sterk dan die van aardgas. Die ongekende piek heeft hij niet gevolgd.
4. Propaangas
Deze energiebron is normaal altijd duurder dan stookolie. Terwijl propaan begin 2022 in prijs steeg en stookolie daarin parallel leek te volgen, deed zich een ongekend fenomeen voor: het is tegen de stroom ingegaan en was soms goedkoper dan stookolie. Dit kwam waarschijnlijk door een verstoring van het wereldwijde spel van vraag en aanbod. Sinds januari 2023 is propaan opnieuw duurder dan aardgas en stookolie.
5. Houtpellets
De prijs van houtpellets bleef vele jaren constant, maar hij is in 2022 sterk gestegen. Daardoor kwam hij boven de prijs van stookolie uit. Zijn prijs begint te dalen, maar trager dan die van aardgas en stookolie. Door de crisis en de sterke vraag naar verwarming met pellets die daarop volgde, is dit niet langer een alternatief met een stabiele prijs.
Hoe je energiefactuur verlagen?
Van energie veranderen is geen mirakeloplossing
Toen de aardgasprijzen astronomische hoogtes bereikten, overwogen sommigen elektrische radiatoren om hun factuur te proberen te verlagen. Anderen dachten over te stappen op propaangas of een pelletkachel. Maar het gebruik van elektrische radiatoren kost duidelijk meer, en overstappen op propaan levert in februari 2023 geen voordeel meer op, net als overschakelen op pellets.
Isolatie blijft de eerste keuze om je energiefactuur te verlagen
Er is dus niet echt een energie bij uitstek om je woning veel goedkoper te verwarmen. De enige langetermijnoplossing blijft je woning isoleren om de benodigde hoeveelheid energie te beperken. De meest voordelige elektrische oplossing, zoals warmtepompen, die efficiënter zijn dan klassieke elektrische radiatoren, vereist immers ook een goed geïsoleerde woning. Lees daarover zeker ons advies in het hoofdstuk Isolatie van onze Energiegids.
Vergelijk de tarieven van energieleveranciers
De huidige energieprijzen zijn nog steeds hoog en door te vergelijken kun je nog steeds flink besparen. Dat kan eenvoudig via onze vergelijker voor energietarieven.