Nieuws

Einde van het uitgebreide sociaal tarief: welk tariefplan zal jouw leverancier toepassen vanaf 1 juli?

05 juli 2023

Vandaag genieten bijna een miljoen gezinnen van het sociale energietarief. Vanaf 1 juli zal ongeveer de helft van hen opnieuw op een commercieel tarief terugvallen bij zijn energieleverancier. Zullen leveranciers dan de goedkoopste contracten aanbieden? Hier zijn enkele antwoorden.

Wat is het sociaal tarief?

Het sociaal tarief wordt driemaandelijks berekend door de federale energieregulator CREG. Dat gebeurt op basis van het laagste commerciële tarief in de maand voorafgaand aan het kwartaal én op basis van het laagste Belgische distributienettarief. Bovendien is er een plafond van toepassing waardoor de prijzen slechts in beperkte mate kunnen stijgen. Vooral voor aardgas leidde dit sinds de energiecrisis tot een grote kloof tussen het sociaal tarief en de marktprijzen.

Wat gebeurt er na 1 juli 2023?

Mensen die sinds februari 2021 tijdelijk hebben kunnen genieten van de verlenging van het sociale tarief voor energie, zullen sinds 1 juli weer terugvallen op een commercieel tarief bij hun energieleverancier.

Volgens een recent Koninklijk Besluit moeten leveranciers vanaf dan het op dat ogenblik goedkoopste product toepassen en dat voor een periode van drie maanden. Wij hadden eerder onze bemerkingen bij deze beperkte periode. De meeste contracten hebben een bepaalde duur van een jaar, er is dus geen enkele reden om slechts voor drie maanden het goedkoopste tarief aan te bieden.

Zijn de voorgestelde contracten effectief de voordeligste optie?

Daarnaast bleken leveranciers niet altijd het goedkoopste product in het gamma aan te bieden. Navraag bij de leveranciers leert ons dat zij de online tarieven, die vaak het goedkoopste product in het gamma zijn, buiten beschouwing laten om een product met telefonische dienstverlening aan te bieden. Daarbij bieden verschillende leveranciers wel een tijdelijke korting aan waardoor de prijs zou worden gelijkgesteld aan het goedkoopste digitale tarief.

Hoe gaan de belangrijkste leveranciers te werk?

  • Engie biedt het contract Flow aan, met telefonische dienstverlening, in plaats van het goedkopere internettarief Direct. Daarbij bieden ze wel een eenmalige korting van 30 euro voor elektriciteit en 55 euro voor aardgas. Deze korting geldt het eerste jaar van je contract en wordt verrekend op je afrekening. Door deze korting wordt het Flow product inderdaad het goedkoopste product uit het gamma bij Engie.

  • TotalEnergies zet de getroffen klanten om naar het product Pixel Blue dat eveneens telefonische dienstverlening biedt en daardoor duurder is dan het online tarief Pixel (elektronische factuur en enkel online klantendienst). Maar ook deze leverancier kent een korting toe op de energiecomponent van 9% voor elektriciteit en van 4% voor gas. Deze korting overbrugt volgens TotalEnergies het verschil met hun goedkopere webtarief. Wel is het zo dat deze korting slechts voor drie maanden geldt. Erna betaalt men wel het volle tarief van Pixel Blue waarbij vooral de vaste vergoeding iets hoger ligt (80 euro per jaar per energie in plaats van 25 euro bij Pixel).

  • Luminus, dat een tiental tariefplannen in het gamma heeft, schakelt de klanten om naar het product ComfyFlex. Het variabele digitale tarief Basic is echter het goedkoopste. Maar ook Luminus maakt de keuze voor een product met telefonische dienstverlening en voorziet een tijdelijke korting die gedurende drie maanden geldt. Na drie maanden blijft men bij het duurdere Comfy maar zonder korting.

  • Mega geeft aan de keuze voor het oorspronkelijke contract van hun klanten zoveel mogelijk te willen volgen. Zij zetten hun klanten dan ook om naar het product dat zij hadden voor het recht op het sociaal tarief. Heeft men bijvoorbeeld nog een lopend vast contract van voor de crisis, bijvoorbeeld omdat de duur drie jaar was, dan zal men de resterende looptijd daarvan kunnen uitdoen. Is dat contract intussen afgelopen, dan werd men verlengd op basis van het goedkoopste equivalent product dat Mega in het gamma had. Bepaalde klanten die terugvallen op een duurder contract dan het huidige goedkoopste tarief, bijvoorbeeld omdat men kiest voor telefonische dienstverlening, krijgen eveneens gedurende drie maanden een korting.

  • Eneco, dat een transparante tariefstructuur heeft en momenteel één variabel en één vast product aanbiedt, zet zijn klanten wiens sociaal tarief afloopt op 1 juli om naar het variabele product Eneco Flex.

  • Kleinere speler Octa+ zet je dan weer over naar hun goedkoopste variabele tarief Clear.

Welk tariefplan is het meest voordelig?

De kortingen die sommige leveranciers bieden zijn mooi meegenomen maar toch ben je je er maar beter bewust van dat die vaak tijdelijk gelden, veelal slechts drie maanden. We raden je dan ook aan om de voorwaarden goed na te kijken.

Daarnaast, als je geen behoefte hebt aan elektronische dienstverlening, ga dan na of je leverancier geen internettarief aanbiedt. Daarmee kun je voordeliger af zijn.
Neem tot slot ook eens een kijkje naar andere leveranciers en schrik er niet voor terug om te switchen. De goedkoopste formule bij jouw leverancier is niet noodzakelijk de goedkoopste formule op de markt. Ondanks de korting van je leverancier, zijn er vaak nog goedkopere formules te vinden. Bovendien kun je bij een nieuwe leverancier vaak een welkomstpromotie op de kop tikken, al ben je best ook daar aandachtig voor de voorwaarden die daaraan verbonden zijn.

Kies een voordelig energietarief zonder beperkingen met onze actie

Ook is het nog steeds mogelijk om in te schrijven op het variabele of vaste aanbod dat wij hebben onderhandeld met energieleverancier Mega. Voor een gemiddeld verbruik is de variabele formule die wij kunnen aanbieden 19 % goedkoper dan de andere variabele contracten die in juni beschikbaar waren. Daarmee is het een van de beste aanbiedingen op de markt.

Je geniet daarbij het tarief van een onlinecontract maar zonder de beperkingen die dit laatste met zich meebrengt: je kunt dus zelf je facturatie- en betalingswijze kiezen. Bekijk deze aanbieding en profiteer ervan!

Ontdek het variabel en vast tarief dat wij hebben onderhandeld